Руските сили на 20 юли за трета нощ нанесоха удари

...
Руските сили на 20 юли за трета нощ нанесоха удари
Коментари Харесай

ISW: Русия ползва зърнената сделка като лост за влияние

Руските сили на 20 юли за трета нощ нанесоха удари с ракети и дронове против пристанищна и зърнена инфраструктура в Южна Украйна. Това се случва след отдръпването на Русия от Черноморската самодейност за зърно на 17 юли. Украинският общоприет щаб заяви, че противовъздушна защита е унищожила 18 цели.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили са атакували пристанищна инфраструктура в Николаевска и Одеска области и означи, че ударите са засегнали основно хранилища и логистични уреди. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са блъснали украински индустриални и складови уреди в град Одеса и Черноморско в Одеска област, както и уреди за горивна инфраструктура и хранилища за амуниции в град Николаев.

Това се споделя в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

Украински военни оповестиха, че съветските сили са унищожили постройката на администрацията на морското пристанище Одеса в центъра на град Одеса и означиха, че жилищните здания са развалени от взривната вълна. Пострадала е и постройка на китайско консулство в град Одеса.

 Говорителят на украинските Военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви за усложнения с откриването и унищожаването на някои крилати ракети, предопределени да унищожават цели, ситуирани непосредствено на бреговата линия по продължение на морето. Според Киев, Русия няма същата дарба да създава някои типове високоточни ракети с огромен обхват. Русия към този момент е употребила почти 150 ракети против Украйна.

Руските военни оповестиха, че може да смятат цивилни кораби в Черно море на път за украински пристанища за законни военни цели. Руското министерство на защитата (МО) съобщи на 19 юли, че от среднощ московско време на 20 юли съветските сили ще преглеждат всички кораби на път към украинските пристанища като евентуални превозвачи на военни товари и ще смятат страните на знамето на такива кораби за " забъркани в украинския спор на страната на режима в Киев ". Руското МО разгласи редица морски региони в северната и южната част на Черно море за " краткотрайно рискови за мореплаване " и съобщи, че е издало съответните предизвестия на моряците в Черно море за отдръпване на гаранциите за сигурност. Тези военноморски ограничения са свързани с прекратяването на Черноморската зърнена самодейност и съкращаването на морския филантропичен кулоар в Черно море. Съобщението накара украинското министерство на защитата (МО) да разгласи на 20 юли, че  могат да третират всички кораби в Черно море, които се насочват към пристанища в Русия и окупираните украински територии, като военни товарни кораби.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Адам Ходж съобщи на 20 юли, че американското разузнаване демонстрира, че съветските сили са сложили спомагателни морски мини в методите към украинските пристанища. Белият дом счита, че Русия се ангажира с координирани старания, с цел да оправдае възможни офанзиви против цивилни кораби в Черно море и да упрекна украинските сили за офанзивите.
 Русия отхвърля закани против цивилни кораби и упреква Съединени американски щати в неистина
Русия отхвърля закани против цивилни кораби и упреква Съединени американски щати в неистина

След предизвестията от сряда за кораби в Черно море

Засилващите се удари на съветската войска против украинската пристанищна и зърнена инфраструктура и заканите от морска ескалация евентуално са част от напъните на Кремъл да подтиква излизането на Русия от Черноморската зърнена самодейност и да изиска необятни отстъпки от Запада. Руският президент Владимир Путин съобщи на 19 юли, че Русия е подготвена неотложно да се върне към договорката за зърно, в случай че всички авансово контрактувани условия за присъединяване на Русия в самодейността бъдат изпълнени и страните възстановят " първичната филантропична същина на договорката ".

Путин упрекна западните страни, че употребяват договорката за зърно , с цел да могат европейските предприятия да печелят за сметка на съветския бизнес. По думите му, детайли от договорката за зърно са довели до отстъпка от 30 до 40 % на съветското зърно на международните пазари , което е предизвикало загуби на съветските фермери от 1,2 милиарда $, а съветските производители на торове - 1,6 милиарда $.

За него връщането към договорката в настоящия ѝ тип е безсмислено и прикани за повдигане на глобите върху съветските доставки на зърно и торове и унищожаване на пречките пред съветските банки, обслужващи доставките на храни за международния пазар, в това число връзката им с банковата система на Обществото за международна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT).
 Украйна: Зърнената договорка не работи от месец
Украйна: Зърнената договорка не работи от месец

Киев не е сюрпризиран, че Русия се отдръпна

Също по този начин прикани за обновяване на доставките на съставни елементи и аварийни елементи за съветската селскостопанска техника и произвеждане на торове, разрешаване на проблемите с наемането на кораби в Русия и застраховането на износа на съветски храни, възобновяване на интервенциите за тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса и унищожаване на блокиране на съветски селскостопански активи.

Кремъл евентуално преглежда Черноморската зърнена самодейност като един от дребното си останали способи за въздействие против Запада и се отдръпна , с цел да си обезпечи тези отстъпки. Сега наподобява, че Кремъл се пробва да сътвори чувство за неотложност към завръщането си към Черноморската самодейност за зърно, като организира засилени удари против украинската пристанищна и зърнена инфраструктура и заплашва да удари цивилни кораби в Черно море. Украйна прибира по-голямата част от зърното си сред юли и август, а ударите на Русия по украинските пристанища и селскостопанската инфраструктура могат в допълнение да усложнят способността на Украйна да освободи място за новоприбрани зърна.

Кремъл постоянно взе участие в ескалираща изразителност към поддръжката на Запада за Украйна в опит да оформи държанието на Запада, макар че Русия наподобява по-специално организира тези оформящи старания във връзка с договорката със зърното с кинетични интервенции вместо с изразителност. Не е ясно доколко съветските сили имат намерение да нанасят удари по цивилни кораби в Черно море, макар че Кремъл евентуално има вяра, че известието ще има вцепеняващ резултат върху морската активност в Черно море и ще сътвори условия, напомнящи цялостната обсада на украинските пристанища при започване на пълномащабната инвазия.

Този опит за реализиране на стопански отстъпки от Запада може да подкопае интернационалните старания на Кремъл за разпространение , като заплаши питателните доставки на няколко страни, които са плануваните цели на обсега на Кремъл.

Руските удари против украинската пристанищна и зърнена инфраструктура и военноморските позиции също не престават да илюстрират, че Кремъл е подготвен да употребява военноморски и прецизни ударни средства , с цел да приоритизира непосредствените стопански проблеми вместо интервенции в Украйна, които преследват общите цели на акцията на Кремъл.

Кремъл може да унищожава украинската пристанищна и зърнена инфраструктура, преди да предоговори черноморската договорка за зърно, с цел да сложи условия за експорт на откраднато украинско зърно от окупираните от Русия територии, което може да донесе непропорционална изгода на съветската стопанска система. Украинският министър на аграрната политика Микола Солски съобщи, че Украйна ще отнеме не по-малко от една година, с цел да възвърне пристанище Черноморск в Одеска област, което се употребява за експорт на зърно.

Унищожаването на украинската пристанищна инфраструктура в следените от държавното управление Одеска и Николаевска области може да ограничи способността на Украйна да изнася зърно по море, даже в случай че договорката за зърно бъде предоговорена, като в същото време разреши на Русия да предлага зърно от окупирана Украйна или Русия да извърши договорката в това време.

Русия евентуално се пробва да ускори раздялите сред украинските и централноевропейските държавни управления, до момента в който Украйна и Западът търсят метод да пренасочат износа на зърно. Високопоставени европейски чиновници обявиха, че Европейският съюз (ЕС) се стреми да транспортира повече украинско зърно по шосе и железопътен превоз , с цел да компенсира отдръпването на Русия от черноморската договорка за зърно.

Пет централноевропейски страни - Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България - приканиха Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на зърно от Украйна най-малко до края на годината на 19 юли.
 Забранихме вноса на украинско зърно, само че ни залива украинско олио
Забранихме вноса на украинско зърно, само че ни залива украинско олио

Има заплаха новата годишна продукция да не може да се осъществя

Полският министър председател Матеуш Моравецки също разгласи на 19 юли, че Полша ще резервира възбраната си за експорт на украинско зърно на 15 септември, даже в случай че Европейски Съюз не се съгласи с удължаването.

Полският министър на земеделието Робърт Телус съобщи на 18 юли, че Полша има предпочитание да улесни преноса на украинско зърно през Полша, само че сподели, че Европейски Съюз ще би трябвало да помогне за основаването на нужната инфраструктура.

Телус добави, че Полша едвам е почнала прибирането на реколтата и означи, че не може да улесни неотложно спомагателния пренос. Украинският министър председател Денис Шмигал осъди решението на Полша да удължи възбраната като " неприветлив и популистки ход, който ще засегне съществено световната продоволствена сигурност и стопанската система на Украйна ".

Износът през Полша и други страни от Европейски Съюз, граничещи с Украйна, преди този момент провокира опозиция от страна на локалните фермери, откакто Европейски Съюз отстрани митата и квотите за експорт на храни от Украйна през юни 2022 година, защото Русия блокира Украйна да транспортира зърно и други артикули по море . Полша, Словакия и Унгария оповестиха през април 2023 година забрани за експорт на зърно и други храни от Украйна, с цел да защитят своите селскостопански браншове.

По-късно Европейската комисия разгласи ограничавания върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена в Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България до 5 юни вследствие на опасенията на фермерите в страните от Централна Европа.

Кремъл може да се пробва да попречи на бъдещите вероятности на Украйна за морски експорт в опит да утежни украинските връзки със западните ѝ съседи.
 Украйна нахока
Украйна нахока " неприятелска " Полша, че отхвърля да внася зърното ѝ след 15 септември

Варшава счита да удължи едностранно възбраната за импорт

Украинските сили продължиха контранастъпателни интервенции на минимум три бранша от фронта и се оповестява, че са напреднали на 20 юли. Украински пълководец, настоящ в региона на Бахмут, заяви на 19 юли, че украинските сили са напреднали евентуално с 1,8 км по южния фланг на Бахмут, а съветски  блогъри потвърдиха това на 20 юли. Командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски обаче съобщи, че украинските сили не могат да напреднат бързо покрай Бахмут заради мощната централизация на съветски сили в региона.

Руското военно командване концентрира огромна компактност на силите в региона на Бахмут, с цел да се отбрани против украински офанзиви в региона, евентуално плануван резултат от тези офанзиви, макар че Сирски и други украински публични лица неведнъж са заявявали желанието си да си върнат Бахмут.

Украински военни оповестиха, че украинските сили не престават да напредват в направленията Бердянск (граничната зона на Донецка и Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област) и не престават да напредват с почти 100 метра дневно южно и югоизточно от Оригов.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк повтори, че украинската контраатака ще бъде мудна и сложна, само че ще попречи на съветските сили да си върнат самодейността на бойното поле.

Washington Post заяви, че украинските сили са почнали да употребяват обезпечени от Запада касетъчни муниции в Югоизточна Украйна и оцени, че украинските сили евентуално ще ги употребяват скоро покрай Бахмут, с цел да " разбият (руските) окопи, забавящи украинските сили ".

Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) потвърдиха своите дълготрайни задължения за сигурност към Украйна посредством пакети за помощ и оферти за сигурност на 19 и 20 юли. Пентагонът разгласи на 19 юли нов пакет за сигурност на стойност 1,3 милиарда $ за Украйна, който включва четири национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS), 152-милиметрови артилерийски снаряди, съоръжение за почистване на мини и други муниции и транспортни средства.

Пакетът на Съединени американски щати включва също съоръжение за електронна война, връзки и друго съоръжение за сигурност. Представителят на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел предложи проект на министрите от Европейски Съюз на 20 юли за даване на Украйна на помощ за сигурността на стойност до 20 милиарда евро (22,4 милиарда долара), в това число оръжия, муниции и друга военна помощ, през идващите четири години.
 Беларуски бойци и бойци от Обновена
Беларуски бойци и бойци от " Вагнер " край границата с Полша

Провеждат се взаимни военни учения

Персоналът на " Вагнер " образова беларуските специфични елементи по модерни тактики на полигона Брест в Брест, Беларус. Беларуското министерство на защитата и източници, свързани с групата, оповестиха на 20 юли, че образованието ще продължи до 24 юли.

Съобщава се, че почти 400 бойци от " Вагнер ", чакат документите си за опрощение в Анапа, окупирания Крим. Групата е спряла напъните си за набиране на съветски пандизчии (с кодово име " Проект K " ) и че се стреми да освободи тези пандизчии не по-късно от 29 юли.  Бившите пандизчии ще имат опцията да удължат договорите си, с цел да служат в Беларус или Африка.

Съобщава се, че групата " Вагнер " е претърпяла 80 % жертви и 28 % убити в деяние в Украйна . Съобщава се, че източник, обвързван с Вагнер, цитира старши пълководец с позивна " Маркс ", който декларира, че 78 000 бойци са се сражавали в Украйна (49 000 от които са били осъдени) и че 22 000 са били убити, а 40 000 ранени след завладяването на Бахмут на 20 май.

Ако това дава отговор на истината, то демонстрира, че групата евентуално е била неефективна в борбите след боевете в Бахмут и че силите са претърпели 79,5 % общ % на загуби и 28,2 % смъртност.  25 000 бойци на Вагнер сега са живи и че 10 000 от тях са в Беларус, а останалите 15 000 почиват, евентуално в Русия.

На 20 юли Руската държавна дума утвърди ремонти, увеличаващи наказванията за отбягване на военна работа и за длъжностни лица и юридически лица, които не подкрепят напъните за генериране на съветски сили. Поправките ще усилят санкциите за несъблюдение на военни призовки от 3000 рубли ($33) до до 50 000 рубли ($553) и санкцията за отбягване на военномедицински прегледи от 3000 рубли на 25 000 рубли ($277).

С измененията се усилват санкциите за съответните цивилни лица, длъжностни лица и компании, които не извършват военнотранспортни мобилизационни отговорности, не уведомяват или не дават опция на призованите лица да се явят във военното деловодство и наборната работа или дават описи на лицата, отговарящи на изискванията за призовка.

Поправките ще влязат в действие през октомври, което накара съветски източници да спекулират, че Кремъл има намерение да стартира втора мобилизационна вълна през есента на 2023 година

Русия нормално ще стартира цикъла си на наборна военна работа през есента на 2023 година на 1 октомври и може да слага условия, с цел да подсигурява, че няма да има спирания в наборната работа. Руските чиновници обаче биха могли да забавят есенния цикъл на наборна военна работа, както направиха през есента на 2022 година след началото на частичната готовност.

Руска хибридна акция за генериране на сили, която се пробва по едно и също време да организира постоянния полугодишен цикъл на наборна военна работа в допълнение към аварийна готовност и/или криптомобилизация посредством повикване на резервисти, евентуално ще акцентира на потенциала за образование на съветската войска, без да създава забележителен брой подготвени резервисти навреме.

На 20 юли Държавната дума одобри закон, който ще разреши на съветските сили за сигурност, Министерството на изключителните обстановки и някои частни охранителни компании да спрат употребата на дронове в Русия. Новият закон ще разреши на Министерството на вътрешните работи, Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), Националната армия на Русия (Росгвардия), Службата за външно разузнаване (СВР), Федералната работа за осъществяване на наказванията и Министерството на изключителните обстановки да стопират употребата на всички въздушни, надводни и подводни дронове.

Законът също по този начин ще разреши на чиновници на частни охранителни организации, които са минали професионално антитерористично образование, да стопират и употребата на дронове.

Държавната дума също одобри корекция на 20 юли, фокусирана върху основаването на по-строги оперативни ограничения за сигурност на Руската национална армия (Росгвардия). Поправката в закона " За войските на Националната армия на Руската федерация " не разрешава на личния състав на Росгвардия да разгласява фотоси, видеоклипове и друга информация за себе си, други чиновници на Росгвардия и за активността на Росгвардия.

Известен съветски блогър твърди, че законът не разрешава на Росгвардия да разгласява онлайн материали, които биха разкрили местонахождението на техните елементи, и подлага на критика Държавната дума, че е чакала толкоз дълго, с цел да се оправи с този проблем.

Съобщава се, че спонсорираната от Кремъл работна група за специфичната военна интервенция е внесла в Държавната дума законопроект за заблуждение под отговорност на съветски военни чиновници за нарушение на ограниченията, избрани от държавните поръчки за защита. Секретарят на Генералния съвет на партията " Единна Русия " Андрей Турчак, който ръководи работната група, съобщи на 20 юли, че законопроектът има за цел да държи военни представители еднообразно виновни за нарушение на изискванията на държавните контракти, както и други участници в държавна отбранителна поръчка. Турчак съобщи, че тези военни представители следят значими функционалности за надзор на качеството на съветските оръжия, муниции и съоръжение и твърди, че военните представители би трябвало да носят идентична отговорност за неспазване на крайните периоди.

Законопроектът ще окаже напън върху детайлите за надзор на качеството на логистичния уред на съветската войска или да разхлабят стандартите и да разрешат на повече дефектно съоръжение да доближи до фронта в Украйна, или да ускори инспекциите на военни артикули и да ограничи доставките за фронта. Коментарите на Турчак по отношение на крайните периоди допускат, че законопроектът ще окаже напън върху съветските военни да се включат в предходната процедура.

Руският флот ще организира взаимни военноморски учения с китайския флот в Японско море от 20 до 23 юли, евентуално в опит да показа Русия като пълноправен защитителен сътрудник с Китай и законна тихоокеанска военноморска мощ. Руският тихоокеански флот ще изпрати два огромни кораба за битка с подводници, две корвети и помощни кораби за осъществяване на бойни учения дружно с два китайски разрушителя, два патрулни кораба и кораби за доставяне.

Руското министерство на защитата (МО) съобщи, че ученията имат за цел да засилят военноморското съдействие сред Русия и Китай и да поддържат стабилността в Азиатско-тихоокеанския район.

Руските управляващи не престават преследването на неруските православни църкви в окупирана Украйна. Украинският център за опозиция заяви, че съветските управляващи са завзели и откриват военно оборудване в локално общинско оборудване на Евангелска християнска баптистка черква в неустановен град в Южна Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР