Руските сили нанесоха мащабен удар с ракети и безпилотни самолети

...
Руските сили нанесоха мащабен удар с ракети и безпилотни самолети
Коментари Харесай

ISW: На парада Путин демонстрира влиянието си в Централна Азия

Руските сили нанесоха огромен удар с ракети и безпилотни самолети против Украйна в нощта на 7 против 8 май. Украинският общоприет щаб заяви на 8 май, че съветските сили са изстреляли 16 ракети по Харковска, Херсонска, Николаевска и Одеска области, а украинските сили са свалили всичките 35 изстреляни дрона Shahed.

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че украинските сили са свалили 36 съветски дрона, ориентирани към Киев от общо 60, изстреляни против Украйна. Кличко не посочи какъв брой общо дронове са свалили украинските сили на други места в Украйна. Докладът на Кличко е по-вероятно прецизен, защото беше оповестен близо четири часа след първичния кръг от украински репортажи за удара. Украинският Червен кръст заяви, че една съветска ракета е унищожила цялостен склад на Червения кръст в Одеска област.

Руските блогъри отпразнуваха изказванията, че съветските сили са засилили ударите против Киев, като един от тях твърди, че съветските сили са провели най-голямата ударна акция против Киев от началото на войната.

Руските източници евентуално преувеличават успеваемостта на ударите с дронове, размера и мащаба на напъните.

Високопоставени украински чиновници показаха, че украинските сили може да се готвят да проведат контранастъпателни интервенции през май или юни. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи на 7 май, че украинските сили се приготвят за " нови събития " през май или юни 2023 година

Украинският заместник-министър на защитата Володимир Гаврилов съобщи в изявление от 8 май, че времето и местоположението на украинската контраатака не са значими, защото съветските сили и управление ще изпаднат в суматоха без значение от това, само че че той няма да е изненада.

Военният медиен център на украинските сили за защита съобщи, че съветските сили не престават да трансферират военно съоръжение, муниции и доставки в Украйна, с цел да се приготвят за отбранителна интервенция против украински контранастъпателен напън.

Окупираното от Русия Приднестровиe изиска да усили мироопазващия си контингент в района, с което евентуално ще поддържа напъните на Кремъл да дестабилизира Молдова. Представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков изиска от Русия да усили броя на мироопазващите сили в Приднестровието заради изказвания за възходяща сигурност и терористични опасности.

Манаков предложи Приднестровието да усили броя на миротворците, като включи в мироопазващите интервенции руснаците, живеещи в Приднестровието. Изявлението на Манаков следва известията за задържане и репресии от молдовски прокурори на членове на проруската партия " Шор " в средата на април и май.

Кишинев задържа 27 протестиращи от партията " Шор " на 7 май.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не разяснява предложенията на Манаков.

Представители на Белия дом предизвестиха през март, че лица, свързани с съветското разузнаване, възнамеряват да провеждат митинги против държавното управление на Молдова, с цел да открият проруска администрация. Изявленията на Манаков евентуално са продължение на напъните на Кремъл да дестабилизира Молдова.

Русия остава малко евентуално да разположи спомагателни сили в Приднестровието поради продължаващата потребност от сили в Украйна.

Руският президент Владимир Путин се пробва да употребява парада за Деня на успеха в Москва, с цел да покаже продължаващото въздействие на Русия в Централна Азия. Съобщава се, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон ще участват на парада в Деня на успеха в Москва на 9 май.

Свързаният с Кремъл информативен вестник " Ведомости " заяви за визитата на Джапаров в Москва за Деня на успеха на 23 април, до момента в който съветските медии оповестиха за визитите на Токаев, Мирзийоев и Рахмон едвам на 8 май, единствено един ден преди парада в Деня на успеха в Москва.

Руското без значение издание SOTA заяви, че пресслужбата на Рахмон в началото е съобщила, че Рахмон ще чества в Душанбе, само че по-късно съобщи, че Рахмон е дошъл в Москва за Деня на успеха.

ТАСС заяви, че Путин е поканил и туркменския президент Сердар Бердимухамедов, само че той не е удостоверил наличието си.

Нито един непознат водач не участва на Деня на успеха в Москва през 2022 година, а Казахстан, Киргизстан и Узбекистан не организираха паради за Деня на успеха през 2022 година, като някои се позоваха на опасности за здравето от пандемията на ковид.

Късното оповестяване на наличието на водачите от Централна Азия евентуално демонстрира тяхната сдържаност да покажат директна и обществена поддръжка за войната макар напъните на Кремъл да проектира власт. Съобщава се, че президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Армения Никол Пашинян също са отлетели за Москва, с цел да участват на парада в Деня на успеха.

Съобщава се, че съветските управляващи са ескалирали акцията си, ориентирана към етнически малцинства за договорна работа в съветската войска. Радио Свободна Европа/Радио Свобода заяви на 18 април, че съветските военни вербовчици се насочват към служащи мигранти от Централна Азия за договорна работа, като посещават джамии и имиграционни центрове.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) оцени на 8 май, че тази акция за набиране евентуално е част от продължаващите старания на Кремъл " непринудено " набере 400 000 военни и да избегне нов кръг от готовност. Министерството на защитата на Обединеното кралство също по този начин оцени, че Русия евентуално изпраща тези новобранци мигранти на фронтовите линии в Украйна, което демонстрира, че съветските управляващи принуждават етническите малцинства да поемат непропорционално тежестта на бойните загуби в Украйна.

Руските управляващи не престават да подтикват и принуждават руснаците към договорна военна работа. Руски боен блогър популяризира услуги по контракт през Московска област и твърди, че управляващите заплащат на наетите по контракт 18 770 рубли (241 долара), 500 000 (6 435 долара) рубли за леки пострадвания и 1 000 000 рубли (12 870 долара) за тежки пострадвания в допълнение към постоянните месечни заплати от 50 000 рубли ($643).

Руската опозиционна медия Mobilization News твърди, че военната работа в Сочи е изпратила призовки на книжен притежател на съветски студенти, които преди малко са навършили 18 години и са получили право на работа.

Руският държавен защитителен конгломерат " Ростех " разгласи проекти за модифициране на щурмовия аероплан Су-25 въз основа на потреблението му в Украйна. Първият заместник-генерален шеф на " Ростех " Владимир Артяков заяви, че възнамерява да модифицира Су-25СМ3 за потребление с високо точно оръжие.

Руски блогър по-рано подлага на критика решението да не се създават самолети Су-25 и твърди, че съветските сили би трябвало да разработят разновидностите на Су-25 и Су-23СМ3, по-близки до неуточнените американски модели, които са способни да носят разнообразни муниции.

Източник News.bg

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР