Руските сили проведоха ограничена ударна кампания с дронове и ракети

...
Руските сили проведоха ограничена ударна кампания с дронове и ракети
Коментари Харесай

Шойгу успокоява с големи обещания руснаците и Китай

Руските сили организираха лимитирана ударна акция с дронове и ракети в Украйна през нощта на 21 против 22 март, което демонстрира, че не престават да се борят с дефицита на прецизни ракети. Украинският общоприет щаб заяви, че руснаците са направили 21 удара с дронове против жилищни и инфраструктурни региони в Киевска, Житомирска, Запорожка и Одеска области, а украинските сили са свалили 16 от безпилотните самолети.

Украински публични лица обявиха, че съветските сили са блъснали две жилищни високи здания в град Запорожие, убивайки минимум един граждански и ранявайки 33. Руските сили са направили по-интензивни и по-широкообхватни удари по време на есенната въздушна и ракетна акция на 2022 година, което допуска, че съветските сили може в този момент да разпределят потреблението на високопрецизни муниции за тези ударни акции или може просто да им липсват нужните муниции, с цел да поддържат ударните акции с предходното им движение и активност. Ръководителят на украинския Съвместен координационен пресцентър на южните сили Наталия Хуменюк съобщи, че съветската опасност от ракетен удар остава висока, само че съветските сили евентуално ще проведат единствено лимитирана акция.

Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната ().

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че съветското министерство на защитата (МО) има намерение да усили числеността на силите за противовъздушна защита. Той съобщи, че един от целите за развиване на съветските въздушно-космически сили (ВКС) е да генерира повече единици за противовъздушна защита с съвременни системи за противовъздушна защита. Той означи, че през 2023 година съветските сили възнамеряват да образуват нова дивизия и бригада за противовъздушна защита, да образуват зенитно-ракетна бригада със особено предопределение и да завършат модернизацията на системите за противовъздушна защита на град Москва.

Шойгу разяснява и съветския военен опит в Украйна, като уточни, че съветските водачи са направили над 140 000 бойни полета от 24 февруари 2022 година и че 90 % от оперативно-тактическата и армейската авиация, 60 % от стратегическата авиация на далечни дистанции и 85 % от операторите на безпилотни летателни апарати имат военен опит.

Малко евентуално е съветската войска да генерира такива сили в границите на няколко години, а съвсем изключено до края на 2023 година Руската отбранителна промишлена база исторически е преживявала многогодишни забавяния в създаването на съвременни системи за противовъздушна защита, даже преди строгите наказания и изострените ограничавания на ресурсите вследствие на войната в Украйна. Настоящите съветски бригади и полкове за Противовъздушна отбрана получиха своите системи С-400 с до няколко години забавяне от графика.

Руските военни са сложили системата С-500, която съгласно известията е трябвало да влезе в произвеждане през 2015 година, в една съветска войска за противовъздушна защита до 2021 година Русия също забави плануваната си доставка на втора батарея S-400 за Индия през 2022 година заради ограничавания, породени от нашествието на Русия в Украйна.

Русия обаче може в последна сметка да усили своите сили за противовъздушна защита като част от по-големи старания за пресъздаване на огромна стандартна войска в дълготраен проект. Съобщението на Шойгу е сходно на предходното му известие на колегиум на Министерството на защитата през декември 2022 година, в което Шойгу съобщи, че Русия се стреми да образува 17 нови маневрени дивизии за няколко години.

Формирането на нови съветски елементи за противовъздушна защита и въздушен превоз няма да усили съветската бойна мощност в Украйна тази година. Изявлението на Шойгу евентуално има за цел да успокои съветския народ, че съветското МО продължава да развива съветската войска като военна мощ от международна класа, с цел да компенсира усещанията за съветските военни провали в Украйна.

Шойгу евентуално е алармирал Япония, че не би трябвало да се пробва да употребява настоящата военна накърнимост на Русия на Курилските острови, а на Китай, че Русия остава потребен боен сътрудник. Шойгу обстойно и нашироко възхвали силата на съветския Източен боен окръг и разгласи, че е разположил батарея от ракетни системи за брегова защита Bastion на остров Парамушир – остров в северната част на окупираните от Русия японски Курилски острови. Изявлението на Шойгу евентуално е било сигнален сигнал към японския министър председател Фумио Кишида, който посети Киев и Буча на 21 март, че е прекомерно зает в поддръжка на Украйна.

Руският източен боен окръг е мощно деградирал. Значителни съветски детайли бяха ситуирани в Беларус и бяха тежко развалени по време на борбата за Киев при започване на 2022 година Руските детайли на EMD от 155-та и 40-та бригада на морската пехота неотдавна се сражаваха и претърпяха тежки загуби покрай Въгледар в Донецка област при започване на 2023 година

155-та е била разрушавана и възстановявана цели осем пъти през миналата година.

Изявлението на Шойгу също евентуално беше сигнал към китайския президент Си Дзинпин, че Русия поддържа китайските цели за сигурност в Източна Азия и остава жизнерадостен боен сътрудник макар ужасните вреди, които Украйна нанесе на съветската войска.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу си потегли и отхвърли да отговори на въпрос какъв брой скоро да чакаме мир в Украйна. Журналист от ръководената от съветското Министерство на защитата медия ТВ Звезда първо попита Шойгу по какъв начин ще свърши войната, на което Шойгу отговори, „ всяка война приключва с мир “.

След това журналистът попита Шойгу какъв брой скоро да чака мир в Украйна. Шойгу не отговори на въпроса и се отдалечи. ТВ Звезда в началото излъчи фрагментите на Шойгу, които се отдалечават, само че ги изряза в по-късна версия на репортажа. ISW по-рано заяви, че Кремъл има за цел да сложи осведомителни условия и да приготви съветското осведомително пространство за продължителна война.

Темпото на съветските интервенции към Бахмут наподобява се забавя на фона на западните отчети, че съветските сили може да се пробват да стартират атака в други направления. Руските сили направиха спомагателен нищожен прогрес в южната част на Бахмут, а украинските сили организираха контраатаки в югозападните и северозападните околности на града на 21 и 22 март.

Украинският общоприет щаб също заяви на 22 март, че настъпателният капацитет на съветските сили в региона на Бахмут понижава, а украински публични лица по-рано оповестиха за по-малко бойни конфликти в самия град през последните дни.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи на 21 март, че съветските и украинските сили не престават да дават приоритет на интервенциите към Бахмут и че съветските сили може да се опитат да проведат нова атака, евентуално в доста разнообразни направления.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (UK MO) оцени, че съветските сили може да губят инерция в региона на Бахмут, защото съветското МО реалокира елементи в други направления.

В момента съветските сили ускоряват темпото на настъпателните си интервенции към Авдиевка за обграждане на селището, като е допустимо съветските сили да го вършат за сметка на интервенциите си към Бахмут и закъсалата атака към Въгледар.

Тази явна смяна в разгръщането – в случай че не е резултат от съветски лъжливи отчети – евентуално демонстрира, че съветските сили са дали приоритет на усилването на интервенциите към Авдиевка пред подновяването на офанзивата против Въгледар. Говорителят на украинските Таврийски сили за защита полковник Олексий Дмитрашкивиски съобщи на 19 март, че съветските сили са почнали да усилват офанзивите в региона на Авдиевка, с цел да основат условия за рестартиране на настъпателните интервенции на Въгледар, което в допълнение допуска, че актуалните съветски настъпателни интервенции към Авдиевка предотвратяват евентуалното обновяване на настъпателните действия покрай Въгледар.

Руските сили наподобява притеглят повече бойна мощност към региона на Авдиевка, което може да им разреши да усилят скоростта си на прогрес, макар че нямаше доказано съветско нахлуване в региона на 22 март. ISW продължава да прави оценка, че съветският прогрес може да накара украинските сили да да се изтеглят от Бахмут и/или Авдиевка, макар че нито едното не наподобява евентуално сега. Руските сили може да изберат да стартират или засилят настъпателни интервенции в нови направления, само че тези интервенции евентуално ще доведат до малко осезаеми резултати, защото цялостната съветска пролетна атака продължава да е покрай кулминационната точка си. Ангажиментът на два или три мотострелкови полка на тази дивизия обаче е малко евентуално да реализира решителен действен резултат, като се има поради неуспехът на по-големите формирования да го създадат.

Кремъл продължава акциите за хибридно събиране на запаси и крипто готовност, с цел да набира руснаци за договорна работа. Руски източници оповестиха на 21 март, че съветски поданици в Тюменска и Свердловска области, републиките Карелия и Алтай и Краснодарски край са получили военни призовки, насочващи ги да ревизират информацията в службите за набиране на военни или да преминат военна подготовка като част от наложителния запас.

Руските служби за набиране на личен състав евентуално се пробват да употребяват наложителни едномесечни образования за резервисти, с цел да ги принудят да подпишат контракти, като в същото време редуцират нужното количество образование, което новите съветски военнослужещи на контракт ще би трябвало да преминат, преди да бъдат ситуирани в Украйна след бъдеща насилствена повиквателна работа. Съобщава се, че съветски чиновници в Ярославска, Челябинска и Московска области са почнали необятно публикувани рекламни акции за работа по контракт, фокусирани върху спомагателни обещани заплащания за сключване на контракт и присъединяване в дейни настъпателни дейности. Кремъл евентуално организира тази хибридна акция за генериране на сили, с цел да избегне оповестяването на публична втора мобилизационна вълна.

Украински източници оповестиха, че съветските окупационни чиновници не престават мобилизационните ограничения в окупираните територии. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви на 22 март, че съветските окупационни чиновници са оповестили широкомащабни военни учения за пролетта или лятото на 2023 година в поддръжка на проектите за набор на цялото мъжко население в наборна възраст в Старобилск, Шчастя, Новоайдар, Нижнетепле и Новопсков в Луганска област.

Маляр твърди, че съветските окупационни чиновници се пробват да подтикват евентуалните наборници, като им дават обещание жилища, взети от украински жители, принудени да изоставен окупираните територии.

Украинският център за опозиция заяви, че съветските окупационни чиновници се приготвят за нова вълна на готовност в окупираната Донецка област и че 23 окупационни служби за набиране на военни възнамеряват да записват млади мъже, родени през 2006 година, с цел да основат запас от поданици за бъдещи талази на готовност.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо разгласи на 22 март, че неговата администрация образува доброволчески батальон. Салдо твърди, че неговата администрация е образувала доброволческия батальон „ Василий Маргелов “ за отбрана против украински бойкот и разследващи действия на източния (левия) бряг и за поддържане на реда в окупираната Херсонска област.

Салдо твърди, че съветското министерство на защитата (МО) се е съгласило да подкрепи напълно доброволческия батальон с въоръжение и техника и че формированието сега минава бойна подготовка. Решението на Салдо да образува доброволчески батальон евентуално е ориентирано към увеличение на контрола му върху окупираната Херсонска област и евентуално е моделирано по модела на доброволчески батальони, които други окупационни ръководители са образували по сходни аргументи.

Очертаната задача за запазване на публичния ред на батальона допуска, че окупационната администрация на област Херсон може да употребява формированието като избрана вътрешна мощ за сигурност за по-нататъшни репресии.

Руските публични лица и окупационните управляващи не престават законодателните промени в опит да легитимират в допълнение депортирането на украински деца в Русия. Руският комисар по правата на детето Мария Львова-Белова съобщи на 22 март, че съветският президент Владимир Путин е подкрепил предлагането за заграбване на специфични статути на деца, ранени по време на „ специфичната военна интервенция “.

Лвова-Белова изрази вяра, че ще има публично разпореждане за определяне на механизми за идентифициране на тези деца и даването им на поддръжка и помощи.

Съветникът на ръководителя на Луганската национална република (ЛНР) Родион Мирошник съобщи на 22 март, че е склонен с предлагането на Лвова-Белова, само че прикани за предложение, което уголемява специфичния статут на децата на войната за всички деца в Донбас.

Руските окупационни чиновници не престават да се концентрират върху инфраструктурни планове, които имат за цел да затвърдят съветския надзор над окупираните територии. Депутатът по окупацията на Запорожка област Владимир Рогов съобщи на 21 март, че съветското министерство на строителството е създало законопроект за основаването на свободна икономическа зона в окупираните територии, която ще се концентрира върху бизнес и капиталова активност.

Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи на 22 март, че 20 промишлени предприятия в окупираната Луганска област са заинтригувани да аплайват в новосъздадения районен фонд за индустриално развиване.

Окупационната администрация на Херсон съобщи на 22 март, че окупационните чиновници ще предложат на фермерите в окупирана област Херсон преференциални кредитни лихви за закупуване на селскостопанско съоръжение.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР