Руските войски поставиха военна техника, носеща експлозиви, пред четири от

...
Руските войски поставиха военна техника, носеща експлозиви, пред четири от
Коментари Харесай

Буданов: Русия вече е подготвила терористичния акт срещу ЗАЕЦ

Руските войски сложиха военна техника, носеща експлозиви, пред четири от шест налични енергоблока в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която те превзеха напролет на 2022 година

Това съобщи генерал-майор Кирило Буданов, шеф на Главното ръководство на разузнаването на Министерството на защитата на Украйна пред английския The New Statesman, представен от " Укринформ ".

" Планът на терористичните офанзиви за АЕЦ е изцяло създаден и утвърден. Те могат да употребяват избрани механически средства, с цел да ускорят злополуката ", сподели Буданов.

Ядрените реактори без изстудяване могат да се стопят за интервал от 10 часа до 14 дни.

Покачване на напрежението на електропроводите, захранващи оборудването, което може да провокират и руснаците, може да докара до повреда и в АЕЦ.

Буданов напомни, че по-рано съветските войски са заложили мини в охладителния басейн на ЯЕЦ , а също по този начин приказва за съветска военна техника, цялостна с експлозиви, която нашествениците са разположили тъкмо пред четири от шест енергоблока.

" Ситуацията в никакъв случай не е била толкоз сериозна, колкото в този момент ", акцентира той.

Според Буданов, Русия може да издаде заповед за осъществяване на терористична офанзива в АЕЦ, в случай че съветските сили бъдат разрушени на левия бряг на река Днепър. 
 Украйна: Русия приготвя терористична офанзива в Запорожката АЕЦ Обновена
Украйна: Русия приготвя терористична офанзива в Запорожката АЕЦ

Москва отхвърли " следващата неистина "

Русия преглежда основаването на зона на нуклеарно злополучие като защитна мярка против по-нататъшно нахлуване на украинските отбранителни сили в южната част на страната.

В същото време, съгласно оценката на Буданов, съществува риск Москва да предприеме офанзива против атомната електроцентрала, включваща приключване на радиация, като " превантивна мярка " за прекъсване на настъпателната интервенция на Украйна и заледяване на фронтовата линия в настоящия ѝ тип.

Президентът Володимир Зеленски по-рано към този момент съобщи, че Русия обмисля сюжета за терористична офанзива против Запорожката АЕЦ и че всичко е квалифицирано за тази цел.
 Украйна упрекна Русия в миниране на басейна за изстудяване на Запорожката АЕЦ
Украйна упрекна Русия в миниране на басейна за изстудяване на Запорожката АЕЦ

Тревогата към атомната електроцентрала остава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР