Руските служби в Европа и Великобритания използват основно граждани на

...
Руските служби в Европа и Великобритания използват основно граждани на
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Руските служби използват за шпиони граждани на ЕС

„ Руските служби в Европа и Англия употребяват главно жители на Европейски Съюз, защото те имат доста по-лесен достъп до разнообразни страни. Големите общности на съответната нация имат опция за по-лесно инфилтриране сред тях ”. Това разяснява в предаването „ Събуди се ” по Нова тв някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„ Започнахме с трима души, упрекнати в шпионаж, и тази клетка се разраства. Това е един доста характерен, само че характерен метод за набиране на сътрудници, защото не имат висок сан в цялата тази конструкция на разследващите служби ”, счита Керемедчиев.

По думите му тези хора се употребяват за снабдяване на информация и събиране на данни от общността, в която живеят.

„ Имали са разнообразни паспорти, само че и с българските си, те могат да имат достъп безпроблемно до разнообразни територии. Търсят се хора, които „ минават под радара ”. Ежедневни срещи, които да не будят подозрение ”, сподели Керемедчиев.

Относно Ваня Габерова, той счита, че е допустимо тя да няма директен достъп с съветските служби.

„ По другарска линия да бъде помолена: „ Моля те, вземи тези документи и да ги занесеш на един мой другар ”. Такъв вид доверчивост е доста характерен, с цел да станеш проводник. Тя е на доста ниско равнище в тази подчиненост. Тази конструкция е добре готова. На върха има избран човек, който има достъп до съответния офицер на ГРУ. Наистина е допустимо това момиче да бъде вербувано, без тя да осъзнава, че е по този начин ”, счита Керемедчиев.

Той изрази съществени терзания, че упрекнатите българи в продължение на години са имали доста интензивно присъединяване в организирането на изборните процеси зад граница.

„ Трябва да се прегледа по какъв метод гласоподават българите в чужбина. В момента се откриват изборни секции в заведения за хранене, благосъстоятелност на българи, в клубове, във всевъзможни пространства, които могат да се приспособят. Тези хора не минават инспекция, просто се чува една добра дума за тях. Възможностите за операция са доста огромни ”, сподели Керемедчиев.

„ Отворили сме оптимално опциите за българите да гласоподават зад граница. Съответно опциите за корист са доста по-големи. И се чудим за какво резултатите зад граница в последна сметка са толкоз по-различни, в сравнение с тези в България. Няма логичност, ние сме едни и същи хора, имаме един и същи ползи, без значение къде живеем. Няма логичност да има такава огромна разлика в изборните резултати зад граница. Това значи, че очевидно има нещо, което не е по този начин ”, разяснява Керемедчиев.

По думите му българските избори „ несъмнено са във фокуса на съветските служби ”.

Той напомни и изгонването на 70 чиновници на съветското посолство у нас. „ Оказа се, че тези, които са на най-ниските позиции в съветското посолство, са били с най-високи чинове в съветското разузнаване. Тоест, съветското разузнаване несъмнено употребява доста по-обикновени чиновници, дори не и дипломати. А ние се учудваме, че има и свещеници сред тях ”, разяснява някогашният зам.-министър.

„ Руската черква оптимално взе участие в съветската политика, тъй че не се колебая и новият делегат да има такава задача ", сподели той.

Освен това Керемедчиев счита, че страната ни е подготвена за Шенген.

„ Ако не убедим Австрия и Нидерландия до края на годината, че можем да станем пълноправни членове, ще би трябвало да се върнем в първичното предложение да влезем на две степени. Първо да влезем с нашите летища и пристанище, където няма нито една рецензия от нашите сътрудници по отношение на сигурността, мигранският напън и метода, по който ние опазваме нашите въздушни и морски гранични пунктове. На идващ стадий да оставим сухопътната граница, която е главният проблем ”, сподели Керемедчиев.

Повече гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР