Руските агенти“ развълнуваха Финландия Турция намеква, че е готова да

...
Руските агенти“ развълнуваха Финландия Турция намеква, че е готова да
Коментари Харесай

Руските агенти развълнуваха Финландия

„ Руските сътрудници “ развълнуваха Финландия Турция загатва, че е подготвена да утвърди присъединението на Финландия към НАТО – само че единствено настрана от Швеция. Точно в този миг самата Финландия интензивно търси „ съветски сътрудници на въздействие “ и даже провежда специфичен боен център за това. Това е директно обвързвано с проектите на страната да се причисли към Северноатлантическия алианс. Как наподобяват и какво тъкмо вършат тези „ съветски сътрудници “?

В началото на тази година финландските въоръжени сили основаха Центъра за битка с задграничното въздействие. Друго име на организацията, основана от финландската войска, е Центърът за върхови достижения за битка с широкомащабно въздействие. В структурно отношение влиза в състава на полка със особено предопределение " Егер ".

Но за какво е належащо такова отделение? Според финландските разследващи служби и политици съветски сътрудници на въздействие се пробват да блокират процеса на влизане на страната в Северноатлантическия алианс. И по този начин, такива сътрудници би трябвало да бъдат обезвредени.

До момента в работата на организацията са ангажирани няколко души. Задачата ѝ се назовава „ Организиране на образованието на чиновници и резервисти от Силите за защита на способи за идентифициране и битка с широкомащабни въздействия “. Първите тренировки в границите на активността на центъра ще се проведат по време на идващите учения на финландските сухопътни войски. На процедура това значи, както пишат финландските медии, че " персонален състав ще се научи да разпознава и да се оправя с въздействието върху личните си войски ".

Все още поражда въпросът какво в действителност е това „ огромно влияние “? Правителственият отчет за отбранителната политика за 2021 година посвещава цяла страница на това. Според този документ „ огромното влияние е идея за опасност, употребена във военната подготвеност, която включва както по този начин нареченото хибридно въздействие, по този начин и откритото потребление на военна мощ “.

Целта на създателите на сходно влияние е „ подкопаване на отбранителната дарба на засегнатата страна, да вземем за пример посредством подкопаване на волята за самозащита или способността на политическото управление да работи “. Това може да бъде последвано от потребление на военна мощ. Следователно случаите на използване на „ огромно влияние “ би трябвало да бъдат пресметнати и прекъснати.

Създаването на нов орган следва разумно от предходни изявления на финландски политици и шефове на специфични служби. Така предходната пролет ръководителят на финландската полиция за сигурност (СуПо) Анти Пелтари предизвести, че „ финландското общество би трябвало да бъде квалифицирано за разнообразни дейности, посредством които Русия желае да повлияе на решенията на Финландия по отношение на НАТО. Задачата на управляващите е да подсигуряват, че откритите полемики по този въпрос могат да се организират без боязън и че външни лица не могат да въздействат на решенията на Финландия в региона на политиката за сигурност.

Според Пелтари Русия има намерение в близко бъдеще да разшири своите „ интервенции за осведомително въздействие “ във Финландия. Също по този начин, съгласно ръководителя на разследващата работа, Русия може да се опита да повлияе на финландските парламентарни избори през 2023 година

От позиция на СуПо, главната цел на съветската „ хибридна война “ е да провали приемането на законопроекта за присъединение на страната към НАТО, импортиран неотдавна в Народното събрание. В тази връзка Народното събрание сподели, че може да вземе съответното решение с болшинство.

И това, апропо, подсказва, че няма единомислеща поддръжка за тази стъпка даже измежду финландските политици. Няма консенсус и дали сегашният или бъдещият парламентарен състав би трябвало да утвърди влизането на Финландия в НАТО. Например ръководителят Мати Ванханен (Центристката партия) и ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Юси Хала-Ахо („ Истински финландци “) предложиха въпросът да бъде оставен на бъдещия парламент.

Следващите избори за парламент на страната ще се проведат през април тази година - и тук, съгласно Хелзинки, съветски сътрудници могат да се опитат да оказват помощ за избирането на такива претенденти, които ще блокират процеса на присъединение на страната към НАТО. И както признават финландските управляващи, руснаците ще намерят кого да вербуват. Наскоро външният министър Пека Хаавистьо сподели, че предлагането за присъединение към НАТО е получило към 1600 отговора от финландците - от огромно многообразие от жители на страната с огромно многообразие от обществен статус. Както призна министърът, създателите на забележителна част от тези рецензии са изразили отрицателното си отношение към участието на родната им страна в западния боен съюз.

Оказа се също, че вероятността за основаване на непрекъсната база на НАТО във Финландия провокира повече възражения, в сравнение с поддръжка измежду локалното население. Този факт беше оголен в скорошно изследване. В същото време 48% от интервюираните са срещу, а 39% - за.

Затова министърът на външните работи счита, че може да се пренебрегне задълбочено изясняване на мнението на финландците по подобен предопределен въпрос. Според Хаавистьо народен референдум за участие в НАТО не би трябвало да се организира, а би трябвало да се " прокара " с гласовете на парламентарното болшинство.

Онзи ден ръководителят на финландското външно министерство Пека Хаавистьо изрази едно впечатляващо проявяване на активността, съгласно него, на съветски „ хибридни “ сътрудници. Както е известно, оня ден Турция прекъсна договарянията с Финландия и Швеция за одобрение на присъединението им към НАТО, откакто Коранът беше изгорял покрай постройката на турското посолство в Стокхолм.

Хаавистьо сподели по малкия екран, че зад това деяние може да стои опит за " хибридно въздействие " от страна на Русия.

„ Това се проверява. В обкръжението на деятеля бяха открити разнообразни връзки. Не мога да кажа тъкмо. Въпросът се изследва от локалните управляващи. Но най-малко ни беше показана концепцията по какъв начин да работят, с цел да нанесат оптималната щета “, сподели министърът. Хаавистьо обаче не изключва зад акцията да стоят " други сили, които се опълчват на участието на Финландия и Швеция в НАТО и търсят най-провокативни способи за въздействие ".

Финландските разследващи организации считат, че даже възбраната за влизане, наложена предходната година от тази страна на множеството руснаци, не е спряла активността на съветските сътрудници. Напоследък броят на инспекциите, осъществявани от финландската полиция за сигурност, се усили. Общо СуПо ревизира общо 97 000 души през 2022 година „ Войната промени обстановката със сигурността във Финландия, по отношение на което доста организации подреждат инспекции на служащите по-активно “, разяснява СуПо. За някои от тестваните това е довело до действителни отрицателни последствия.

Така стана известно за случаи, когато програмисти и разработчици на съоръжение са били уволнени от финландския държавен обществен отдел. Причината е, че имат второ съветско поданство.

„ Властите споделиха, че съм рисков фактор. Според тях може да се опитат да ми влияят със закани или рушвет. В същото време всичките ми най-близки родственици, т.е. сестра ми и родителите ми, живеят във Финландия - и нито аз, нито те имаме благосъстоятелност в Руската федерация. Семейството ми е тук, имуществото ми е тук, образованието и работата ми са тук през последните осемнадесет години. Дори СуПо уточни в документите, че рядко съм употребявал съветски паспорт, пътувайки до Русия един път или два пъти годишно “, сподели един от уволнените. Тя се оплака, че в този момент се опасява да си търси нова работа. „ Гледам свободните работни места и незабавно стартирам да мисля дали евентуален шеф ще ме сметне за риск за сигурността “, оплаква се дамата.

Трябва да се разбере, че ловът на „ съветски сътрудници “ ще бъде задушевно приветстван най-малко от част от финландското общество. Доказателството е обява в локален новинарски уебсайт за огромния интерес на финландците към украинската интернет услуга, която събира пари за ВСУ. Като дарите избрана сума за тях, можете да поръчате, в случай че желаете, надпис върху снаряд, който ще лети към съветски бойци.

Според притежателите на тази услуга финландците демонстрират максимален интерес към тях измежду жителите на всички европейски страни. Традиционно балтийските страни се считат за най-русофобските в Европейски Съюз - оттова обаче идват относително малко дарения за службата.

Освен това финландците поръчват и най-злобните надписи върху снарядите. Жителите на други страни са помолени да покажат нещо, съгласно тях, смешно или персонално приветствие - и финландците поръчват, да вземем за пример, цитати от военновременната ария „ Между очите “, непосредствено или перифразирано: „ Между очите, руснако, и там ще се свърши ”, „ Между очите, с почитание, Манерхайм ”.

Някои известия също употребяват и псувни. Подобни надписи върху украински снаряди се поръчват освен от незнайни маргинали, само че и от хора, известни във финландското общество: народен представител Мико Керна (Центристката партия), ръководителя на парламентарната комисия по външни работи Юси Хала-Ахо („ Истински финландци “), писателката Софи Оксанен...

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР