Руски войници са разположени в град Тимбукту в северната част

...
Руски войници са разположени в град Тимбукту в северната част
Коментари Харесай

Русия разположи войски в Тимбукту в Мали след изтеглянето на френските сили

Руски бойци са ситуирани в град Тимбукту в северната част на Мали, с цел да образоват малийските сили. Те са настанени в база, освободена от френските войски предишния месец, заяви представител на малийската войска, съобщи Ройтерс.

Правителството на Мали съобщи предишния месец, че " съветски инструктори " са пристигнали в страната , само че Бамако и Москва до момента са дали малко детайлности за разполагането, в това число за това какъв брой са съветските бойци или каква тъкмо е задачата им.

Пристигането на руснаците провокира остри рецензии от страна на западните страни, отпред с някогашната колониална мощ Франция. Според тях в състава на силите са включени наемници от частната военна компания " Вагнер ", които са упреквани в нарушение на човешките права в други страни.

Правителството на Мали отхвърля това, като твърди, че съветските войски са в страната по силата на двустранно съглашение. " Имахме нови придобивки на самолети и съоръжение от тях (руснаците) ", съобщи представителят на малийската войска пред Ройтерс. " Струва доста по-малко да ни образоват на място, в сравнение с да вървим там ", сподели той, добавяйки, че не вижда нищо неправилно в това.

Той не сподели какъв брой руснаци са били изпратени в Тимбукту.

Местни поданици описаха пред Ройтерс, че униформени руснаци са били забелязани да се придвижват в града, само че не могат да кажат какъв брой са били те.

Руското министерство на защитата не беше неотложно разполагаем за коментар , добавя организацията.

Пристигането на съветските сили в Мали последва разполагане в няколко други горещи точки в Африка, което съгласно анализатори е опит на Москва да възвърне въздействието си на континента след дълго неявяване, откогато Съветският съюз се разпадна през 1991 година

Франция оказа помощ за отвоюването на Тимбукту от обвързваните с Ал Каида екстремисти през 2013 година Изтеглянето на Франция от града е част от забележителното редуциране на преди наброявалата 5000 души оперативна група в Сахел в Западна Африка, изпратена за битка с джихадистки групировки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР