Руските астрономи от обсерваторията на РАН в Нижни Архиз са

...
Руските астрономи от обсерваторията на РАН в Нижни Архиз са
Коментари Харесай

Уловиха мощен сигнал – възможно извънземен

Руските астрономи от обсерваторията на РАН в Нижни Архиз са фиксирали сигнал от звездната система HD164595 в съзвездие Херкулес. Според астронома фен Пол Гилстър сигналът може да е симптом на интензивност на извънземна цивилизация.

Блогърът споделя, че сигналът е уловен от радиотелескопа RATAN-600 преди повече от година – на 15 май 2015-а, на дължина на вълната 2,7 см. Излъчването е имало индивидуален темперамент и е било към осем-десет пъти по-ярко, в сравнение с Луната или характерен пулсар.

„ Никой не твърди, че това е активност на извънземна цивилизация, само че сигналът несъмнено заслужава бъдещо проучване – написа Гилстър. – Такъв сигнал може да е подбуден единствено от по този начин наречената кардашевска цивилизация от II вид, усвоила силата на слънцето (в дадения случай звездата HD164595) за своите нужди… Сигналът е задоволително провокативен и откривателите приканват към непрекъснат мониторинг на неговия източник. “

Звездата HD164595 се явява аналог на Слънцето и се намира на 95 светлинни години от Земята. Миналата година астрономите са разкрили екзопланета покрай HD164595, по този начин наречения парещ Нептун, чиято маса 16 пъти надвишава земната, а интервалът на нейното въртене към светилото е 40 дни.

Независимо че живот на нея надали е вероятен, два екипа от Института за търсене на извънземни цивилизации SETI са почнали наблюдения на звездата от 29 август. Една от научните стратегии се управлява от водещия астроном на SETI Сет Шостак, а другата – от президента на програмата METI Дъг Вакоч. Откритието на съветските учени ще се разисква на 27 септември на 67-ия интернационален астрономичен конгрес, споделя Гилстър.

Същността на сигнала към този момент не е ясна, само че не е изключено той да се дължи на шумове и разстройства. Вероятно той ще стане още една неразрешима мистерия на Космоса като фамозния сигнал Wow! от 1977 година.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР