Руските танкове и бронирани машини едва бяха започнали да навлизат

...
Руските танкове и бронирани машини едва бяха започнали да навлизат
Коментари Харесай

Как газовата индустрия се възползва от войната в Украйна, за да промени политиката на Байдън

Руските танкове и бронирани машини едвам бяха почнали да навлизат в Украйна, преди промишлеността за изкопаеми горива в Съединени американски щати да се задейства. До Белия дом бързо беше изпратено писмо, в което се настояваше за неотложно увеличение на производството и износа на газ за Европа преди предстоящата енергийна рецесия.
Строеж на оборудване за полутечен газ
В писмото с дата 25 февруари, единствено ден откакто силите на Владимир Путин започнаха нападението си против Украйна, се отбелязва " рисковият миг ", преди да се премине към лист с претенции: повече сондажи в публичните земи на САЩ; бързо утвърждение на препоръчаните терминали за експорт на газ; напън върху Федералната комисия за енергийно контролиране - самостоятелна организация, да даде зелена светлина на идните газопроводи.

До зимата на 2022 година би трябвало да има " виртуални трансатлантически газопроводи ", които да текат от Съединени американски щати към Европа, плануват създателите.

Шест месеца след писмото нашествието на Русия е спряла и тук-там се е отдръпнала, само че американската газова промишленост е постигнала съвсем всички свои първични цели. В рамките на няколко седмици администрацията на Джо Байдън одобри главните претенции на газовата промишленост като политика. Те проправиха пътя за нови тръбопроводи и уреди за експорт, сътвориха нова работна група за увеличение на износа на газ за Европа и утвърдиха финансиране в размер на 300 млн. $ за подкрепяне на построяването на газовата инфраструктура на континента.

" Дори не мога да стартира да ви описвам какъв брой доста се е трансформирала инерцията за фирмите в Съединени американски щати, които са желали да осъществят плановете си и просто не са били в положение да получат дълготрайни контракти ", съобщи радостният Фред Хътчисън, президент на LNG Allies, индустриалната група, която изпрати писмото, единствено три седмици след началото на военните и лобистките старания.

Реториката на администрацията на Байдън, която се обявяваше за надълбоко ангажирана с битката с климатичната рецесия, се е " трансформирала доста " единствено за една седмица, отбелязва Хътчисън. Създаването на работната група за експорт на газ от Байдън беше " директен отговор на предлагането, показано от " Съюзници за полутечен природен газ ", похвали се групата през март.

Но възприемането на втечнения природен газ или LNG - газ, който е охладен до -160Cº, трансформирайки се в течност, която може да бъде превозена в чужбина, като акт на непокорство на Путин, разтревожи деятелите за отбрана на климата, които предизвестяват, че това ще докара до десетилетия наред нагряване на планетата и ще приближи света до климатична злополука.

" Фактът, че единствено няколко седмици откакто тези претенции бяха изложени, президентът Байдън трансформира желанията на промишлеността в политика, е неоправдателно за президента, който даде обещание да се оправи с климатичната рецесия ", сподели Зорка Милин, старши консултант в Global Witness, която показа с вестник „ Гардиън ” нов отчет за ескалацията на газовата инфраструктура.

Милин съобщи, че американската газова промишленост е " облизала устни " при започване на войната в Украйна. " Няма подозрение, че очевидната капитулация на Байдън пред газовата промишленост отвори вратата за тези компании да продължат да печелят на гърба на страдащите в Украйна, на живеещите наоколо до новата газова инфраструктура в Съединени американски щати и на милионите хора, наранени от изменението на климата в международен мащаб ", добави тя.

Съюзниците на втечнения природен газ (LNG Allies) - оперативното название на Асоциацията на втечнения природен газ на Съединени американски щати, която не разкрива обществено своите членове или донори, означиха редица забележителни победи от началото на войната. Групата искаше ускорение на шест съответни заявки за експорт на газ и в границите на три седмици Министерството на енергетиката на Съединени американски щати утвърди две от тях - плана Sabine Pass на Cheniere Energy в Луизиана и интервенцията Corpus Christi в Тексас.

Лицензите, които разрешават на двете уреди да изнасят 0,72 милиарда куб. фута природен газ дневно, ще работят като " значим съставен елемент на световната енергийна сигурност ", като подкрепят съдружниците на Съединени американски щати в Европа, обявиха от министерството и означиха, че до края на тази година американският експорт на полутечен природен газ ще нарасне с още 20%. Хътчисън означи новината, като съобщи: " Два лиценза са издадени и четири са на път! "

До края на април бяха издадени още два лиценза за експорт на полутечен природен газ. " Четири са издадени и два остават! ", възкликнаха в прессъобщение Съюзниците на LNG. Новите газови терминали имат дълготрайност на живота, която се мери в десетилетия, което се разминава с контрактуваните цели за климата: Международната организация по енергетика съобщи, че не може да се построява нова инфраструктура за изкопаеми горива, в случай че светът желае да избегне рисково световно стопляне.

Необезпокоявана, администрацията на Байдън даде обещание до края на 2022 година да достави на Европейския съюз най-малко 15 милиарда куб. метра газ, което се равнява на половината от количеството газ, изгаряно от Испания всяка година. Министерството на енергетиката не отговори на въпросите по какъв начин новите газови интервенции се вписват в задачата на Байдън за понижаване на излъчванията на Съединени американски щати през това десетилетие на половина.

Съединени американски щати започнаха да доставят полутечен природен газ в чужбина едвам през 2016 година, само че към този момент се трансфораха в най-големия експортьор в света, изпреварвайки дългогодишните водачи в износа Катар и Австралия. По-голямата част от газа се добива посредством фракинг в Пермския басейн, богат на петрол и газ регион в Тексас и Ню Мексико, след което се транспортира по тръбопроводи и с влакове до брега на Мексиканския залив, където се охлажда и се товари на кораби.

Три уреди за експорт, които са в развой на създаване по крайбрежието, ще затвърдят още повече американското владичество в бранша, когато бъдат пуснати изцяло в употреба до 2025 година Те са ситуирани измежду пейзаж, който към този момент е кондензиран с петролни рафинерии и компании за произвеждане на пластмаси, причиняващи мощно замърсяване на въздуха и звук, който тормози околните поданици, най-вече цветнокожи.

Голяма част от новата газова инфраструктура няма да бъде въведена в употреба в продължение на няколко години, което може да се окаже отвън времевата рамка на спора сред Русия и Украйна, който сви доставките и докара до скок на цените на газа. Според Кларк Уилямс-Дери, анализатор в Института за енергийна стопанска система и финансови разбори, плануваният или изграждащият се експорт на полутечен природен газ е толкоз огромен, че евентуално ще докара до повишаване на цените на газа за локалните американски консуматори.

" Това стартира да понижава количеството газ, което е разполагаем на локалните консуматори ", споделя Уилямс-Дери. " Ще станем очевидци на доста тежки последствия за цените на природния газ в Съединени американски щати, които ще се проявят докъдето ни стигне погледът. "

Кризата в Украйна, обаче, оказа помощ на няколко компании за полутечен природен газ да запишат високи облаги през тази година. Експортната компания Cheniere е спечелила 3,8 милиарда $ повече от активността си през първата половина на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до момента в който Sempra - компания за втечняване на газ, се радва на осемкратно нарастване на продажбите на полутечен природен газ за Европа.

Газът от дълго време е изтъкван като потребно " мостово гориво " за справяне с климатичната рецесия, защото отделя по-малко въглероден диоксид от въглищата или петрола и обезпечава сила за процеси като производството на стомана, с които възобновимите енергийни източници към момента не могат да се оправят. " В момента изборът не е газ или възобновими енергийни източници - той е газ или въглища. Газът може да помогне за прекосяването към чиста сила ", споделя Дейвид Дисмукс, енергиен специалист от Държавния университет в Луизиана.

" Новините сега ще дадат подтик на по-нататъшното развиване на втечнения природен газ, защото зимата се обрисува да бъде тежка за Европа. "

Но съгласно разбор на Съвета за отбрана на естествените запаси (NRDC) от 2020 година добивът, превозването и втечняването, нужни за основаването на полутечен природен газ за експорт, основават съвсем толкоз излъчвания, колкото и изгарянето на самия газ.

Според NRDC тези спомагателни излъчвания значат, че въздействието на втечнения природен газ върху парниковите газове е " в най-хубавия случай единствено малко по-малко от това на другите изкопаеми горива ". Основният проблем е, че при сондирането за газ се отделя огромно количество метан - мощен парников газ, който е доста по-ефективен при задържането на топлота от въглеродния диоксид.

Борците за отбрана на климата настояват, че вместо това Съединени американски щати и Европа би трябвало да влагат доста във възобновими енергийни източници като слънчева и вятърна сила, с цел да оказват помощ да се предотвратят бъдещи ценови шокове и да се понижат излъчванията. " Агресията на Русия в Украйна, възходящите цени на силата и опустошителните последствия от изменението на климата би трябвало да бъдат най-големият тласък до момента за преустановяване на зависимостта на света от изкопаемите горива ", сподели Милин.

" Вместо това една към този момент богата промишленост се пробва да се възползва от момента и да принуди света да удвои грешките, които ни доведоха до това състояние. " /БГНЕС

-----------

Анализ на Оливър Милмън за „ Гардиън ”

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР