Руските окупатори удариха с ракета търговския център "Амстор" в Кременчук,

...
Руските окупатори удариха с ракета търговския център "Амстор" в Кременчук,
Коментари Харесай

Руската армия удари мол с 1000 души в Кременчук. Най-малко 10 са убити, а 40 - ранени

Руските окупатори удариха с ракета комерсиалния център "Амстор " в Кременчук, в Полтавска област, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. В момента на офанзивата в мола са се намирали към 1000 души. Броят на убитите и ранените часове след офанзивата не може да бъде избран тъкмо, само че украинските управляващи оповестяват за 10 доказани починали и над 40 ранени.

"Окупаторите са блъснали с ракети по търговски център, в който са не намирали над хиляда цивилни жители. Търговският център гори. Спасителите се занимават с гасенето на пожара, броят на жертвите не може да бъде открит. " - написа в обществените мрежи украинският президент.

"На мястото на пожара са изпратени над 180 спасители и 20 машини, гори огромна повърхност, самият търговски център е на 10 хиляди квадратни метра. Изпратени са спомагателни подразделения с цел да овладеят огъня. " - заяви Володимир Сологуб, шеф на районните спасители пред телевизионния канал Украина24.

"Не мога да кажа с решителност брой на жертвите, обстановката е динамична, за момента имаме удостоверение за двама убити и 16 ранени, само че обстановката може да е доста по-тежка - това ще стане ясно, откакто спасителите стигнат до руините на мястото, където са паднали ракетите. Малко по-късно заместник-ръководителя на кабинета на президента Зеленски Кирило Тимошенко удостовери за двама убити и добави, че броят на откритите ранени се е нараснал на 20, от които 9 са в тежко положение. Но в идващия час и половина към този момент се знаеше за 10 убити и 40 ранени.

Ракетите против комерсиалния център "Амстор " в Кременчук са били изстреляни от бомбардировачи с отдалечен обхват Ту-22М3, заяви командването на Военновъздушни сили на Украйна. Използваните ракети са X-22. Бомбардировачите са изхвърчали от военното летище Шайковка, а офанзивата е осъществена от небето над Курска област. Самолетите Ту-22М3 могат да носят една ракета под фюзелажа или две X-22Н под крилата и поразяват цели на разстояние 240-500 километра. Тази трансформация на Ту-22 беше употребена при бомбардировките на Грозни от съветските сили в Първата чеченска война.

Според кмета на Кременчук Виталий Малецки ракетната офанзива против мола е нахлуване против цивилното население, тъй като обектът няма никаква връзка с военните. "Ракетният удар по Кременчук и върху пренаселено място, което е 100 % без значение за военните дейности. Има починали и ранени. Рашисти, горете в пъкъла. Заедно с всички съответни служби съм на мястото на нещастието ", написа в страницата си във фейсбук Малецки.

Властите в Кременчук са основали неотложно спешен щаб на територията на хотел "Днипровска зора ". От ефира на Украйна24 кметът Виталий Малецки се обърна към всички, чиито близки, другари или познати са се намирали в понеделник следобяд в "Амстор " и нямат връзка с тях, да се свържат с щаба в хотел "Днипровска зора ".

В обществените мрежи се появиха видеоклипове от гости на мола и хора, които са се намирали сега на офанзивата на паркинга пред комерсиалния център.

"Започват да падат стените. Стените стартират да падат. А там вътре доста народ. " - разяснява мъж, който демонстрира фрагменти от първите минути след офанзивата.

"Е..ало си е майката. Просто си е е..ало майката. Това ми е маршрутката (напукано е предното стъкло, б. р.) Е..ало си е майката, споделям ви. Аня одеве беше влезнала вътре. Мамка им. Мамка им. Пичове, е.ало си е майката. Мисля, че Аня към този момент я няма. Това е. " - върви напред-назад мъж, който очевидно одеве е оставил своя близка.

Има и клипове, които са снимани и направени от хора, които са блокирани в интонации мол. Хората се пробват да се намерят един различен, подвикват си, търсят се в гъст пушек. "Ние сме живи! " "Къде си? " "Пич, ела насам " - чуват се обособени гласове.

На друго видео се виждат цивилни по къси панталони, тениски, с ранички, евентуално гости на мола или инцидентни минувачи, които оказват помощ за товаренето на ранените в коли за спешна помощ.

Областният шеф на Полтавска област Дмитрий Лунин, който се включи онлайн в студиото на украинската телевизия назова нападението против мола "престъпление против човечеството ". Атаката е в Полтавска област, в центъра на Украйна, където хората се пробват да се върнат към естествен живот и смятаха, че са относително надалеч от зоната на бойните дейности. През последните денонощия обаче съветската войска засилва ударите си по цялата територия на Украйна.

"Кременчук в този момент... Русия целеустремено изстрелва ракета по търговски център с повече от хиляда мирни хора. Просто измежду бял ден. Просто тъй като желае да убива. Да изпълни всичко с украинска кръв. Русия е терористична страна. Русия води най-отвратителната война. " - написа във фейсбук съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР