Руските петролни компании се адаптираха добре към санкциите, въведени през

...
Руските петролни компании се адаптираха добре към санкциите, въведени през
Коментари Харесай

Петрол и санкции: проблемите за Русия ще настъпят след 2025 г.


Руските петролни компании се приспособиха добре към глобите, въведени през 2014 година от Евросъюза и Съединени американски щати против Русия, считат специалистите от Енергийния център към бизнес учебното заведение „ Сколково “.

След 2025 година петролният и газов бранш на Русия може да се сблъска с проблеми поради увеличението на трудноизвлекаемите ресурси и отсъствието на лични технологии.

[b]Положението в бранша: динамичност на добива[/b]

Енергийният център на бизнес учебното заведение „ Сколково “ показа своето проучване „ Перспективи пред съветския нефтодобив: живот след глобите “. Според данните, изложени от специалистите, добивът на нефт в Русия през последните 5 години е растял, макар релативно ниската ценова обстановка и въведените от Съединени американски щати и Европейски Съюз наказания. [b]Като цяло нефтодобивът в РФ за петте години от 2012 до 2016 година набъбна с 6% от 518 милиона тона до 548 милиона тона.[/b]

„ Големите вложения пред предишните години, многочислените данъчни отстъпки, а също по този начин девалвацията на рублата разрешиха освен да се избегне съкращаването на добива, само че и да се обезпечи неговия рекорден напредък “, означават създателите на отчета.

Производственият напредък беше обезпечен за сметка на стартирането в употреба на новите залежи – добивът там набъбна със 77%. На настоящите залежи спадът доближи 5%. както се споделя в проучването „ динамичността на произвеждане на най-големите настоящи залежи приказва за това, че те са навлезли във етапа на спадащ рандеман “.

[b]На кои планове оказаха въздействие санкциите[/b]

За момента, в създалите се условия, фирмите са се концентрирали върху стартирането на нови залежи, намиращи се на сушата и не изискващи потреблението на технологии, попадащи под ударите на глобите. [b]Лъвският къс от шелфовите планове са замразени поради неналичието на технологии.[/b] Към днешна дата на арктическия шелф се добива единствено от находището Приразломно, чийто оператор е дъщерна компания на „ Газпром петрол “. Най-големият спрян план е взаимният план на „ Роснефт “ и „ ЕксонМобил “ в Карско море.
 Централата на "Роснефт" е ситуирана против Кремъл. Централата на "Роснефт" е ситуирана против Кремъл. / БГНЕС
[b]Появиха се компликации и с реализирането на общите планове за добива на шистов нефт.[/b] Заради глобите те на процедура бяха прекъснати, като се изключи Салмския план, който се реализира от „ Газпром петрол “ и „ Шел “.

Руските петролни компании се стремят да усилят своето произвеждане в бъдеще за сметка на шистовите планове, само че, както означават създателите на проучването, макар всички старания, лимитираните доставки на съоръжение могат значително да затруднят създаването на сходен тип залежи.

Световни водачи по производството на нужните технологии за хидравлично разтрошаване на пластовете са фирмите Shlumberger, Halliburton и Baker Hughes. Русия се пробва да създава лично съоръжение, само че то не може да се конкурира за момента със западното.

[b]Текущи трендове: одържавяване против глобализация[/b]

Заради въвеждането на глобите съветските петролни компании, които имаха проекти за интернационална агресия, са принудени от ден на ден да се концентрират върху вътрешния пазар. Например, „ Лукойл “ – лидиращ измежду съветските компании по брой на непознатите активи – добива в чужбина единствено 13% от своя общ рандеман и както се показва в отчета не е ясно дали той ще успее да разшири тази си активност. Не постоянно е обезпечен изцяло и триумфа на задграничните планове на „ Роснефт “ и „ Зарубежнефт “. „ Перспективите за по-нататъшно дълготрайно развиване и глобализация могат да бъдат съществено лимитирани “, считат създателите на проучването.
 "Лукойл" е най-голямата часта съветска петролна компания. "Лукойл" е най-голямата часта съветска петролна компания. / БГНЕС
[b]Едновременно с това пораства ролята на държавните компании в петролния бранш. През 2017 година 38% от добива се падаше на държавната „ Роснефт “. А след връщането на „ Башнефт “ в ръцете на страната, делът на фирмите с преди всичко държавно присъединяване /над 50%/ в съветския нефтодобив набъбна до 48% /в съпоставяне с 33% през 2012 г./.[/b] Впрочем увеличението на добива на „ Роснефт “ през 2017 година стана допустимо точно за сметка на придобиването на „ Башнефт “.

[b]Прогнози за добива[/b]

Енергийният център на бизнес учебното заведение [b]„ Сколково “ показа два разновидността за развиване на по-нататъшните събития – базов сюжет и сюжет, изчислен при увеличаване на глобите. В сходство с първия, нефтодобивът в Русия към 2025 година ще се свие до 540 милиона тона, в сходство с втория – до 505 милиона тона.[/b]
 "Башнефт" беше одържавена. "Башнефт" беше одържавена. / БГНЕС
При това първият сюжет планува, че към това време добивът от новите залежи ще доближи своя пик от 90 милиона тона, при втория сюжет – 75 милиона тона. До 2030 година и при двата сюжета общият рандеман на петрола на настоящите и новите залежи ще показва спад. „ Наложените наказания ще оказват все по-нарастващ напън върху бранша и в случай че не бъдат развити съветски технологии и експертиза, то спадът на нефтодобива може да бъде доста сензитивен “, обобщават специалистите. Най-критичната технология за съветския нефтодобив, съгласно тях, е тази за хидравлично разтрошаване на пластовете. /ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР