Руските сили многократно са обвинявани в кражба на зърно от

...
Руските сили многократно са обвинявани в кражба на зърно от
Коментари Харесай

Разследване показа пътя на откраднатото украинско зърно. Къде го откарва Русия? -

Руските сили неведнъж са упреквани в кражба на зърно от украинските фермери в окупираните региони, както и на други култури като слънчогледови семена, торове и селскостопанско съоръжение. беседва със аграрни производители, проучва сателитни фотоси и наблюдава данни, с цел да потърси доказателства за това къде отива откраднатото зърно. Днес английската медия разгласява резултатите от следствието си, което препечатваме.

На няколко десетки благи от фронтовата линия украинският фермер Дмитрий (името е заменено, с цел да бъде защитен от репресии) разказва по какъв начин бизнесът, който е развивал в продължение на 25 години, е бил изгубен за четири месеца съветска окупация. Той е един от дребното, които се престрашават да се срещнат с кореспонденти, макар че те се пробват да се свържат с повече от 200 фермери, чиито земи са в окупирани от Руската федерация територии.

" Те откраднаха зърното ни. Разрушиха пространствата ни, унищожиха оборудването ни. "



Той споделя, че съветските сили към този момент са окупирали 80% от десетките хиляди хектари, които обработва, и ги упреква в кражба на зърно в промишлени мащаби.

Камери за видеонаблюдение от един от обектите на компанията са снимали момента на идването на руснаците. Някои от фрагментите са заличени, с цел да бъде предпазена самоличността на притежателите на фермите.

В един миг боец вижда охранителна камера и стреля по нея, само че пропуща.

Камионите със зърно са откраднати и Дмитрий споделя, че на няколко от тях са сложени GPS проследяващи устройства. На базата на данните от тях журналистическият екип наблюдава камионите, които се насочат на юг, към Крим, който Руската федерация анексира през 2014 година. Оттам камионите се насочват към Руската федерация.



Проследяване на камиони с откраднато зърно в интервала 1 март - 23 юни

Данните от GPS демонстрират, че и двата камиона са спрели наоколо до складова база - избрана като място за разтоварване и предпазване на зърно - в кримския град Октябърск.

На сателитна фотография от 14 юни тази година може да се видят редица камиони на пътя до оборудването.



Складове за предпазване на зърно в съветския град Октябърск. Снимка: MAXAR, 14 юни 2022 година

Складовата база е в непосредствена непосредственост до железопътна линия, която може да се употребява за превозване на зърно в Руската федерация или до пристанища в южната част на Крим. Върху покрива на складовата база наподобява е изобразен и признакът Z - емблемата на съветската инвазия.

Опашки на границата

Много е мъчно да се проследят обособени колета с крадено зърно, само че има доста доказателства, че огромна част от него отива първо в Крим. Има сателитни фотоси на два основни входни пункта - при Чонхар и Армянск - на които се вижда скупчване на транспортни средства, които биха могли да се употребяват за превозване на зърно и други артикули.

На фотография от входния пункт Чонхар, направена на 17 юни, се вижда линия от камиони с дължина над 5 км.



Над 350 камиона на входния пункт на с. Чонхар, Херсонска област. Снимка: Planet Lab, 17 юни 2022 година

Това равнище на авто трафик към Крим е извънредно, защото Украйна няма достъп до региона, откогато той беше анексиран от Русия през 2014 година, и изнася зърно и други артикули от други места.

Възможно е част от размера на трафика да се изясни с това, че празни камиони се връщат от окупираните региони, откакто са доставили доставки на съветските войски. Но очевидното пояснение е, че доста от камионите транспортират зърно - или други артикули като слънчогледови семена - взети от украинските аграрни производители.

Сателитни фотоси на град Джанкой в Крим демонстрират камиони, които чакат на пътя до склад за зърно и покрай свързаната с него жп гара.



Железопътният терминал в град Джанкой, Северен Крим. Източник: Maxar, 21 юни 2022 година

На фотосите се виждат товарни влакове - с вагони, употребявани за транспорт на зърно и други артикули - на гарата до склада.

Влаковете от Джанкой са свързани с пристанищата в Севастопол и Керч, откъдето продукцията може да бъде превозена в Русия или в чужбина.

Къде се извозва украинското зърно след Крим?

" Първо извозват зърното до анексирания Крим, откъдето го транспортират до Керч или Севастопол [пристанища], след което товарят украинското зърно на съветски кораби и отиват в Керченския пролив ", споделя Андрей Клименко, специалист в Института за черноморски стратегически проучвания в Киев, който постоянно следи придвижването на корабите към Крим.

" Там, в Керченския пролив [между Крим и Русия], те трансферират украинско зърно от дребни кораби на кораби за насипни товари, където то се смесва със зърно от Русия - или в някои случаи плават до този регион единствено с цел да основат усещане, че товарят съветско зърно. "

Той прибавя, че по-късно то се изнася с съветски документи, като се споделя, че това е съветско зърно.



Ключови транспортни пътища в Крим и Русия. Източник: Институт за проучване на войната, 22 юни 2022 г./Би Би Си

След това корабите постоянно се насочат към Сирия или Турция.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че са проучили изказванията за това, че украинско зърно е било изпратено в Турция, и до момента не са разкрили доказателства.

" Видяхме, че пристанището на потегляне на корабите и произходът на стоките са Русия в регистрите ", сподели той.

Необичаен размер на активността в Севастопол

Сателитните фотоси от зърнения терминал " Авлита " на пристанище Севастопол в западната част на Крим демонстрират висока интензивност през целия юни, като на редица кораби е претрупан жълт материал, подобаващ на цвета на зърното.



Екип на Би Би Си преглежда фотоси на същия терминал през юни през последните няколко години и открива извънредно висока интензивност. Разговаря с специалисти, съгласно които тя може да се изясни само със зърно, превозено от континенталната част на Украйна.

" В Крим не се отглежда доста зърно за експорт ", споделя Мария Богонос, специалист по селскостопанска политика в Киевското учебно заведение по стопанска система.

Освен това за Русия не би имало географски смисъл да употребява Севастопол за експорт на личното си зърно.

Но Майк Лий, специалист по земеделие в Green Square Agro - който е работил в Украйна и в Русия - споделя, че част от зърното, идващо от Крим, може да е част от изостанала миналогодишна годишна продукция, арестувана на склад поради войната. " Крим е под съветски надзор, само че веригите за доставки са наранени и там ".

Корабите, които изключват своите проследяващи устройства

Американските и украинските управляващи и известия в медиите показват девет кораба от Крим, за които се счита, че са превозвали крадено украинско зърно в чужбина. Използвайки данни от Lloyd`s List Intelligence, Би Би Си наблюдава тези кораби по време на пътуванията сред Крим и пристанищата в Турция и Сирия от април насам.

Lloyd`s List Intelligence твърди, че корабите са употребявали практики, които морските експерти биха описали като " лъжливи " - изключвали са бордовите си проследяващи устройства, когато са влизали в Черно море, или са се движили към Керченския пролив покрай Крим.

Когато проследяващите устройства още веднъж се включат, корабите плават на юг и доста от тях оповестяват за по-малка дълбочина на водата, което допуска, че са взели товар по време на спирането на електрозахранването.

Би Би Си картографира пътуванията на три кораба: Matros Pozynich и Sormovskiy 48, благосъстоятелност на две компании в Русия, както и Finikia, благосъстоятелност на сирийската Главна морска администрация. Опитът на публицистите да се свържат със притежателите на тези плавателни съдове, регистрирани в Русия, с цел да попитат за пътуванията, е безрезултатен. Не съумяват да се свържат и със сирийските притежатели.

Въпреки пропуските в историята на следенето им, сателитни фотоси разкриват къде са били някои от корабите.



Снимки от Maxar показват Matros Pozynich в Севастопол в Крим в средата на май. По време на това пътешестване той е плавал до Керченския пролив, имал е прекъсване на транспондера за пет дни и по-късно се е появил още веднъж на стотици благи на юг в Черно море. По-късно е сниман в сирийското пристанище Латакия - само че системата му за следене е изключена.

Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации за сигурност на човешкия живот на море (SOLAS) корабите би трябвало да имат включени проследяващи устройства когато и да е, в случай че това не съставлява опасност за тяхната сигурност и сигурност - да вземем за пример от пиратство.

Мишел Визе Бокман, редактор в Lloyd`s, счита, че няма опрощение за изключването на проследяващите устройства наоколо до Крим или до сирийското крайбрежие.

" Тази процедура явно не е обвързвана с опасности от пиратство - споделя госпожа Бокман. - Другите кораби са с включени транспондери, тъй че за какво те да не го създадат? "

Тактиката на Русия

Би Би Си получава и документи, направени от съветските окупационни управляващи, в които са изброени стопанствата, в които би трябвало да се трансферира зърно.

Отделно следствие на съветската и украинската редакция на Би Би Си демонстрира, че в някои случаи руснаците принуждават украинските фермери да продават зърно на цени, доста по-ниски от пазарните и да подписват документи, с цел да потвърдят, че то е закупено " законно ".

Въпреки че първите известия са типични за явни обири от страна на съветските сили, фермерите допускат, че има смяна в тактиката, защото руснаците осъзнават, че в случай че не платят нищо, бъдещите реколти могат да бъдат саботирани. Фермерите споделят, че би трябвало да одобряват ниските цени, защото нямат опция, да купуват гориво и да заплащат на служащите.

Емили Потъл, юрист по интернационално право, декларира пред Би Би Си, че тези дейности могат да нарушат Женевската спогодба и разпоредбите на Международния углавен съд (МНС), регулиращи окупационните сили.

Би Би Си се свързва с съветските управляващи, с цел да попита за тези изказвания, само че към момента няма отговор.

Въпреки това някои чиновници в следените от Русия региони намерено приказват за изнасянето на украинско зърно от регионите, които те в този момент управляват.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР