Руските петролни компании продължават да продават петрол и да правят

...
Руските петролни компании продължават да продават петрол и да правят
Коментари Харесай

Петролната атака на Запада срещу Русия се провали напълно

Руските петролни компании не престават да продават нефт и да вършат положителни пари макар глобите. През март износът по море съвсем доближи годишен най-много, цените на всички локални сортове са много над тавана, а приходите от нефт и газ на страната скочиха с 80%. Целта на Съединени американски щати и Г-7 – да лишат Москва от „ приходи от продажба на първични материали “ – още веднъж не е реализирана. На Запад мислят какво да вършат по-нататък.

Експортиране на записиь

Платформата за разбор на артикули “Кеплер ” пресметна: междинният дневен експорт на съветски нефт по море предишния месец е бил 3,8 милиона барела. Това е максимумът от май 2023 година (тогава беше 3,9). В годишно изражение - плюс пет %. Цифрата за януари е 3,5 милиона барела, за февруари - 3,3.

“Блумбърг ”, базирайки се на данни за следене на танкери, също по този начин отбелязва, че доставките на нефт по море от Русия са се нараснали с 270 000 барела дневно през седмицата, приключваща на 31 март, до 3,74 милиона, най-високото равнище от една година.

В същото време Москва съблюдава отговорностите си за понижаване на производството в границите на ОПЕК+: междинните доставки през първото тримесечие са близки до обещаното на сътрудниците от обединяването.

Справиха се със заседналите барели

Както показва “ОйлПрайс ”, съветският експорт леко спадна, откакто индийските рафинерии не одобриха 18 милиона барела недопечен нефт заради наказания против “Совморфлот ”. Половината от тази суровина обаче е безвредно превозена до Китай.

„ По-голямата част от петролните запаси “Сокол ”, насъбрани след отхвърли на индийските рафинерии, бяха продадени. Около 9,1 милиона барела - половината от общия брой - бяха изпратени в китайски рафинерии. Други седем милиона се върнаха в Индия. Пекин усилва вноса на съветски нефт по море с към 800 хиляди барела дневно “, изброява “Блумбърг ”.

Дупка в тавана

Според специалисти прословутият таван на цените и рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати и Г-7, ориентирани към корабните компании и танкерите, не работят.

“Блумбърг ” пресмята, че брутната стойност на съветските доставки е повишена до петмесечен връх от 1,75 милиарда $ на 1,9 милиарда $. Москва завоюва приблизително 110 милиона $ повече на седмица от износа на нефт по море през март - 1,74 милиарда.

Руският нефт се търгува над тавана на всички места. Основната експортна марка “Уралс ” в този момент е по-скъпа от предходната и миналата година и приблизително коства като през последните пет години.

Според ценовата организация “Аргус ” “Уралс ” коства приблизително 75 $ за барел (с таван от 60). А доставките за Индия към този момент са 88, единствено с 3,8 по-евтино от еталонния “Брент ”. Когато съветската ЕСПО напусне пристанището, цената е 84 $. Този по-скъп вид не е достигал тавана от съвсем година.

В продължение на доста месеци поред черното злато се продава за приблизително 73,14 $ за барел, 20% над тавана.

Доходите порастват

Не е изненадващо, че макар цялата обширна „ санкционна стратегия “ на Запада, Москва получава от ден на ден и повече. Заедно с цената на петрола порастват и приходите в бюджета. През първото тримесечие приходите от нефт и газ, съгласно Министерството на финансите, възлизат на 2,9 трилиона рубли - преди година те бяха с 80% по-малко. През януари-март 2023 година те са били 1,635 трилиона, с 80% по-малко. През март 2024 година - 1,307 трилиона, през февруари - 945,6 милиарда, през януари - 675,2.

Приходите на федералния бюджет през първото тримесечие са се нараснали с 53,5% по отношение на същия интервал на предходната година.

Междувременно Западът се пробва да разбере какво да прави. Както сподели неотдавна помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по енергийните запаси Джефри Пайът, таванът на цените ще бъде понижен, защото въпреки всичко е належащо да се лиши Русия от приходи от продажбата на първични материали.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33859Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед35441Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед76350Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед33751Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед49980Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553704Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183159 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР