Руските сили са предприели бързо отстъпление от райони около столицата

...
Руските сили са предприели бързо отстъпление от райони около столицата
Коментари Харесай

Украйна: Руските сили са предприели „бързо отстъпление“ от Киев и Чернигов

Руските сили са подхванали " бързо оттегляне " от региони към столицата Киев и град Чернигов в Северна Украйна. Това разгласи украинският президентски консултант Михайло Подоляк, представен от Франс прес.

Според него задачата е те да се укрепят на Изток и Юг и " твърдо да диктуват своите условия ".

В Телеграм Михайло Подоляк написа, че предвид на съветското евакуиране и на всички напредвания и съсредоточаване на съветските войски е напълно ясно, че Русия е избрала друга тактичност като приоритет.

" Да запазят контрола върху обширни окупирани територии освен в региона на Донецк и Луганск и мощно да се укрепят там ", написа Подоляк и акцентира: " Не можем да минем без тежки оръжия, в случай че желаеме да деблокираме Изтока и Херсон и да отблъснем руснаците допустимо най-далеч ".

За съветско евакуиране заяви и губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус. Той съобщи, че самият град Чернигов към този момент е опустошен от военните дейности през последните седмици.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви за постепенно, само че видимо евакуиране на съветските войски на север и уточни, че към момента предстоят тежки борби против съветската войска.

Зеленски сподели, че се чакат мощни удари на съветската войска в източната част на страната.

" На изток обстановката остава извънредно сложна. Руските войски се събират в Донбас и в посока Харков. те се готвят за нови мощни удари. Ние се приготовление за още по-активна защита. Използваме всички благоприятни условия - както вътрешни, по този начин и външни. "

По данни на английското разузнаване съветските сили са се изтеглили от летището Гостомел, близо до Киев, където се водеха бойни дейности от началото на спора.

Тази заран са били нанесени ракетни удари в централната Полтавска област, като са били унищожени резервоари за бензин и дизелово гориво в Нефтопреработвателния цех в Кременчук, съгласно съветски боен представител. Той заяви и за разрушени военни летища в Полтава и Днипро.

Нощта е минала умерено в Черниговска област, където не е имало офанзиви след изтеглянето на съветските сили.

Украйна и Русия са създали поредна замяна на военнопленници през вчерашния ден, написа в интернет заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко, представен от Ройтерс. Размяната е станала в границите на водените сега мирни договаряния.

Над 2000 души са били изведени в сигурност през вчерашния ден от обсадения украински град Мариупол. Общо повече от 6200 са били избавени през отворените филантропични коридори в Донецк, Луганск и Запорожието в петък. Екип на Червения кръст ще направи през днешния ден нов опит за проведена евакуация от Мариупол, откакто през вчерашния ден не съумя да стигне до града.

За през днешния ден са планувани седем филантропични коридора в Запорожка, Донецка и Луганско област, в това число един за хора от Мариупол с персонален превоз.

Овладян е пожарът в петролната база в съветския град Белгород, за който Русия упреква Украйна. Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов отхвърли украинската авиацията да е нанесла въздушния удар. Инцидентът ще навреди на мирните договаряния сред Москва и Киев, считат анализатори.

Съединените щати оповестиха спомагателна военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона $, която включва ракетни системи с лазерно ориентиране, тактически дронове, бронирани транспортни средства, съоръжение за нощно виждане.

Вашингтон изпраща и защитна екипировка против химическа или биологична офанзива, заяви представителят на Белия дом Джен Саки.

" Правителството на Съединените щати дава на украинското държавно управление животоспасяващо съоръжение и ресурси, които могат да бъдат употребявани, ако Русия употребява химическо или биологично оръжие против Украйна ", изясни на брифинг представителят на Белия дом.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР