Руските депутати гласуваха скоростно закон, премахващ горната възрастова граница за

...
Руските депутати гласуваха скоростно закон, премахващ горната възрастова граница за
Коментари Харесай

Русия спешно отмени възрастовите ограничения за наемане на военни в армията

Руските депутати гласоподаваха скоростно закон, премахващ горната възрастова граница за искащите да встъпят във военна работа , явно в опит да се набират спомагателни бойци за войната в Украйна.

Според настоящия закон възрастовите ограничавания за съветски жители, сключващи първи договор с въоръжените сили, са от 18 до 40 години, за задгранични жители – 30 години.

Държавната дума (долната камара на съветския парламент) гласоподава закона на три четения в сряда и незабавно го прати в Съвета на федерацията (горната камара), която го утвърди на същия ден. Промените бяха импортирани в незабавен порядък на фона на известията за закъснение на бойните дейности в Украйна и скрита готовност на хора, подготвени да отидат да водят война там, отбелязва Би Би Си.

Към момента във въоръжените сили на Русия служат към 400 000 военнослужещи, наети с контракт . Всяка година към тях се прибавят п о 130 000 бойци от наборниците, които се приканват в армията два пъти годишно и могат законно да бъдат пратени да се бият в чужбина след 4-месечно образование.

Руските осведомителни организации не оповестяват никакви детайлности за това по какъв начин са дали своят вот депутатите от Държавната дума и какъв брой гласа е получил законът на трите четения. Според ТАСС в горната камара 159 сенатори са подкрепили текстовете, един се е въздържал.

Сега президентът Владимир Путин би трябвало да подпише закона, с цел да влезе той в действие.

Сред претекстовете на плана е маркирано, че са нужни са експерти с висок професионализъм, които да боравят с прецизни оръжия и да употребяват оръжия и военна техника , съобщи " Москоу таймс ".

Промените не засягат военнослужещи, които желаят да възобновят своя боен договор – както и до момента, те би трябвало да са на възраст под 50 години.

Проектозаконът бе импортиран едвам преди пет дни от Андрей Картаполов, ръководител на парламентарната комисия по защита и член на ръководещата партия " Единна Русия ", както и от първия му заместител Андрей Красов. До избирането му за народен представител, Картаполов е бил зам.-министър на защитата и е воювал е в Сирия. Красов е случил в 76-та Псковска десантна дивизия и през 2008 година е воювал в Грузия.

" Ние разбираме, че за някои специалности експертизата идва с възрастта: на 40-50 години човек има най-дълбокия опит, който може да бъде употребен за задачите на защитата ", разяснява Картаполов пред деловия в. " Ведомисти ".

Повишаването на възрастовата граница ще помогне на военна работа да бъдат привлечени " експерти по търсени специалности ", на първо място цивилни (медицинско застраховане, инженерно, техническо обслужване, употреба, комуникации), обявиха създателите на законопроекта.

В поясненията към измененията се споделя, че занапред нататък контракт с армията могат да подписват хора в трудоспособна възраст.

Зам.-министърът на защитата Николай Панков разясни, че става дума за хора до 50 години.

" Мобилизация или има, или няма "

Законопроектът се поява на фона на известия, че в страната на хора, подготвени да сключат договор и да заминат в Украйна, която Русия атакува на 24 февруари.

На доста места в Русия бяха видяни мобилизационни пунктове – да вземем за пример в Новосибирск по време на полумаратона " Забег.РФ " работеха мобилни военни комисариати, заяви изданието " Тайго.инфо ".

По-рано Би Би Си излезе с обстоен материал за опитите на съветските управляващи да привлекат хора за работа в армията, с цел да ги изпратят в Украйна.

Преди ден двама представители от висшия ешелон на властта, директно свързани с началото на военната инвазия, направиха изказвания, съгласно които Москва се готви за продължителна война.

" Ние не гоним периоди ", сподели в изявление пред в. " Аргументи и обстоятелства " секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев .

С ангажимента, че съветските войски не нанасят удари по гражданска инфраструктура в Украйна, военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи: " Несъмнено, това ще забави темповете на настъплението, само че това се прави умишлено, с цел да се избегнат жертви измежду цивилното население ".

Депутати от съветския парламент увериха, че законът за снемане на възрастовите ограничавания за встъпване в армията се приема в ускорени периоди не заради скритата готовност на популацията.

" Как може да се приказва за пълзяща готовност или за някаква виртуална готовност, или за каквато и да е друга? Мобилизация или има, или няма ", разяснява депутатът от комисията по защита Андрей Гурулев пред организация Интерфакс.

В същото време той призна, че законът ще разреши повече хора да бъдат пратени да водят война в Украйна .

" Има по-възрастни доброволци, те желаят да отидат да работят [в Украйна], само че в този момент ние не можем публично да ги наемем, тъй като законът не разрешава ", сподели Гурулев.

Наскоро в небето над Украйна бе свален съветски щурмови аероплан Су-25, ръководен от 63-годишния генерал-майор в оставка Канамат Боташев, който почина. За гибелта на водача потвърдиха пред Би Би Си трима някогашни подчинени на Боташев. По-рано генералът се уволни от въоръжените сили и работеше като зам.-председател на доброволческата организация за подкрепяне на съветската войска в Санкт Петербург и Ленинградска област.



Западни анализатори и медии допускаха, че Путин може да разгласи всеобща готовност на 9 май, когато се организира обичайният боен церемониал на Червения площад по случай Деня на успеха. за готовност, въпреки че посвети по-голямата част от речта си на оправдания за войната в Украйна.

Обявяването на всеобща готовност би било извънредно непопулярна мярка и в случай че изобщо бъде направена, би означавала обществено самопризнание, че съветската войска не се оправя в Украйна.

През последните седмици от разнообразни райони на Русия постъпват известия за подпалване на военни комисариати. Към момента са известни най-малко 13 такива случая. Във военните комисариати се съхраняват документи, въз основа на които става призоваването в армията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР