Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след

...
Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след
Коментари Харесай

Русия засили атаките срещу Северодонецк

Руските военни ускориха офанзивата си против украинския град Северодонецк , откакто обявиха, че са завладяли близкия железопътен възел Лиман. Киев засилва апелите си към Запада за оръжия с по-дълъг обхват, които да му оказват помощ в борбата в района на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц приканиха съветския водач Владимир Путин да организира " съществени договаряния " с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия усилва натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва съобщи, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обкръжила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на защитата Хана Маляр борбата за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни оповестиха, че през миналото денонощие са били отблъснати осем съветски офанзиви в Донецк и Луганск, като съветската войска е употребила в тях тежка артилерия. " Ситуацията е доста сложна, изключително в тези региони в Донбас и в Харковска област ", сподели украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание. Според него Украйна се стреми към увеличение на доставките на оръжие и се доближава все още, в който ще има преимущество пред окупаторите във връзка с технологиите и ударната мощ. Той съобщи, че се приготвя за среща на върха на Европейски Съюз, която ще се състои на 30 и 31 май, с цел да обърне внимание на водачите за терора, който Русия прави освен върху Украйна :

" На този конгрес считам да насоча вниманието на водачите от Евросъюза към терора, който се е трансформирал в единствената форма на деяние за съветската страна в връзките ѝ с Европа. Терор на украинската земя, гнет на енергийния пазар в цяла Европа, гнет на продоволствения пазар в целия свят. И се запитвам: каква ли ще е идната форма на гнет? Само дружно - всички европейски - можем да спрем политиката на сходна страна ".

По-рано украинският министър на защитата Олексий Резников написа във Facebook, че Украйна е почнала да получава доставки на противокорабни ракети " Харпун " от Дания и самоходни артилерийски оръжия от Съединени американски щати. Той разясни, че те ще бъдат употребявани от подготвени украински екипи от бреговата защита.

В телефонен диалог през вчерашния ден водачите на Франция и Германия са призовали президента Путин да организира " директни и съществени договаряния " с украинския президент. Макрон и Шолц също по този начин са настояли за освобождението на пандизчиите от стоманодобивния цех Азовстал, които бяха арестувани от Русия откакто се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл заяви, че съветският водач е декларирал, че Москва е отворена за обновяване на разговора с Киевq осведоми БНР.

Снимка: Туитър
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР