Руските сили са завзели 20% от територията на Украйна, заяви

...
Руските сили са завзели 20% от територията на Украйна, заяви
Коментари Харесай

ВИДЕО Зеленски обяви, че 1/5 от Украйна е завзета и алармира за нова драма в завод-убежище

Руските сили са завзели 20% от територията на Украйна , съобщи президентът Володимир Зеленски във видеобръщение пред люксембургския парламент и още веднъж прикани за даването на повече западни оръжия. Днес се навършват 100 дни от нашествието на Москва.



Фронтовата линия се простира на повече от 1000 км., а съветските сили ускоряват офанзивите против град Северодонецк в източната част на Донбас. Представители на Министерството на защитата на Англия настояват, че Русия е завзела по-голямата част от града и реализира " постоянни местни триумфи, за което способства мощната централизация на артилерия ".

Северодонецк е най-източният град под украински надзор и регионалният шеф Серхий Хайдай съобщи, че Русия се пробва да пробие защитата на града " от всички направления ". Въпреки това той съобщи, че украинските войски правят контраатаки, " отблъсквайки съперника по някои улици и вземайки няколко пленници ".

Интензивните боеве по улиците в града са попречили евакуацията.

Във видеообръщението си късно вечерта в четвъртък Зеленски сподели, че украинците са постигнали " прочут триумф " в сраженията в Северодонецк. Около 15 000 цивилни остават блокирани в града, като доста от тях са се подслонили в големия химически цех.

Кметът на окупирания град Мариупол упрекна съветските сили, че са екзекутирали държавни чиновници, които са отказали да сътрудничат на новата градска власт, подкрепяна от Москва. Вадим Бойченко, който е бил евакуиран от Мариупол преди рухването му, съобщи, че десетки поданици са арестувани в пандиза в Оленовка и че е получил известия за локални поданици, измъчвани от окупационните сили. Миналата седмица консултант на Бойченко съобщи пред CNN, че минимум 22 000 души са били убити по време на съветската блокада и бомбардировки на града.

В североизточната част на страната съветски обстрел е умъртвил една жена и е ранил един мъж в Харков, оповестиха районни чиновници, представени от Би Би Си.

В Западна Украйна петима цивилни са потърпевши при ракетни удари по Лвов, заяви районният началник Максим Козицки.

В отговор западните водачи ускоряват глобите против основни съдружници на съветския президент Владимир Путин. В четвъртък чиновници на Министерството на финансите на Съединени американски щати обявиха нова серия от наказания. Конфискуват се няколко яхти, за които се твърди, че са свързани с Путин. Американските чиновници ще се опитат да конфискуват два плавателни съда - плаващата под съветски байрак Graceful и плаващата под флага на Каймановите острови Olympia, които бяха разпознати като персонални активи на съветския президент. На петима олигарси, свързани с господин Путин, и на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова също ще бъдат замразени всички активи в Съединени американски щати и ще им бъде неразрешено да вършат бизнес с основани в Съединени американски щати корпорации.

Дипломатите на Европейски Съюз пък са завършили работата по шестия пакет от наказания против Москва. Санкциите, които включват лимитирана възбрана за импорт на съветски нефт, са били контрактувани, откакто публични лица са приели молбата на Унгария да отстранен Руската православна черква и патриарх Кирил от листата. Председателят на Европейския парламент също по този начин разгласи възбрана за влизане на съветски лобисти в постройката на камарата. Роберта Мецола написа в Туитър, че желае да лиши представителите на Москва от опцията " да популяризират своята агитация & подправени, токсични разкази за нахлуването в Украйна ".

В сряда президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че Съединени американски щати ще снабдят Украйна с нови ракети с огромен обхват, способни да поразяват цели на разстояние до 70 км.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, че съзнателно удължават войната и че с доставките " наливат масло в огъня ".

Самият Зеленски загатна, че напълно скоро Украйна чака нова доставка на съвременни оръжия от Съединени американски щати и изрази специфични благодарности на президента Джо Байдън. Вижте повече във видеото долу:

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР