Руските ски бегачи Александър Легков и Евгений Белов са наказани

...
Руските ски бегачи Александър Легков и Евгений Белов са наказани
Коментари Харесай

Двама руски ски бегачи са наказани доживот след положителни проби от Сочи 2014

Руските ски бегачи Александър Легков и Евгений Белов са осъдени доживот след потвърждаване на позитивните им допинг проби от зимните олимпийски игри в Сочи, заяви МОК. Те бяха първите спортисти от Русия, които бяха глобени за нарушение на анти-допинговите правила на Международния олимпийски комитет.

Легков е олимпийски първенец на 50 километра свободен жанр в Сочи, както и сребърен медалист от щафетата 4 по 10 км при мъжете. Ветеранът, който през май навърши 34 години е участник на три олимпиади и победител в пет старта от Световната купа по ски тичане.

От МОК оповестиха, че цялата съветска щафета в състав Дмитрий Япаров, Александър Бесмертних, Легков и Максим Вилегжанин ще бъде дисквалифицирана поради позитивната проба на олимпийския първенец.

Не е обявено кои правила са нарушени от Легков и Белов, само че наказването им е доказано, като ски бегачите няма да могат да бъдат упълномощени за всички олимпийски игри след Сочи.

Белов приключи 25-и на 15 километра типичен жанр и 19-и на 30 километра скиатлон на игрите през 2014 година Правата на двамата бяха спрени още през декември 2016 година, само че следствието продължи близо 11 месеца.

Според МОК в идващите дни ще има още решения, защото завършват следствията по още няколко случая на позитивни допинг проби. МОК подложи на инспекции всички съветски спортисти, взели участие на олимпийските игри в Сочи. Това се случи след признанията на Григорий Родченков, някогашен шеф на съветската анти-допингова лаборатория. Той разкри всеобща скица за потребление на допинг, подпомагана от страната.

Международният олимпийски комитет разкри още, че ще взема решение на съвещанието на Изпълнителния комитет сред 5 и 7 декември дали Русия ще може да взе участие на игрите в Пьончан през февруари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (141)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР