Руските власти задържаха в Сибир руски учен за предполагаемо предаване

...
Руските власти задържаха в Сибир руски учен за предполагаемо предаване
Коментари Харесай

Руските власти задържаха учен за предполагаемо предаване на технологии на Китай

Руските управляващи задържаха в Сибир съветски академик за хипотетично предаване на технологии на Китай, съобщи Ройтерс, като се базира на известия на съветски медии.

Александър Луканин, 64-годишен академик от сибирския град Томск, е бил арестуван във вторник, откакто се завърнал от Китай, където е работил за локален университет, заяви МБХ Медия, новинарски уебсайт, учреден от рецензия на Кремъл Михаил Ходорковски.

Апартаментът на Луканин е бил претърсен от чиновници на Федералната работа за сигурност, заяви уеб сайтът, базирайки се на другари на учения.

Съобщение, изпратено през днешния ден от Ройтерс на имейл адреса на Луканин, остана без отговор. Засега, нито съветските, нито китайските управляващи не са коментирали случая.

Според съветските закони противозаконното предаване на технологии на непозната страна е наказуемо с до три години затвор.

Агенция Интерфакс, базирайки се на собствен източник, заяви, че Луканин е арестуван за хипотетично предаване на технологии на Китай, само че той не е предавал държавни секрети, нещо което се санкционира с доста по-тежки присъди.

Няколко съветски учени бяха арестувани и упрекнати за закононарушения като измяна през последните години за хипотетично предаване на сензитивна информация на чужденци, в това число на китайци.

Критици на Кремъл настояват, че арестите постоянно са израз на голословна параноя.

През февруари Валерий Митко, академик оглавяващ Арктическата академия на науките в Санкт Петербург, бе упрекнат в измяна, откакто бе махленски в предаване на държавни секрети на Китай.

Както и Луканин, Митко е пътувал до Китай, с цел да работи в китайски университет, цитира Българска телеграфна агенция.

Въпреки опасенията на някои националистически политици Русия предпочитано развива по-тесни връзки с Китай, изключително след срутва на връзките със Запада поради анексията на Крим от Украйна през 2014 година, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР