Руските сили прекъснаха всички пътища за евакуация на граждани от

...
Руските сили прекъснаха всички пътища за евакуация на граждани от
Коментари Харесай

Русия отряза всички изходи от Северодонецк

Руските сили прекъснаха всички пътища за евакуация на жители от източния украински град Сиеверодонецк, като унищожиха последния мост през река Северски Донец , свързващ го с следения от украинските сили град Лисичанск, сподели губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, представен от Ройтерс.

Гайдай съобщи в обществените мрежи, че към 70% от Северодонецк е под надзор на Русия, като офанзивата им в Донбас продължава да напредва, обобщава Ройтерс.

Той разказа обстановката на украинските бойци, които се намират в обсадения град като " сложна, само че под надзор ". Той добави, че разрушаването на последния мост през реката до прилежащия град Лисичанск значи, че всички цивилни, които към момента са в Северодонецк, са в капан и е невероятно да получават филантропични доставки.

Руската артилерия нанася удари и по химическия цех " Азот ", където съгласно Гайдай се укриват стотици цивилни.

Украйна насочва все по-спешни апели за повече западни тежки оръжия, с цел да удържи отбраната на Северодонецк, която съгласно Киев може да бъде ключът към борбата за Донбас и решаваща за хода на войната , която към този момент е четвърти месец.

Късно в понеделник президентът, че борбата за Източен Донбас ще се трансформира в една от най-бруталните в европейската история. Регионът, включващ Донецка и Луганска области е оспорван от проруските сепаратисти.

" Ежедневно привличаме вниманието на нашите сътрудници към обстоятелството, че единствено даването на задоволителен брой модерна артилерия за Украйна ще обезпечи нашето преимущество ".

Основната цел на Русия е да отбрани сепаратистките национални републики в Донецк и Луганск,, откакто водачът на един от сепаратистки райони изиска спомагателни сили от Москва.

Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 дронове, както и други тежки оръжия, сподели в понеделник съветникът на президента Михайло Подоляк.

Москва разгласява няколко скорошни отчета, в които се споделя, че е унищожила оръжия и съоръжение от Съединени американски щати и Европа.

Руското министерство на защитата заяви, че високоточни ракети с въздушно базиране са блъснали покрай жп гарата в Удачне, северозападно от Донецк, поразявайки съоръжение, което е било доставено на украинските сили.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви в " Телеграм ", че Удачне е било изумено от съветски удар през нощта от неделя против понеделник, без да загатва дали са били унищожени оръжия .

Москва подлага на критика Съединените щати и други народи за изпращането на оръжия в Украйна и

Европейската комисия ще предложи даването на формален статут на Украйна като страна кандидат-членка на Европейски Съюз, заяви Politico късно в понеделник, цитирайки няколко неназовани публични лица.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че мнението на Комисията по отношение на настояването на Украйна за присъединение ще бъде готово до края на тази седмица.
 Германия ще даде на Украйна система за противоракетна защита
Германия ще даде на Украйна система за противоракетна защита

Това разкри канцлерът Олаф Шолц

Руската осведомителна организация РИА Новости цитира промосковския сепаратистки представител Едуард Басурин, който сподели, че украинските войски са дейно отцепени в Северодонецк и би трябвало да се предадат или да загинат.

Ситуацията може да замязя на тази в Мариупол - " с огромен джоб украински бранители, откъснати от останалите украински войски ", съгласно Деймиън Магру, представител на Интернационалния легион за защита на Украйна, който разполага със сили в Северодонецк.

По време на рухването на Мариупол предишния месец стотици цивилни и тежко ранени украински бойци бяха хванати в капан в продължение на седмици в стоманодобивния цех Азовстал.

Градовете Марийнка, Красногоровка, Вугледар също са атакувани във въгледобивния пояс, както и близкия до Донецк град Авдеевка, където се намира огромен коксохимически цех,

Длъжностни лица в следения от Русия сепаратистки район Донецк оповестиха, че и 18 са ранени при украински обстрел, който удари пазар в град Донецк.

Руските осведомителни организации оповестиха, че снаряд е паднал върху родилна болница в Донецк , което е провокирало пожар и е предиздвикало личния състав да изтегля пациентките в мазето.

Ройтерс не може да ревизира без значение тези известия. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че в Организация на обединените нации са приели за сведение известията за офанзивата против боницата.

" Това е извънредно тревожно ", сподели Дюжарик. " Всяко нахлуване против цивилна инфраструктура, изключително здравни заведения, е очевидно нарушаване на интернационалното право ".
 Обстрел в центъра на Донецк, има потърпевши
Обстрел в центъра на Донецк, има потърпевши

Използвани са 155 мм снаряди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР