Руските сапьори са приключили на 24 май разминирането на пристанището

...
Руските сапьори са приключили на 24 май разминирането на пристанището
Коментари Харесай

Захарова: Пристанището в Мариупол е разминирано, 5 чужди кораба вече го напуснаха

Руските сапьори са завършили на 24 май разминирането на пристанището Мариупол и пет задгранични кораба към този момент са съумели да излязат в намерено море. Това заяви на брифинг представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Специалните сили на Черноморския флот са преместили от фарватера потопения от " азовците " украинки граничен транспортен съд ", разясни Захарова.

По-рано и представителят на съветското министерство на защитата ген.-майор Игор Конашенков разгласи, че пристанището в Мариупол към този момент е разчистено от мини и стартира да работи в нормалния си режим.

А заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко разгласи, че Русия е подготвена да обезпечи филантропичен кулоар за кораби, пренасящи хранителни доставки, с цел да изоставен Украйна, в подмяна на премахването на някои от наложените наказания против Москва.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след началото на специфичната военна интервенция на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно, предопределени на експорт останаха в украинските силози, напомня Българска телеграфна агенция.

Заедно Русия и Украйна изнасят близо една трета от международните доставки на пшеница и неналичието на забележителен експорт на зърно от пристанищата на Украйна способства за възходящите терзания от международна продоволствена рецесия.

Западните страни разискват концепцията за основаване на " безвредни коридори " за експорт на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки подобен кулоар ще се нуждае от съветското утвърждение.

" Ние неведнъж сме заявявали позицията си, че решението на казуса с храните изисква повсеместен метод, в това число унищожаване на глобите, наложени върху съветския експорт и финансовите преводи ", сподели още Руденко.

Той добави, че също по този начин се изисква премахването от украинската страна на всички мини, ситуирани по пристанища, в които са закотвени кораби. " Русия е подготвена да обезпечи нужния филантропичен кулоар, както и прави всеки ден ", добави съветският заместник-министър.

Русия поддържа връзка с Организация на обединените нации по въпроса, сподели Руденко.

Евентуално ескортиране от западни кораби на украински плавателни съдове, пренасящи зърно, би " изострило съществено обстановката в Черно море ", съгласно Руденко.

Вчера Англия разгласи, че няма проекти за изпращане на военни кораби, които да оказват помощ за изнасянето на хранителни артикули от блокираната Одеса, която е основното дълбоководно украинско пристанище.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР