Руските нефтени компании изпитват нарастващи проблеми с износа на дизелово

...
Руските нефтени компании изпитват нарастващи проблеми с износа на дизелово
Коментари Харесай

Русия не може да намери купувачи за милиони барели дизел

Руските нефтени компании изпитват възходящи проблеми с износа на дизелово гориво, което от февруари попадна по ударите на европейското ембарго и наложения от страните на Г-7 таван на цените

Въпреки отстъпките, достигащи една трето от международните цени, дизелът с съветски генезис си стои в танкерите, които безпомощно стоят на дрейф в океана в очакване на купувачи, написа " Москоу таймс ", представен от.

На 5 март 4.4 млн. барела дизел " заседнаха " в танкерите, превърнати в плаващи складове, оповестява Блумбърг, цитирайки данните на Kpler – компания, проследяваща танкерните транспорти.

За месец обичат на непродаденото гориво скочи четворно и доближи връх за целия интервал на наблюдението. Даже по времето на пандемията, когато петролният бранш претърпя най-силната в историята си рецесия на свръхпроизводство, " непотребните " петролни артикули, складирани на танкери, бяха двойно по-малко.

В същото време Русия продължава да товари дизел на пристанищата, " знаейки, че няма къде да го изпрати ", разяснява Марк Уилямс, анализатор в Wood Mackenzie. " Ако неосъществените размери не престават да порастват, ще се наложи понижаване на износа на дизел, по едно и също време с това да с есложи под ножа неговото произвеждане ", добавя той.

Според оценка на Wood Mackenzie, през второто тримесечие на съветските нефтопреработвателни фабрики може би би трябвало да съкратят преработката на нефт с 1 млн. барела на денонощие. Износът на дизела, обичайно пускан на европейските пазари, ще се понижи с една трето – с 1.1 млн. барела до 750 хиляди барела на ден.

На бранша не оказват помощ даже отстъпките. цената на съветския дизел при изплащането му от пристанището Приморск в Балтийско море от намалото на годината е рухнала с 35 %. Още през ноември съветското дизелово гориво, струващо като европейското, се предлагаще с отстъпка от 35 $ за барел.

Не е елементарно намирането на пазар и в Азия. Индия и Китай имат лични рафинерии и да заинтригувани от пазаруването на суровина за преправка, а не подготвени нефтопродукти, разяснява Наталия Орлова, основен икономист на " Алфа банк ".

Индия не има намерение да купува съветски дизел, настояват източници от сектора пред Ройтерс. Причината е, че разноските за вноса, включващи и фрахта и застраховките, се оказват прекомерно високи и надвишават тавана от 100 $ за барел, въведен от страните от Г-7.

Все отново не може да се каже, че е изцяло невероятно съветският дизел да се пласира на пазара, разяснява анализаторът на Kpler Виктор Катон. " Това е въпрос на избор на време и преди всичко склонността на купувача да рискува, а точно – подготвен ли е той пазарът да види неговата договорка ", добавя Катон.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР