Руските рафинерии се превърнаха в основна цел на украинските дронове,

...
Руските рафинерии се превърнаха в основна цел на украинските дронове,
Коментари Харесай

The Insider: ВСУ с нова тактика, удря нефтени заводи, за да прекъсне доставките на гориво за фронта

Руските рафинерии се трансфораха в съществена цел на украинските дронове, това може да докара до спиране на доставките на гориво за фронта, написа The Insider, представен от " Фокус ".

" Украйна тества нова тактичност за офанзиви с дронове: украинските въоръжени сили внезапно усилиха ударите с дронове против уреди на съветската горивна инфраструктура. От началото на годината към този момент са наранени 9 рафинерии. Атаките надалеч не са безобидни. В случай на сполучливо попадение рафинерията може да не действа дълго време, а глобите усложняват ремонта. Ако три южни петролни рафинерии спрат по едно и също време, са вероятни съществени спирания в доставките на гориво за фронта, " написа изданието.

Общият потенциал на засегнатите фабрики е 178 милиона тона годишно, само че единствено осем рафинерии с общ конфигуриран потенциал от 83 милиона тона годишно са претърпели обилни вреди.

Ако вземем поради единствено надеждно развалените първоначални уреди за преправка на петрол, акцията от въздушни удари до момента е засегнала единствено 46 милиона тона годишно преработвателен нефт, което подхожда на 14 % от целия потенциал на рафинерията и 17 % от петрола, модифициран през 2023 година, показват от Insider.

Вероятните цели са следните:

" В петролната промишленост, като се вземат поради избрани фактори, Рязан и Самара могат да бъдат идващите цели ", е показал за Insider " специалист на петролния пазар ".

" Ryazan Oil Refining Company ", благосъстоятелност на " Роснефт ", е третата по величина рафинерия в страната и най-голямата в Централния федерален окръг.

Известно е, че за една година единствено той е в положение да покрие потребностите на армията и да създаде 3,6 милиона тона бензин, 4,5 милиона тона дизелово гориво и 1,2 милиона тона авиокеросин.

В същото време близо до Самара се намират Куйбишевски (7 милиона тона), Новокуйбишевск (8,3 милиона тона) и Сизрански (8,5 милиона тона) рафинерии на същата " Роснефт ".

Защо петролните рафинерии са атакувани?

Вероятно с цел да остави нахлуващата войска без гориво. " В случай на офанзиви, бойкот и " неочаквани повреди " в съветски рафинерии, като завода на " Лукойл " в Нижни Новгород, се реализират няколко цели ", изяснява украинският боен специалист Леонид Дмитриев.

Първият е да се сътвори дефицит на гориво, което ще принуди то да бъде трансферирано от други заводи или от други райони, " а при положение на война, увеличение на логистичното рамо, което ще докара до закъснение на доставката до войските даже за седмица или две, може доста да промени картината на фронта, където всяко закачване с тежка техника за зареждане трансформира обстановката в сериозните зони ".

Втората цел е потреблението на оскъдните средства за противовъздушна защита, както да вземем за пример при офанзиви по цели в Ленинградска област. Там, с цел да смъкват украински дрон на 31 януари, силите на Противовъздушна отбрана за първи път използваха зенитно-ракетната система С-400 " Триумф ". Създаването на системи за битка с дронове към този момент основава информационни проблеми в Ленинградска, Новгородска и Псковска области.

И третата, по-малко явна цел е да се сътвори дефицит на рядко ракетно и авиационно гориво, което " няма безконечен период на валидност, оборотът му лишава към месец: от производството до използването ". Например, такава рафинерия може да бъде вградена във веригата за произвеждане на децилен - гориво за фамилията ракети Х-101/55/555, " Калибър ", Х-59 и X-32. Или термично устойчиво гориво Т-6, предопределено за дълготрайни свръхзвукови полети на огромни височини на мотора " Оникс " (ракета P-800). Сега се създава от рафинериите в Орск и Ангарск, прецизира Дмитриев.

Друга допустима цел е понижаване на приходите в бюджета от експорт на петролни артикули. В края на краищата затворената петролна рафинерия в Туапсе работеше тъкмо за експорт. Продажбите на горива в чужбина действително понижават през януари: за дизел с 23%, за бензин - с 37%, по отношение на януари 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР