Руските войници от 64-та бригада са сочени като извършители на

...
Руските войници от 64-та бригада са сочени като извършители на
Коментари Харесай

Не се притеснявай. Обичам те. Как 44 руски войници от едно поделение загинаха в Украйна

Руските бойци от 64-та бригада са посочени като причинители на убийствата в Буча. Само за няколко месеца най-малко 44 души от частта са починали в Украйна. Според специалисти това е показателно за подготовката на съветските сили, изпратени да се борят в Украйна.

В щаба на съветското отделение 51460 край Хабаровск в Далечния Изток има мемориална стена, отдадена на починалите бойци от поделението, по-известно като 64-та обособена гвардейска мотострелкова бригада.

Общо 44 бойци и офицери са показани на стената съгласно фотография, която в началото беше оповестена в съветската обществена мрежа Вконтакте (VK) и чиято достоверност беше доказана от Радио Свободна Европа/Радио Свобода. На стената написа единствено че всички са наградени с медал за смелост, само че не и къде са убити.

Според Алексей Асташов - индивидът, който разгласява фотографията, това се е случило в украинските градове Киев, Изюм и Славянск .
 Родителите на боеца Алексей Пушило, служил в 64-а бригада и умрял в Украйна, са получили ордена за кураж от негово име.
"Всички отидоха на СВО ", сподели Асташов пред Радио Свободна Европа в чат в обществената мрежа VK. СВО е акронимът за "специална военна интервенция ", както Кремъл назовава войната, която Русия стартира против Украйна.

Всички, добави Асташов, "с изключение на девойките, работните мишки и новобранците ". Работни мишки е всекидневен термин за административен и чиновнически личен състав. Това значи 95 на 100 от офицерите и военнослужещите по контракт на поделението, в това число и "полунаборници ", които са подписали договорите по насила, сподели той.

"Мнозина бяха трансферирани в Украйна непосредствено от учения в прилежащ Беларус ", добави Асташов. Според него числеността на бригадата при преместването ѝ е била към 1500 души. Общият брой на починалите по оценка на Асташов е "поне няколкостотин " .
"Забележителни загуби "
Войната в Украйна е в шестия си месец. Според западни разследващи организации Русия е претърпяла повече загуби, в сравнение с през цялото десетилетие на руската война в Афганистан през 80-те години.

Руското министерство на защитата не разгласява настоящи данни за загубите във войната. Последните данни са от 25 март , когато Москва заяви за 1351 убити и 3825 ранени .
 Мемориалната стена с имена и фотоси на починали бойци от 64-а бригада.
Миналия месец обаче шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс пресметна, че съветските загуби са минимум 15 000 убити и към 45 000 ранени . На 8 август Колин Кал , заместник-министър на защитата на Съединени американски щати, изрече сходно съмнение.

"Мисля, че може да се допусна, че руснаците евентуално са дали сред 70 000 и 80 000 жертви за по-малко от шест месеца ", сподели Кал пред публицисти.

"Това е композиция от убити и ранени по време на военни дейности и този брой може да е малко по-нисък, малко по-висок. Но мисля, че е в тези граници, което е много удивително, като се има поради, че руснаците не са постигнали нищо от задачите на [руския президент] Владимир Путин от началото на войната ".

64-та обособена гвардейска мотострелкова бригада е измежду най-ярките образци за това.
"За отбрана на родината "
Базирана в региона на Хабаровск , на почти 9000 километра източно от Украйна, бригадата е реорганизирана като полк през 90-те години на предишния век и елементи от този полк са изпратени да се бият в Чечня по време на първата война там през 90-те години. След 2000 година полкът е реорганизиран до равнище бригада.

За 64-та бригада се заприказва, откакто съветската войска се изтегли от регионите на север от столицата на Украйна Киев в края на март.

В няколко региона в региона, измежду които град Буча , украински следователи, правозащитни групи, публицисти и откриватели оповестиха за, мъчения и други хипотетични военни закононарушения.

Министерството на защитата на Украйна упрекна 64-та бригада, ситуирана в Буча и околните региони.

На 8 август управляващите в Буча споделиха, че са преброили 458 тела , открити в града, от които 419 наподобява са били простреляни, измъчвани или претърпели пострадвания с тъпи предмети.

На 18 април, седмици откакто за първи път се появиха известия за убийствата, съветският президент Владимир за отбрана на "родината и ползите на страната ". Той я похвали за демонстрация на "масов подвиг и героизъм, непримиримост и кураж ".
Най-малко 44 починали от едно отделение
Според датите, посочени на мемориалната стена в лагера на 64-та бригада, на към 20 минути от Хабаровск, минимум 44 бойци от поделението са починали в края на февруари и март - интервал, съвпадащ с първата фаза на съветската инвазия, когато Руските сили се пробваха да завладяват Киев .

Други дати съответстват с по-късна атака, откакто съветските командири изтеглиха 64-та бригада и други поделения на север от Киев и ги преразпределиха в региона на Източен Донбас , в това число край Харков .

Според датите на мемориалната стена седем бойци от 64-та бригада са били убити на 25 април . Тази дата съответствува с отчета на Генералния щаб на Украйна от същия ден, в който се споделя, че съветските войски са "опитали да извършат щурмови дейности " в направленията Изюм-Барвинкове и Изюм-Славянск.

Седмица преди тази офанзива почина и наемник от 64-та бригада на име Александър Ростовски . В онлайн мемориални известия в неговото отделение се споделя, че той е умрял на 18 април покрай Изюм .
"Не се притеснявай. Обичам те. Целувам те. "
Радио Свободна Европа съумя да удостовери гибелта на общо 30 от 44-те бойци от мемориалната стена, употребявайки обществено налична информация от публични изявления, обществени медии и медийни изявления.

Едно такова онлайн известие, оповестено във VK, се назовава "Мемориал на мъртвите трансбайкалци " - отпратка към региона на Южен Сибир, граничещ на запад с езерото Байкал, на юг с границата с Монголия и на изток от района Амур.

Публикация от 14 май, написана в памет на 20-годишния ефрейтор Владислав Ведерников , включва текстово известие от майка му.

"Той учи в Хабаровск. Вече беше приключил 11 клас и се явяваше на изпити. Но тогава оповестиха, че ще заминат за Беларус. Там копаха окопи, а последно се обади от Чернобил ", се споделя в нейния пост.

На 23 февруари, написа тя, синът ѝ изпраща текстово известие, в което се споделя, че частта му се трансферира, че всички телефони се лишават и че няма да има повече връзка.

"Не се притеснявай. Обичам те. Целувам те ", цитира го тя.

"На 3 март тяхната колона попадна под обстрел от две страни. Битката продължи два дни. Осколка го удари в крайници. Донесоха някои цели [тела]; други бяха събрани единствено на части. Той умря в региона на Киев, в Бородянка ", се споделя в обявата.
"Отслабени и зле оборудвани "
Големият брой на починали и ранени съветски бойци се дължи на няколко фактора, споделят военни специалисти.

Отбраната на Украйна беше доста подсилена от високотехнологичните западни оръжия , които замениха намаляващите ресурси от руската ера и трансформираха качествата на украинските въоръжени сили.

Северно от Киев в първите дни на войната украинските войски използваха дейно противотанкови ракети като да вземем за пример създадените от Съединени американски щати Javelin и английските NLAW , с които уцелваха съветски танкове и други бронирани транспортни средства.
 Украински правосъден специалист демонстрира емблеми, открити върху тялото на съветски боец, ексхумирано в село Заваловка, западно от Киев, 11 май.
Други съветски недостатъци включват неналичието на уместно здравно съоръжение и модерни техники и процедури за бързо лекуване и евакуация на ранени на бойното поле.

Майкъл Кофман , дълготраен специалист по съветската войска в основания в Съединени американски щати Център за военноморски разбори, пресмята, че за всеки погубен съветски боец евентуално има към 3,5 ранени.

Юрий Федоров , съветски боен специалист, счита, че общият персонален състав на 64-та бригада, която включва два мотострелкови батальона и един танков батальон, е бил към 2500 души преди войната.

"64-та обособена мотострелкова бригада е от Далекоизточния боен окръг и там доста поделения бяха отслабени и зле оборудвани ", сподели той пред Радио Свободна Европа. "Често просто ги съкращаваха на половина. Има да вземем за пример два ненапълно цялостни батальона, а останалите са единствено няколко офицери. "

"Ако получат спомагателен личен състав, тогава те би трябвало да ги одобряват, да ги обучат, да ги управляват и да влязат в борба дружно с тях ", сподели той. "Това е нормална процедура: в случай че войските са претърпели огромни загуби, тогава от останалите елементи на едно или друго отделение се основават нови консолидирани бригади ", сподели Федоров.

"За да бъдат боеспособни, такива бригади би трябвало да преминат през процеса на бойно координиране. Командирите на взводове и роти би трябвало да се опознаят, да отстранят неточности в каналите за връзка. Това лишава най-малко няколко месеца. "
Да я разпуснем значи да признаем отговорността на тази бригада.Юрий Федоров
64-та бригада обаче не може да бъде разформирована, твърди той, защото това би подкопало достойнството, отдадена ѝ от Путин.

"Да я разхлабен значи да признаят отговорността на тази бригада за закононарушенията в Буча ", сподели Федоров. "Затова най-вероятно към останалите офицери ще бъдат изпратени нови наемници и наборници. "

Анализатори от проверяващата група Conflict Intelligence Team споделят, че оценката на жертвите, препоръчана от Алексей Асташов, който разгласява фотографията на мемориала на убитите бойци от 64-та бригада, е правдоподобна, само че единствено в случай че цифрата е лимитирано до военнослужещи на контракт.

Други фактори, които специалистите сочат като причина за високия % на загуби в Русия, включват невисок военен дух и неприятна дисциплинираност , изключително измежду по-ниските чинове и подофицерите.

Асташов, който работи в здравно поделение към 64-та бригада, сподели пред Радио Свободна Европа, че минимум 100 бойци може да са отказали да се бият в Украйна, изключително след първичните провали на бойното поле, претърпени от съветските сили.

"Както през януари те бяха изпратени в Беларус за учения и по-късно назад в Украйна, само че никой не ги пусна ", с цел да се приберат у дома или да излязат в отпуск, написа той в дълъг диалог във VK. След това блокира кореспондент на Радио Свободна Европа от връзка по-нататък и превключи страницата си във VK на настройката "само за другари ".

"Всъщност ротация въобще не е имало ", сподели той.

"Имаше най-малко 100 "отказници ", не след първите провали, а след доста [лъжи] от страна на командирите. Момчетата са изтощени от интензивността на борбата и напредването, от продължителността на задачата и чувството за неустановеност. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР