Руските учени ще отглеждат колония от молци, която се храни

...
Руските учени ще отглеждат колония от молци, която се храни
Коментари Харесай

Русия създава молци, които се хранят с пластмаса

Руските учени ще отглеждат колония от молци, която се храни с пластмаса, с цел да се бори с разпространяването на отпадъците благодарение на ензими от инсекти. Стартирането на пилотния план е планувано за 2021 година, сподели пред РИА Новости Евгений Попов, водещ специалист в биотехнологичната лаборатория на технопарка Якутия, участник в плана SakhaXenos, написа trafficnews.bg.

Проектът включва основаването на решение, което може да унищожи пластмасата. За да го развие, екип от учени учи разграждащия пластмасата ензим на огромния восъчен молец. В хода на еволюцията ларвата на насекомите се е научила да обработва полимери като полиетилен и може да яде найлонови торбички: 100 от тези гъсеници изяждат към 100 грама пластмаса за 10-12 часа.

„ Ще получим ДНК декодиране и въз основата на научни институти ще се опитаме да синтезираме този ензим. От полученото вещество ще създадем разтвор, с който ще бъде допустимо изливането на пластмасови боклуци и по този метод да се отървем от тях. Решението се възнамерява да бъде пуснато през идната година”, сподели Попов.

Изследването се състои от няколко стадия. В началото се възнамерява да се сътвори колония за разплод, която да включва от стотици хиляди до милиони човеци. След това откривателите могат да стартират да рециклират пластмаса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР