Руските сили от месеци съсредоточават усилията си в градовете Бахмут

...
Руските сили от месеци съсредоточават усилията си в градовете Бахмут
Коментари Харесай

Тежки улични боеве в Соледар. Русия съобщава за превземане на града

Руските сили от месеци концентрират напъните си в градовете Бахмут и Соледар в източния район Донбас. През последните часове в Соледар се водят интензивни бойни дейности, които съгласно Русия са довели до завладяването на града. Украйна обаче отхвърля. Ето какво се знае към този миг.

Превзели ли са съветските сили дребния град Соледар в източния украински район Донбас, който се намира в непосредствена непосредственост до главната им цел Бахмут?

Отговорът на този въпрос от най-горещата точка на войната сега е спорен. От частната военна компания “Вагнер ”, чиито наемници се борят главно там от съветска страна, оповестиха, чеСоледар към този момент е напълно под техен надзор. Според Киев обаче е завладяна единствено част от града и боевете не престават.

От няколко седмици двете страни водят там яростни сражения с доста жертви.

На 11 януари английското военно министерство заяви, че съветските военни елементи са овладели съвсем цялата територия на Соледар. Същата информация популяризира предходната вечер и Денис Пушилин , назначеният от Русия началник на така наречен Донецка национална република.

Разпространено беше и изказване от името на основателя на “Вагнер ” Евгений Пригожин , в което се споделя, че наемниците са “поели надзор над цялата територия на Соледар ”. В него се прецизира, че в центъра на града са обкръжени противников бойци и се водят сражения.

Пригожин отбелязва още, че завладяването на Соледар е посредством напълно на частната му войска и в щурма не са взели участие елементи на постоянните съветски сили. Публикувана беше и негова фотография, на която се вижда дружно с бойци от “Вагнер ”. Държавната агерция РИА Новости твърди, че тя е направена в една от солните мини на града.

Неговите думи обаче не бяха доказани публично от Москва. Ходът на “специалната военна интервенция ”, както назовава Кремъл войната в Украйна, бележи “положителна динамичност ”, сподели прессекретарят на съветския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков . В отговор на журналистически въпрос дали завладяването на Соледар той прикани “да изчакаме въпреки всичко формалните изказвания. По думите му триумфът във военните дейности ще са реализирани, когато бъдат изпълнени задачите, сложени от висшия главнокомандващ.

Последва публично изказване на съветското министерството на защитата, в което се споделя, че боевете сред украинските и съветските войски в Соледар не престават. Според официалното съобщение въздушнодесантни елементи на Русия са блокирали северната и южната част на града. А “въздушно-космическите сили нанасят удари по крепостите на врага ”. В града се борят щурмови отряди, допълниха от ведомството.

Киев също твърди, че градът е високомерен единствено на половина, въпреки че информациите се разминават. Президентският консултант Алексей Арестович сподели, че източните околности са окупирани от съветски войски, само че западните и северните към момента се управляват от украинската войска.

Украинската зам.-министърка на защитата Анна Маляр написа в Телеграм:„ След понесените загуби врагът още веднъж размести своите елементи, усили броя на вагнеровците, пробва се да пробие нашата защита и да превземе изцяло града, само че не съумява ”.

От ведомството оповестиха, че съветските сили понасят “колосални загуби ”, като дефинираха продължителна съветска атака като “маниакална ”.

“Страна на мазохисти. Дори, откакто понесе колосални загуби, продължава маниакално да се пробва да завладее Соледар – домът на най-голямата солна мина в Европа ”, написа Министерството на защита в Туитър.

Генералният щаб на Украйна твърди, че Русия е изгубила към 490 бойци единствено на 10 януари, като тези жертви са нараснали хипотетичния брой на починалите от съветска страна на близо 113 000 души. Москва не удостоверява тези данни.

Украйна твърди, че съветските войски са се прегрупирали по време на оповестеното от Русия преустановяване на огъня, което беше нарушено, по време на отбелязването на Коледа по “стар жанр ” (7 януари). Според Киев задачата е била точно завладяване на Соледар и неговите солни мини и неизползвани подземни тунели.

Американският Институт за проучване на войната (ISW) в последния си отчет за събитията на фронта също показва, че съветските войски към момента не са съумели да завладяват изцяло Соледар.

ISW написа, че негови специалисти са видели фрагменти на бойци на “Вагнер ” в центъра на Соледар, само че е много мъчно да се реши кой тъкмо управлява избрани квартали, защото обстановката може да се промени доста бързо по време на улични боеве.

“Дори и да се има вяра на най-смелите съветски изказвания, завладяването на Соледар няма да докара до неотложно обграждане на Бахмут . Контролът над Соледар няма безусловно да разреши на съветските сили да управляват основни украински линии за доставки, водещи до Бахмут ”, се споделя още в отчета на института.

Украински военнослужещ пък разяснява пред екип на Си Ен Ен, че

никой не може да каже с акуратност какво тъкмо управлява всяка от страните, тъй като “в града има голяма “сива зона ”, която всички настояват, че управляват, само че това са единствено празни думи ”.

“Никой няма да ви каже какъв брой са починалите и ранените, тъй като никой не знае сигурно. Никой не брои мъртвите ”, добави украинският боец.

Председателят на Донецката регионална военна администрация Павел Кириленко заяви, че в Соледар са останали 523 цивилни (от 10 000 население преди войната), най-вече хора на над 50 години.

“Някои от тях са решили да изоставен в този момент, само че това е невероятно заради интензивните военни дейности ”, добави той.

На 9 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски назова дейностите на съветските войски край Соледар “лудост ” и благодари на военните, които се борят там, че са спечелили “допълнително време и спомагателни сили за Украйна ”.

Два дни по-късно основният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява събитията край Соледар и Бахмут на среща с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Според него яростните боеве показват смелостта на украинските сили и в този основен миг от войната “трябва да създадем повече и то по-бързо “ във военната поддръжка за Украйна.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР