Руските депутати ще обсъдят днес план в подкрепа на малките

...
Руските депутати ще обсъдят днес план в подкрепа на малките
Коментари Харесай

Руските депутати обсъждат подкрепа за малките и средни предприятия

Руските депутати ще обсъдят през днешния ден проект в поддръжка на дребните и междинни предприятия, потърпевши от епидемията от ковид, само че за някои от тях към този момент е прекомерно късно, осведоми Франс прес.

През месец април в Русия да не се работи, само че да се заплащат заплати, като част от битката с Ковид-19. Тези обещания на президента Владимир Путин се оказват невъзможни за осъществяване в една спряла стопанска система, изключително за дребните и междинни предприятия.

Според разбор на близкия до властта Център за стратегически изследвания към една трета от 1000 интервюирани компании са принудили чиновниците си да излязат в неплатен отпуск още през първата неработна седмица от 28 март, оповестена с декрет на президента като част от напъните за прекъсване на разпространяването на болестта.

Близо половината от тях са понижили заплатите, 16 % са уволнили личен състав, а 9 % са уверени, че ще банкрутират през 2020 година.

Според Сметната палата броят на безработните тази година може да нарасне от 2,5 до 8 милиона.

Без да се броят самонаетите, чиито приходи чисто и просто са се изпарили.

Руснаците могат да изпаднат в сложна обстановка, още повече, че покупателната им дарба понижава от години. А съгласно изследване на центъра Левада от 2019 година близо две трети от тях нямат спестявания.

Вярно, че държавното управление взе ограничения в поддръжка на бизнесмените под формата на данъчни понижения и отсрочване на някои заплащания. Централната банка отпусна средства за банките, с цел да могат да поддържат предприятията с заеми при нулеви лихви.

Но съгласно Игор Николаев от Института за стратегически разбори ФБК Грант Торнтън Русия би трябвало да отпуска директни помощи за жителите, които най-вече страдат от тази обстановка.

Държавата има пари, напомня той, имайки поради суверенния фонд с към 160 милиарда $, към който обаче Кремъл не наподобява податлив да посегне. Николаев е на мнение, че МСП би трябвало да се субсидират, огромните компании имат повече пари. В противоположен случай съгласно него има заплаха Русия да навлезе в огромна рецесия като тази през 1990-те години, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. "През 1992 година Брутният вътрешен продукт спадна с 14,5 на 100. Има заплаха съветската стопанска система да падне до същото ниво ", предизвестява той.

Броят на инфектираните с новия ковид в Русия се усили с 2774 души за последното денонощие. Случаите в страната към този момент са общо 21 102, заяви в това време оперативният щаб за битка с инфекцията, съобщи ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР