Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове,

...
Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове,
Коментари Харесай

„Ройтерс“: Българска компания в схема за внос на компоненти за ракети в Русия

Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове, стигащи до Русия с ходатайство на българска компания. Това оповестява Ройтерс съгласно разкрития в лично следствие за пътя на профилираните за ракетите съставни елементи от Съединени американски щати до Москва.

В центъра на събитията е московският предприемач Илиас Сабиров, който от години доставя на съветската войска високопроизводителни компютърни чипове, създадени в Съединени американски щати. Бизнесът му се усложнява през 2014 година, когато Русия завзема полуостров Крим. По това време Съединени американски щати притискат Русия с редица нови наказания и надзор върху износа. Те мощно лимитират продажбата на чиповете, които Сабиров толкоз дълго време дава на армията на страната си. Сабиров печели забележителните суми, доставяйки тези специфични чипове на съветската военна машина, и глобите не го стопират да набира още. Чиповете са особено основани да устоят на радиация и рискови температури. Това са военни, сериозни съставни елементи на ракетни системи и военни шпионски спътници.

През пролетта на 2015 година Сабиров получава пакет с над 100 чипа. Американски прокурори откриват, че тези чипове са доставяни от американска компания в Остин, Тексас. Това сдружение е " Silicone Space Technology " или в резюме SST. Защитените от радиация чипове са били изпратени в Русия посредством компания в България в опит да се заобиколи американското ембарго върху износа, откриват още прокурорите.

През 2015 година " Silicone Space Technology " трансформират името си на " Vorago Technologies " откакто тяхната активност става обществено притежание.

След съветското навлизане в Украйна в края на февруари Съединени американски щати и повече от 30 други страни дадоха отговор с следващ голям кръг от наказания и ограничавания върху износа на държавното управление на Путин. Историята за това по какъв начин чувствителни американски компютърни чипове стигат от Тексас до Русия служи като сигнал за това по какъв начин може да се заобиколи и най-строгия надзор.

Тече наказателно дело против Сабиров и двама български предприемачи - негови съучастници, а на бял свят излизат нови детайлности за метода, по който е била осъществена измамата. Заедно със Сабиров, българите Димитър и Милан Димитрови са упрекнати през 2020 година в незаконен износ на чипове за Русия и пране на пари. От 2014 година до 2019 година благодарение на тримата мъже е осъществяван противозаконния износ. Внимателното следствие разкрива верига от снабдители, фиктивни сдружения и подправени изказвания във формулярите за експорт, в които се показва, че изделията са предопределени само за гражданска, а не за военна приложимост. Освен електроника обаче, руснаците са получавали от Съединени американски щати и прецизни принадлежности, които да бъдат употребявани за военни цели. Компанията производител е санкционирана с близо половин милион $.

Говорителката на Министерството на защитата на Съединени американски щати Сю Гоф декларира, че чиповете, устойчиви на радиация, играят основна роля във военните връзки, разузнаването и наблюдението.

Тя съобщи: " Придобиването на радиационно-защитени технологии от нападателни страни с нуклеарни качества като Русия, може да ги окуражи, увеличавайки дестабилизацията на интернационалната сигурност. Ето за какво отбраната на тези чипове е извънредно значима за националната сигурност на Съединени американски щати. "

Грег Слейвънс, който неотдавна се пенсионира, откакто е работил 30 години като началник на отдела за битка с разпространяването на оръжия HSI, съобщи: " Руснаците непрекъснато усилват опитите си да получат чипове за ракетни и галактически технологии. "

Досега Кремъл не е дал отговор на питане по отношение на обвиняванията на Съединени американски щати, че употребява лъжливи схеми, с цел да заобиколи западните наказания и рестриктивните мерки върху износа.

Сабиров отхвърля присъединяване в схемата, както и връзка с България за експорт на чипове. Милан Димитров също отхвърля обвиняванията, а татко му Димитър не е открит за коментар.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР