Русия нанася удари по украински пристанища близо до границата на НАТО преди преговорите за възобновяване на сделката за зърно

...
Руските сили атакуваха украински пристанищни съоръжения на река Дунав, използвани
Коментари Харесай

Руските сили атакуваха украински пристанищни съоръжения на река Дунав, използвани за износ на храни в неделя, ден преди руският президент Владимир Путин се очаква да обсъди възобновяването на сделката за износ на зърно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Най-малко двама души са били ранени при ударите, каза регионален военен говорител. Инфраструктурата на пристанището беше ударена, което предизвика пожар, който бързо беше потушен.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че 25 безпилотни летателни апарата са били използвани през нощта при атаки срещу района на Одеса, 22 от които са били свалени.

Руското министерство на отбраната заяви в изявление, че е насочено към складове за гориво в украинското пристанище Рени, използвани за снабдяване на украинската армия. Руското изявление добавя, че атаката е била успешна, като „всички зададени цели са неутрализирани“.

Залпът удари точно от другата страна на границата с членката на НАТО Румъния, предизвиквайки бърз упрек от страната. Министерството на отбраната на Румъния осъди нападението „по възможно най-категоричния начин“, като го нарече „неоправдано и в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право“.

Министерството каза, че няма пряка заплаха за територията на Румъния или нейните териториални води.

Помощник на украинския президент Володимир Зеленски обвини Кремъл, че се опитва да създаде „хранителна криза“ с атаките.

„Руските терористи продължават да атакуват пристанищната инфраструктура с надеждата, че ще успеят да провокират хранителна криза и глад в света“, каза помощникът Андрий Йермак в приложението за съобщения Telegram.

Нощните въздушни удари са последният опит на Москва да атакува украинската корабна инфраструктура от юли, когато Русия се оттегли от сделка, която позволява на украинските кораби да заобиколят руската блокада на украинските черноморски пристанища и да преминат безопасно през водния път към турския Босфорски пролив през за да достигне до световните пазари.

Сривът на споразумението тласна глобалните цени на храните и подхрани страховете, че най-бедните страни в света ще се борят да изхранват населението си.

Ердоган, чиято страна ефективно контролира достъпа до и от Черно море, помогна за сключването на първоначалната сделка и пое ролята на посредник, докато се опитва да накара Русия да се присъедини отново. Той вероятно ще обсъди съживяването на сделката по време на среща с Путин в черноморския курортен град Сочи в понеделник.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му ще бъде готова да се присъедини отново към пакта веднага щом види гаранции, че ползите, обещани на Русия, ще бъдат изпълнени.

Междувременно Украйна се опита да създаде временни коридори за търговски кораби, но Киев не успя да гарантира тяхната безопасност от руски атаки или мини. Няколко кораба са използвали тези маршрути въпреки риска.

ООН също се опитва да съживи сделката.

Джошуа Берлингер, Мартин Гояндо, Даря Тарасова и Анна Чернова от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР