Русия обяви редактора, носител на Нобелова награда Дмитрий Муратов, за чуждестранен агент

...
Руските власти обявиха редактора на вестник Дмитрий Муратов за чуждестранен
Коментари Харесай

Руските власти обявиха редактора на вестник Дмитрий Муратов за чуждестранен агент, продължавайки действията на страната за потискане на критиците и независими репортажи

От Associated Press, 1 септември 2023 г., 15:05

МОСКВА -- Руските власти в петък обявиха редактора на вестник Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир Награда, да бъдеш чуждестранен агент, продължавайки действията на страната за потискане на критиците и независимото отразяване.

Руското законодателство позволява лица и организации, получаващи финансиране от чужбина, да бъдат обявени за чуждестранни агенти, пейоративен термин, който потенциално подкопава доверието им пред руската общественост. Статутът също така изисква назначените лица да маркират всички публикации с отказ от отговорност, заявявайки, че са чуждестранни агенти.

Муратов беше главен редактор на Новая газета, която беше широко уважавана в чужбина заради разследващите си репортажи и често критикуваше Кремъл. Муратов беше съ-лауреат на Нобеловата награда за 2021 г.; по-късно той изложи своя Нобелов медал на търг, получавайки 103,5 милиона долара, които според него ще бъдат използвани за подпомагане на деца бежанци от Украйна.

След като Русия въведе строги закони за наказване на изявления които критикуваха нейните военни действия в Украйна или бяха установени, че дискредитират руски войници, Новая газета обяви, че ще спре публикуването си до края на конфликта.

Много от нейните журналисти започнаха нов публикация, наречена Novaya Gazeta Europe, която е базирана в Латвия.

Русия през последните години методично се насочва към хора и организации, критични към Кремъл, клеймейки мнозина като „чуждестранни агенти“. Той определи някои като „нежелани“ съгласно закон от 2015 г., който прави членството в такива организации криминално престъпление. активистът Алексей Навални, който е най-упоритият вътрешен враг на президента Владимир Путин, и дисидентите Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР