Руските депутати от днес обсъждат проектозакон, чиято цел е в

...
Руските депутати от днес обсъждат проектозакон, чиято цел е в
Коментари Харесай

Русия иска да изгради интернет, независим от световните сървъри

Руските депутати от през днешния ден разискват проектозакон, чиято цел е в страната да бъде построен "суверенен интернет ", кадърен да работи без значение, в случай че Русия бъде откъсната от огромни международни сървъри, съобщи Франс прес.

Проектозаконът, който се разисква на първо четене в Думата, долната камара на Народното събрание, съдържа редица ограничения, чиято цел е да се подсигурява действието на съветския сегмент в интернет и той да бъде предпазен от възможни хакерски атаки.

Той е представян като отговор на "войнствения темперамент на новата американска тактика в региона на киберсигурността, призната през септември 2018 година ", в която Русия се показва като опасност.

Предвижда се по-конкретно да бъде основана "инфраструктура, която разрешава да се подсигурява действието на съветските интернет запаси, ако съветските оператори се окажат лишени от опцията да се свързват с задгранични интернет сървъри ".

Руските снабдители на интернет също така ще би трябвало да подсигуряват, че техните мрежи имат механически средства, които разрешават "централизиран надзор на трафика ", с цел да дадат отпор на възможни закани.

Тези "технически средства ", чието наличие не се прецизира, ще бъдат предоставени на операторите от съветския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени пълномощия с този текст.

Проектът бе подложен на критика от съветската Сметна палата поради разноските, свързани с осъществяването му, оценени на над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро. Упреци се чуха и от държавното управление, което се пита по какъв начин ще бъдат обезпечени финансите за използването му и за какво ще има разширени пълномощия на Роскомнадзор.

Те плануват организацията да може да се намесва директно в ръководството на мрежата при положение на опасност и да може, с помощта на тази технология, да блокира непосредствено неразрешено в Русия наличие. В момента това е задача на самите оператори, които се оправят с нея с изменчив триумф.

Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет сред съветски консуматори, ще би трябвало също да бъде "минимализирано ", като те ще минават главно през сървъри, включени в специфичен указател, направен от Роскомнадзор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР