Руските усилия за генериране на военна сила, заедно с наложените

...
Руските усилия за генериране на военна сила, заедно с наложените
Коментари Харесай

ISW: И парите, и оръжията на Путин намаляват

Руските старания за генериране на военна мощ, дружно с наложените на страната западни наказания, са измежду факторите, които ще имат дълготрайни нездравословни резултати върху съветската стопанска система. Финансови специалисти разясниха за " Ройтерс ", че Кремъл ще бъде изправен пред бюджетен недостиг , който ще стопи запасите на Москва до най-ниското им равнище от години. Това ще бъде неизбежно заради плануваните понижения на енергийните доходи, глобите и разноските за съветска готовност.

Експерт предвижда, че възнагражденията на мобилизираните в армията мъже, в това число и обществените им помощи, може да костват на Кремъл сред 900 милиарда рубли и три трилиона рубли (около 14,6-32,4 милиарда долара) през идващите шест месеца.  Тук не се регистрират заплатите на други категории военнослужещи в границите на съветските сили, като БАРС (Боен армейски резерв), доброволчески батальони и ветерани военнослужещи по контракт, доброволци, невоенни експерти, които са се преместили на окупирани територии и прокси бойци.

Така стартира следващият разбор на " Института за проучване на войната " (ISW) за хода на бойните дейности и резултата от тях върху двете страни.

ISW по-рано пресметна, че единствено един доброволчески батальон от 400 военнослужещи коства на Русия минимум 1,2 милиона $ на месец -   като се изключват бонусите за назначение и специфичните заплащания за военни достижения. Кремъл продължава да разчита в огромна степен на финансовото стимулиране на руснаците да се бият в Украйна, което обаче най-вероятно ще продължи да натоварва съветската стопанска система в продължение на десетилетия.

Руските публични лица дават обещание заплати на доброволци и мобилизирани мъже, които са повече от два пъти по-високи от междинната  заплата на цивилни лица в страната преди и по време на нахлуването на Русия в Украйна. Кремъл се пробва да трансферира част от разноските върху съветските федерални субекти, само че евентуално скоро ще би трябвало да употребява за задачата по-сериозно федералния бюджет. Секретарят на партия " Единна Русия " Андрей Турчак да вземем за пример съобщи, че съветските военнослужещи от всички райони би трябвало да получават идентични компенсации и означи , че федералното държавно управление би трябвало да покрие разликата, в случай че федералният индивид не е в положение да компенсира изцяло всички участници в " специфичната военна интервенция ".

Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин даже призна, че няма задоволително ограничения за поддръжка на активизирания личен състав и техните фамилии в окупираната Донецка област по време на среща на Единна Русия. Кремъл към този момент е изправен пред провокации при даването на обещаните обезщетения, които усилват общественото напрежение в съветското общество. Руските канали в Telegram пуснаха фотоси на мобилизирани мъже в Уляновск, които стачкуват против проблемите с изплащането на заплатите им. Други фрагменти от република Чувашия демонстрират хипотетичен съветски локален чиновник, който крещи на протестиращи мобилизирани мъже, че не им е обещавал заплащане от 300 000 рубли (около 4860 долара).

Семейства на мобилизирани мъже обществено се оплакаха на губернатора на Воронежска област Александър Гусеев, че не са получили обещаната отплата от 120 000 рубли (около 1945 долара) . Кремъл ще би трябвало да продължи да заплаща това, което е заречен, с цел да поддържа публичния надзор и някакво сходство на морал. ISW също заяви, че Кремъл разпалва спор в съветските военни формирования, обединени от разнообразни източници, като предлага разнообразни заплащания, облаги и отношение. Кадри в обществените медии от 31 октомври да вземем за пример демонстрираха физическа кавга сред военнослужещи по контракт и мобилизирани за персонални движимости и военно съоръжение.

Призивите на съветския президент Владимир Путин за конкурентоспособна съветска военна промишленост контрастират с неотдавнашните известия, че Р усия е закупила оръжейни системи от Иран и Северна Корея , с цел да поддържа военните си старания в Украйна.
 ISW: Зависимостта на Москва от иранско оръжие нараства
ISW: Зависимостта на Москва от иранско оръжие нараства

Руски управляващи пречат на зърнената договорка и притискат ЗАЕЦ да подпише с " Росатом "

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби разгласи на 2 ноември, че американското разузнаване счита, че Северна Корея скрито доставя на Русия артилерийски снаряди. ISW по-рано заяви, че иранските доставки на дронове и вероятни балистични ракети за Русия евентуално в допълнение ще усилят съветската взаимозависимост от ирански оръжейни системи. Русия евентуално е договорила доставките на оръжие с Иран и Северна Корея, защото доста е изчерпала запасите си от муниции вследствие на въздушни, ракетни и артилерийски удари по време на войната в Украйна и не може елементарно да ги възвърне.

Друга значима тематика, която се визира, е работата на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) при новите условия. 

Руски публични лица оповестиха, че окупационните управляващи  са почнали да интегрират ЗАЕЦ  с оператора на съветската атомна електроцентрала " Росенергоатом " на 2 ноември.

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко съобщи, че личният състав на АЕЦ, който е " сериозен за работата на АЕЦ ", е подписал контракти с " Росенергоатом " и че съветските управляващи изследват основаването на зона за сигурност.
 Съединени американски щати: Северна Корея скрито доставя артилерийски снаряди на Русия
Съединени американски щати: Северна Корея скрито доставя артилерийски снаряди на Русия

КНДР насочва доставките през страни от Близкия изток и Северна Африка

Украинският " Енергоатом " съобщи на 28 октомври, че единствено 100 от 6700 украински чиновници, останали в АЕЦ, са подписали нови контракти с съветската енергийна организация Росатом (от 11 000 чиновници преди 24 февруари). Украинският държавен инспекторат за нуклеарно контролиране съобщи, че съветските сили за предпазване на отработено нуклеарно гориво в АЕЦ-а в нарушаване на стандартите за нуклеарна сигурност.

Към тази обява МААЕ не е направила изказване, осъждащо публично оповестеното нелегално съветско усвояване на употребата на АЕЦ или преглежда вероятността Русия да изиска от МААЕ публично признание на съветския надзор върху АЕЦ и по този метод де факто признание на съветското анексиране на окупирана украинска територия. Руски и беларуски публични лица не престават да акцентират двустранното отбранително съдействие сред Русия и Беларус като продължение на дългогодишната осведомителна интервенция, че Беларус ще влезе във войната в Украйна от името на Русия.

Влизането на Беларус във войната  обаче към момента остава доста малко евентуално. Министърът на защитата на Беларус Виктор Хренин разгласи на 2 ноември, че Русия и Беларус са провели годишна среща на Съвместния съвет на министерствата на защитата за подсилване на " взаимния боен капацитет " на съюзната страна Русия-Беларус за противопоставяне на " провокациите и заканите ". от боен темперамент ", подложен от НАТО. Изявлението на Хренин евентуално има за цел да алармира за продължаващата преданост на Беларус към Русия и да показа на Запада облик на беларуско-руското военно единение. Както ISW оцени по-рано, вероятността от беларуска инвазия във войната остава доста малко евентуална заради множеството вътрешни последствия, които сходно деяние би имало върху режима на президента Александър Лукашенко, както и ограничавания беларуски боен потенциал.
 Беларус и Русия основават взаимни центрове за военно образование
Беларус и Русия основават взаимни центрове за военно образование

След като по-рано беше основана и взаимна оперативна група на беларуски и съветски войски

Следователно, срещата на Съвместния съвет на министерствата на защитата е продължение на съгласуваните старания от страна както на Беларус , по този начин и на Русия за увековечаване на осведомителна интервенция, която показва опасността от съюзната страна като непосредствена, с цел да се опълчват украинските войски против северна граница и замърсяват осведомителното пространство.

Как вървят съответните бойни дейности. 

Руски източници настояват, че украинските сили са траяли да организират контранастъпателни интервенции в посока Сватово и Кремина на 2 ноември. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са отблъснали украинските офанзиви северозападно от Сватово покрай Яхидне (27 км северозападно от Сватово), Николаевка (31 км северозападно от Сватово) и Орлянка (30 км северозападно от Сватово) в Харковска област и покрай Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватово). Руското МО заяви също, че съветските сили са отбили опит за украинска офанзива северозападно от Кременна в посоките Макеевка (22 км северозападно от Кременна), Площанка (17 км северозападно от Кременна) и Червонопопивка (6 км северозападно от Кременна).

Руски блогър твърди, че украинските сили се пробват да стигнат до Червонопопивка, с цел да прережат автомагистралата сред Кремина и Сватово. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви в посока Кремина покрай Макеевка, Невске (18 км западно от Кремина) и Билохоривка (12 км южно от Кремина). Руските сили евентуално организират офанзиви западно и южно от Кремина, с цел да лимитират украинските контраофанзивни дейности към Кремина и Сватово. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили не престават рутинния заобиколен огън по линията на прикосновение в Източна Украйна.

Руските сили продължиха подготовката за отбранителни дейности по поречието на река Днепър в Херсонска област на 2 ноември. Южното оперативно командване на Украйна повтори, че съветските войски се пробват да задържат заети позиции и водят отбранителни дейности. Украинският общоприет щаб и други украински източници също означиха, че съветските сили следят евакуацията на цивилно население от някои селища на източния бряг на река Днепър.

Руски блогър рапортува за положението на съветската защита на Кинбурнската коса, на към 80 километра западно от град Херсон, и твърди, че тази изолирана зона е южният фланг на съветската защита на източния бряг на река Днепър. Украински и съветски източници оповестиха за наземни маневри в Херсонска област на 2 ноември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че съветските разследващи групи са се сблъскали с украинските войски покрай Дудчани (40 км североизточно от Берислав).

Руски източници настояват, че украинските войски още веднъж са подхванали несполучлив опит да пробият съветските отбранителни линии в Херсонска област, като един милблогър безпричинно твърди, че украинските контраофанзиви са прекъснати напълно заради дефицит на 155 мм артилерийски оръдия. Руското министерство на защитата твърди, че съветските войски са отблъснали украинските офанзиви в посока Ишченка, Брускинске, Суханове и Пятихатки, по цялата настояща фронтова линия в северната част на Херсонска област.

ISW не може да обезпечи без значение удостоверение на тези съветски изказвания. Украинските войски продължиха акцията си за блокиране на съветски концентрационни зони, логистични възли и транспортни активи в Херсонска област. Украинският общоприет щаб удостовери, че украинските войски са унищожили съветска зенитно-ракетна система Панцир-1 и друго военно съоръжение в Музиковка (3 км северно от град Херсон) на 29 октомври и че украинските сили са блъснали съветски позиции покрай Снигуровка на 30 октомври (45 км североизточно от град Херсон).

Южното оперативно командване на Украйна означи, че украинските удари са унищожили съветска техника и персонален състав в региона на Берислав и чак на юг до региона на Геническ, който граничи с окупирания от Русия Крим. Жителите на град Херсон разгласиха фрагменти и изображения от докладваните последствия от украински удар покрай Антонивския мост, за който съветски милиблогъри твърдяха, че е осъществен с HIMARS.

Руските сили продължиха настъпателните интервенции към Бахмут на 2 ноември. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви против самия Бахмут и покрай Верхнокамянске (28 км североизточно от Бахмут), Спирне (25 км североизточно от Бахмут) и Майорск (20 км южно от Бахмут ).

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че епицентърът на боевете в Украйна сега е към Бахмут, Соледар и град Донецк, където украинските сили отблъскват десетки офанзиви дневно. Заместник-министърът на вътрешните работи на Луганската национална република (ЛНР) Виталий Кисельов заяви, че силите на " Вагнер " бързо се пробват да пробият украинската защита в Соледар и Бахмут и съобщи, че в покрайнините на двата града се водят яростни боеве. Руските сили продължиха обикновен артилерийски обстрел по линията на прикосновение в региона на Бахмут.

Руските сили продължиха настъпателните интервенции в региона на град Авдиевка-Донецк на 2 ноември. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските офанзиви покрай Первомайске (20 км северозападно от град Донецк) и Новомихайловка (25 км югозападно от град Донецк).[41]A Руски милблогър разгласява видеозапис, показващ по какъв начин артилерийски елементи на 100-та бригада на Донецката национална република (ДНР) стрелят по украински позиции покрай Невелске (на към 25 километра северозападно от град Донецк).

Кадри, оповестени на 1 ноември, демонстрират съветски танк от Южния боен окръг, който стреля по украински сили в Мариинка (в югозападните околности на град Донецк. Допълнителни видеозаписи, оповестени на 2 ноември, демонстрират съветски Су-25, които удрят украински цели в западните околности на Мариинка.

Руските сили продължиха настъпателните интервенции югозападно от град Донецк на 2 ноември. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските войски са направили наземни офанзиви покрай Павливка (45 км югозападно от град Донецк), Водяне (35 км югозападно от град Донецк) и Пречистивка (55 км югозападно от Донецк ).

Украинският общоприет щаб също заяви, че съветските войски са атакували украински инфраструктурни уреди с ракети и ирански Шахед-136 във Въгледар (56 км югозападно от град Донецк) и Водяне през нощта на 2 ноември. Това е първото удостоверение за потребление на такава техника в региона на Въгледар. Различни съветски източници оповестяват, че съветските войски са претърпели загуби край Въгледар.

Тези съветски източници оповестяват също, че боевете към Павливка са се забавили, само че не са спрели, защото съветските войски несполучливо се пробват да отстраняват украинското наличие в Павливка и Новомихайловка (25 км югозападно от град Донецк).

Руски източник също заяви, че съветските войски се окопават в позициите си покрай Новомихайловка с желанието да нападат Въгледар от изток и да отрежат пътя в Новомихайловка. Руски и украински източници оповестиха, че съветските сили не престават да организират рутинни обстрели по линията на прикосновение в югозападната част на Донецка област. Руските сили продължиха рутинния огън западно от Хуляйполе и в Днепропетровска и Николаевска области на 2 ноември.

Украински и съветски източници обявиха, че съветските сили са нанесли удари с дронове камикадзе по региони в Днепропетровска област и инфраструктурен обект в Черкаска област. Южното оперативно командване на Украйна заяви, че украинските сили са свалили три ракети Х-59 над Одеска област. Руските сили обстрелваха Никопол, Марханец и Червоногрихоривка и региони в Николаевска област.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските настъпателни дейности в Запорожка област, евентуално свързани с заобиколен огън, са принудили съветските сили да трансферират над 100 тежко ранени в лечебните заведения в Токмак и Мелитопол през предходните дни

Украински и съветски публични лица оповестиха на 2 ноември, че личният състав е трансферирал реактори 5 и 6 на Запорожката атомна електроцентрала в положение на горещо прекъсване, с цел да генерира пара за възобновяване на топлината и топлата вода в Енергодат. Украинската държавна нуклеарна организация " Енергоатом " означи, че тези ограничения не са задоволителни за цялостно възобновяване на топлината в града; Украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов съобщи, че най-малко един реактор на ЗАЕЦ ще би трябвало да работи на цялостен потенциал, с цел да се обезпечи цялостната работа на отоплителните системи на Енергодар.

Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов твърди, че съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) е предотвратила украинска " терористична " офанзива против кримско енергийно оборудване на 2 ноември. Руското издание " Комсомолская истина " твърди, че украинското лице е било обвързвано със Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Руските управляващи не престават да организират загадка готовност в цяла Русия, макар формалните известия за края ѝ. Украинският общоприет щаб заяви, че чиновниците на съветския набор не престават да изпращат призовки за готовност на мъжете в военна възраст, макар формалния завършек на частичната готовност. Членът на комисията по защита на Държавната дума на Русия Виктор Соболев също съобщи, че Русия може да прибегне до цялостна готовност , в случай че военнополитическата обстановка се утежни в бъдеще.
 Песков: Не е нужен декрет за привършване на частичната готовност
Песков: Не е нужен декрет за привършване на частичната готовност

На фронта в Украйна към този момент са изпратени 87 хиляди мобилизирани

Руските сили не престават да се изправят пред провокации с невисок морал измежду мобилизираните мъже и от последствията от активизирането на негодни за военна работа мъже., че общо 23 мъже са починали по време на тренировки,  физически конфликти, алкохол, опиати, самоубийства и злополуки след декларацията на съветския президент Владимир Путин за частична готовност на 21 септември.

" Новая газета " удостовери имената на общо 89 починали мобилизирани мъже от началото на частичната готовност, само че броят им евентуално е по-голям, като се има поради, че съветското министерство на защитата (МО) е уведомило фамилиите единствено на 24 от починалите военнослужещи. Провоенно настроените съветски блогъри също оповестяват за недоволства от родственици на мобилизираните мъже, в които се показва, че съветското МО не е обърнало внимание на проблемите си с връзката със фамилиите.
 Зеленски: Русия търпи огромни загуби, мобилизацията не е завършила
Зеленски: Русия търпи огромни загуби, мобилизацията не е завършила

Москва унищожава Херсонска област, съобщи президентът

Друго съветско опозиционно издание, " Медиазона ", заяви, че съветските сили отварят още веднъж лагери с неприятни условия на живот в Перевалск, Луганска област, с цел да задържат военнослужещи по контракт и новомобилизирани мъже , които отхвърлят да се бият. " Медиазона " означи, че съветските сили преди този момент са имали лагери в Перевалск, до момента в който не ги затвориха през август след неодобрение от фамилиите на военнослужещите. Докладът отбелязва, че съветските сили принуждават мобилизирани мъже да служат на фронтовата линия или да се причислят към частите на групата " Вагнер ".

Руски и подставени чиновници възобновяват обявите за доброволческа договорна работа в съветските взаимни сили . Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров разгласява рекламен видеоклип, в който оповестява, че продължава набирането на доброволци от Чечения за пердах в Украйна. Кадиров съобщи, че доброволците ще преминат образование в Грозни, преди да имат опция да подпишат контракт с съветското МО.

Официални източници на Луганска и Донецка национални републики (ЛНР и ДНР) също популяризират работа по контракт надлежно с 2-ри армейски корпус и доброволческия отряд " Невски ". Издание в Ростовска област заяви, че руснак, който е получил уведомление за готовност ден преди известието на съветския министър на защитата Сергей Шойгу за привършване на заповедта за готовност на 28 октомври , е бил несъзнателно записан като доброволец.

Друга тематика са насилствената евакуация на локални поданици и данните за закононарушения на съветски военни в окупирани украински територии. 

Руските окупационни чиновници продължиха ограниченията за насилствена евакуация на жителите на област Херсон на 2 ноември. Руски източници оповестиха, че съветските окупационни чиновници възнамеряват да стартират насилственото пренасяне на поданици от регион Каховка в област Херсон на 6 ноември.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските окупационни чиновници наложително изтеглят жителите от селището Велика Лепетиха на източния бряг на Днепър с рейсове и не разрешават заминаването с персонален превоз.
 Русия разгласи завършек на евакуацията от Херсонска област
Русия разгласи завършек на евакуацията от Херсонска област

Най-малко 70 000 души са напуснали домовете си

Украинският общоприет щаб заяви също, че окупационните управляващи са уведомили жителите на Нова Збуривка (17 км югозападно от град Херсон) преди три дни за наложителна евакуация.

Украинският противодействуващ център заяви на 2 ноември, че съветските окупационни чиновници са почнали принудително да реалокират поданици в Бериславски регион. Руски източник твърди, че окупационната администрация на област Херсон е декларирала, че е приключила ограниченията за евакуация на западния бряг на река Днепър в област Херсон, макар че ISW не може без значение да ревизира дали евакуациите от западния бряг са спрели. Руските окупационни чиновници евентуално ще продължат да ускоряват ограниченията за евакуация, до момента в който украинската контраатака в Херсонска област напредва.

Руските сили са  се възползвали от неотдавнашната евакуация и оповестени ограничения за " национализация " за грабежи в окупираните от Русия територии на 2 ноември. Центърът за украинска опозиция заяви на 2 ноември, че съветските сили в Запорожка област плячкосват украински компании в промишлен мащаб.

Центърът за опозиция заяви, че съветските окупационни чиновници в Мелитопол са присвоили пари от компании в града и са ограбили съоръжение от локални банки под прикритието на ограничения за национализация.

Има такива данни и за Кириловка, Запорожка област под прикритието на национализиране на предприятия, благосъстоятелност на Украйна. Ръководителят на украинската Херсонска област Ярослав Янушевич заяви, че съветските окупационни чиновници са ограбили съоръжение от шивашка компания в Херсонска област и  имущество , оставено от наложително евакуирани поданици . Украинският център за опозиция заяви, че съветските сили също употребяват жилищата на наложително евакуирани поданици в Херсонска област за настаняване на боен личен състав.

Руските сили евентуално от ден на ден ще вземат участие в грабежи и други нарушавания , защото ограниченията за евакуация и национализация не престават в окупираните от Русия територии.

Руски и окупационни чиновници не престават нелегално да депортират украински деца с желанието да извършат закононарушения, които могат да съставляват акт на геноцид от 2 ноември. Украинският държавен портал Children of War заяви, че към 2 ноември съветските чиновници са депортирали съвсем 10 000 украински деца в съветската федерация.

Центърът за украинска опозиция заяви, че насилственото депортиране и осиновяване на украински деца е в съгласие съветско изпитание да унищожи украинско население и по този метод украинския народ като етническа единица. Този отчет от Украинския център за опозиция съответствува с предходни оценки на ISW, че насилственото депортиране на украински деца в Руската федерация евентуално съставлява умишлена акция за етническо пречистване, както и явни нарушавания на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР