Руските войски, както и части от ДНР и ЛНР, оставят

...
Руските войски, както и части от ДНР и ЛНР, оставят
Коментари Харесай

Защо Украйна не извежда цивилните от зоната на боевете

Руските войски, както и елементи от ДНР и ЛНР, оставят филантропични коридори за излизане на цивилни от обкръжените обитаеми места. Самата Украйна обаче не прави евакуация на популацията от зоната на бойните дейности. Напротив, жителите са затворени по домовете си, а военната техника е сложена измежду жилищните региони. Защо Киев не изтегля своите жители от регионите на военни дейности?

Във вторник министърът на защитата Сергей Шойгу уточни главната цел на интервенцията в Украйна. „ Основното за нас е да защитим Руската федерация от военната опасност от западните страни, които се пробват да употребяват украинския народ в битката против нашата страна “, сподели Шойгу, който приказва по време на конференция. В същото време Русия не се пробва да окупира украинска територия, акцентира министърът, също така армията подхваща всички ограничения за избавяне на живота на цивилните. „ Ударите се правят единствено по военни цели и извънредно с високопрецизни оръжия “, увери Шойгу.

„ В хода на военни конфликти украинската страна не се колебае да употребява цивилни като жив щит. В дворовете на жилищни здания, наоколо до учебни заведения и детски градини са ситуирани реактивни системи за залпов огън, оръдия, едрокалибрени минохвъргачки “, сподели Шойгу. Въпреки това армията ще продължи интервенцията до реализиране на поставените цели, даде обещание ръководителят на МО.

Според Игор Коротченко, основен редактор на списание “Национална отбрана” украинските цивилни управляващи съзнателно не изтеглят цивилни от региона на идните борби, а командването на въоръжените сили на Украйна също съзнателно слага военни уреди в гъста градска среда. „ Въоръжените сили на Украйна употребяват жителите на градовете и селата като жив щит. Те просто се прикриват за тях. В резултат на това рисковете за елементарните украинци нарастват “, разяснява той. “Естествено, тогава Русия ще бъде упрекната. Само че това няма да бъде направено от самите въоръжени сили, а от киберцентровете на НАТО”, заключва той.

„ Някой снима нещо на място, изпраща го на вярното място и скоро подправеното видео е готово. Инфраструктурата е построена. Вярвам, че най-малко четири или пет киберзвена на НАТО работят интензивно в нашия сегмент на обществените мрежи, възпроизвеждайки тези имитации “, изясни Коротченко.

По-рано се появи информация, че в Полша е пристигнала огромна група американски експерти по така наречен осведомителни войни. Групата беше посрещната от представители на държавното управление и формалната „ група за контакти по отношение на обстановката в Украйна “. Официално полските управляващи не удостоверяват идването.

Междувременно жителите на Украйна в действителност снимат и разгласяват в мрежата следствията от обстрела. И по този начин, на един от тези видеоклипове гражданин на Харков приказва за снаряд, който е блъснал къща на улица „ Дружба на народите “. „ Стълбът беше свален. Удари първия етаж, всичко гори, прозорците се посипаха разрушени върху хората “, означи мъжът. Друго видео, снимано от гражданин на Херсон, демонстрира по какъв начин снаряд удря панелна многоетажна постройка. Авторът на видеото възкликва ужасено: „ Те стрелят по възрастни хора! “

Но във вторник, за първи път от началото на интервенцията, един от висшите украински чиновници призна, че съветските войски въобще не се интересуват от жертви измежду украинските цивилни. Това беше оповестено от губернатора на Николаевска област Виталий Ким, като заяви, че съветските армии са се отдръпнали от Николаев на североизток, към дребния град Снегиревка.

„ Вярвам, че руснаците не желаят да стрелят по цивилни и се опасяват да влязат в градовете. Така се случи и предходните три-два дни: идват в колона, идват в града, стопират и се връщат – примамват. Вторият път отиват в колона към града - и там се появяват контролно-пропускателни пунктове на два реда “, съобщи той. Губернаторът направи запаса, че не се счита за боен пълководец, само че по този начин или другояче жителите на Николаев, съгласно него, към този момент са в сигурност.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки на Руската федерация Александър Бартош допусна, че губернаторът не е схванал напълно тактиката на въоръжените сили на РФ. „ Нашите войски не си слагат за цел да навлизат в градове и да ги окупират: в случай че в обитаемо място няма подразделения на въоръжените сили на Украйна, изключително в случай че е малко, тогава нашите бойци просто го заобикалят и не престават напред “, специалистът изясни.

Според Бартош забележителна част от украинското население е останало в домовете си, тъй като има вяра в обещанията на Шойгу да стреля единствено по военната инфраструктура. „ Това е една от аргументите да няма потоци бежанци. Хората избират да си останат у дома, в по-голямата си част не престават да имат вяра, че съветските военни няма да стрелят по жилищни здания “, сподели източникът.

„ Отчасти това е повода доста локални чиновници да не вземат решения за евакуация. На жителите може да бъде подредено да изоставен града. Нещо като, през днешния ден разгласяваме евакуацията, „ ще ви дадат рейсове, опаковайте нещата си, тръгваме “. Но локалните управляващи се държат друго. Някой чака, че „ руснаците ще дойдат и ще си тръгнат незабавно щом дойдат “, други поемат отговорност и провеждат градския живот по нов метод. По един или различен метод здравомислещите поданици би трябвало сами да се ориентират в обстановката “, сподели Бартош.

Владимир Скачко, украински политически бежанец, живеещ в Москва и някогашен основен редактор на изданието “Киевски телеграф”, не изключва, че локалните управляващи съзнателно не са евакуирали жителите на градовете в навечерието на военните дейности. „ Разбира се, случва се евакуацията на дами и деца да е възпрепятствана от липса на превоз или просто комплициране. Но това са последните аргументи. Всъщност тази процедура отразява отношението на властта към личния ѝ народ”, счита Скачко.

Според него командирите на части на въоръжените сили на Украйна и неонацистки батальони са заимствали тази тактичност в Близкия изток - от придвижванията “Хамас” и “Хизбулла”. „ Екстремистите на тези организации слагат бронирани транспортни средства, артилерийски установки и просто бойни екипажи в гъсто обитаемоте градове на Ливан и Палестина, в жилищни региони и даже в жилища на многоетажни здания. Изчислението е, че израелската войска няма да стреля по тях “, напомня специалистът.

„ От Мариупол пристигнаха отчети, че бойците на въоръжените сили на Украйна освен провеждат огневи точки в жилища, само че и заключват жителите в прилежащите жилища, с цел да усилят броя на бъдещите жертви “, възмущава се Скачко.

„ Но би трябвало да кажа, че няма такива огромни интервенции изцяло без загуби. А киевските пропагандисти употребяват случаите за удряне на снаряди в жилищни здания, с цел да раздухат русофобията “, изяснява Скачко. “Това необикновено усложнява морално-психологическия климат към специфичната интервенция. Това може да докара до най-ужасните последствия, до степен, че Москва няма да я изкара до дъно. Тогава неонацистите ще разтръбят своята победа. И какво ще вършат с остатъците от рускоезичното население в страната? Човек може единствено да си представи”, предизвестява той.

Ако украинските военни подредят бойните си позиции тъкмо в жилищни здания и открият огън оттова, тогава съветските военни имат право да отговорят, акцентира Бартош. „ Това остава на съвестта на тези, които се крият зад тила на дамите и децата. Нашите бойци не би трябвало да умират под прицелния им огън “, сподели военният специалист.

„ Що се отнася до видеозаписите на снаряди, удрящи къщите на украинци, би трябвало да разберете, че се води осведомителна война. Това е едно от главните " разклонения " на актуалните военни дейности, с изключение на тези на военните сили. Бих предложил да гледате такива видеоклипове с огромен песимизъм или изцяло да ги игнорирате, защото е доста мъчно да се разбере от кое място в действителност идва този снаряд. Необходима е експертизата на експерти “, заключва Бартош. Според него въоръжените сили на Украйна са почнали да прибягват до тактиката на пукотевица по личния си народ, с цел да обезкуражат елементарните украинци да се доверят на Москва.

Във вторник вечерта силовите и осведомителните посоки на интервенцията ненадейно съответстваха в хода на съветска ракетна офанзива против телевизионната кула в Киев. Първо, съветското министерство на защитата издаде предизвестие за поредност от удари. За да спрат осведомителните офанзиви против Русия, високопрецизни оръжия поразиха ретранслиращите възли на Киев, в това число софтуерните уреди на СБУ и 72-ри Главен център за осведомителни и психически интервенции, заяви Министерството на защитата. Гражданите, живеещи наоколо до такива уреди, бяха призовани да изоставен домовете си.

Около 18:00 московско време обещаните удари бяха осъществени. Според ТАСС вследствие на обстрела на киевската телевизионна кула стопираха да работят каналите " Украйна 24 " и " 1+1 ". Излъчването им продължи единствено в каналите в “Ютюб”.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР