Руските власти обмислят възможността за привличане на заем в юани

...
Руските власти обмислят възможността за привличане на заем в юани
Коментари Харесай

Русия се готви да иска заем от Китай

Руските управляващи обмислят опцията за привличане на заем в юани от Китай, съобщи финансовият министър Антон Силуанов в изявление за РИА Новости. По думите му съответните пълномощия са предоставени на Министерството на финансите в закона за бюджета.
 
" Има правно съображение да се притеглят заеми в юани. Преговорите с китайските сътрудници се водят от дълго време ", сподели Силуанов и означи, че " към момента няма решение ". Последният кръг се организира в края на предходната година, сподели министърът, без да прецизира дали е реализиран прогрес.
 
Проектът за държавни облигации в юани се разисква в Русия след внезапното утежняване на връзките със Запада през 2014 година. Тиражът им в размер на към 6 милиарда юана (до 1 милиард $ по старите валутни курсове) в началото беше плануван за 2016 година, след което отсрочен за 2017 година През март 2019 година тогавашният заместник-министър на финансите Сергей Сторчак призна, че няма прогрес в договарянията.
 
След началото на войната с Украйна държавното управление още веднъж възроди концепцията за държавни облигации в юани, надявайки се да притегли пари от китайски вложители и да размени западния капитал с тях. Но всичко се провали: през септември 2022 година заместник-министърът на финансите Тимур Максимов съобщи, че към момента не е допустимо да се реализира съглашение. Пекин разрешава по този начин наречените панда облигации на задгранични кредитополучатели. Но те се продават на вътрешния пазар на Китай и би трябвало особено позволение с цел да се изнесат пари отвън страната.
 
През 2024 година Министерството на финансите ще би трябвало да откри 1,6 трилиона рубли за финансиране на бюджетния недостиг, в който за първи път от руската ера всяка трета рубла се отделя за армията и войната. Според закона за бюджета, с разноски от 36,6 трилиона рубли, Министерството на финансите възнамерява да получи единствено 35 трилиона рубли доходи. Получената разлика би трябвало да бъде покрита посредством заеми на вътрешния пазар и потребление на пари от Фонда за национално богатство.
 
В началото на 2024 година обаче във ФНБ са останали единствено 55,9 милиарда $ ликвидни активи, което е на половина по-малко, в сравнение с преди началото на войната (113,5 милиарда долара). Тази година Министерството на финансите възнамерява да похарчи още 1,3 трилиона рубли от този фонд за финансиране на бюджетния недостиг, а Министерството на икономическото развиване ще вземе още съвсем 900 милиарда рубли за капиталови планове.
 
Това значи, че Русия де факто няма застраховка против нова рецесия. Ако петролът коства 50 $, това ще източи още 1,5-2,0 трилиона рубли от запасите, в допълнение към повече от 2 трилиона рубли, отишли за покриване на дефицити и капиталови планове, пресмята Евгений Суворов, икономист в ЦентроКредитБанк. " При този сюжет ще достигнем привършване на запасите при започване на 2025 година. Казано по-просто, Русия към този момент няма застраховка против спад в цените на петрола ", заключава Суворов.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР