Руските лидери би трябвало да бъдат съдени за нахлуването в

...
Руските лидери би трябвало да бъдат съдени за нахлуването в
Коментари Харесай

Украинският Гешев иска руските лидери да бъдат съдени задочно

Руските водачи би трябвало да бъдат съдени за нахлуването в Украйна, даже да не може да бъдат задържани и доведени персонално в съда, съобщи през днешния ден украинският общоприет прокурор Андрий Костин, представен от Ройтерс. Според него плануваният арбитражен съд за закононарушения на експанзия би трябвало да организира задочни правосъдни процеси.

Той направи изказването в Хага след среща с основния прокурор на Международния углавен съд (МНС), който предходната седмица издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, като го упрекна във военно закононарушение на депортиране на деца от Украйна в Русия.

Костин съобщи, че бързата работа на прокурорите и съдействието с МНС е " повода за подобен бърз отговор на едно от най-тежките военни закононарушения в тази война, насилствената депортация и похищение " на деца.

Русия споделя, че е довела хиляди украински деца на своя територия, определяйки това като филантропична акция за да бъдат предпазени сираци и изоставени деца в конфликтната зона.

МНС може да преследва военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид в Украйна, само че не може да преследва закононарушение на експанзия заради правни ограничавания.

В интернационален проект се усилва поддръжката за основаване на специфичен арбитражен съд за наказателно гонене на съветските водачи поради нахлуването в Украйна, считано от Киев и Запада за закононарушение на експанзия.

Според Костин специфичният арбитражен съд би трябвало да преследва " най-висшето политическо и военно управление, в това число Путин, за закононарушение на експанзия ".

Международните съдилища доста рядко организират задочни процеси. Правилата на МНС постановяват упрекнатият обвинен да участва по време на делото.

Единственият образец в последно време за неприсъствен интернационален развой беше в тази ситуация с Ливан, при който подкрепян от Организация на обединените нации арбитражен съд призна за отговорни трима мъже за убийството на ливанския политик Рафик Харири през 2005 година

Миналата година съд в Нидерландия призна за отговорни трима мъже за свалянето на аероплан на Малайзийските авиолинии през 2014 година над Източна Украйна. Никой от обвинените не присъстваше в съда.

Костин съобщи също, че неговата работа събира доказателства за най-трудното за доказване закононарушение – геноцид, за което би трябвало да се потвърди, че е имало желание за очистване на съответна група като цяло или частично.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР