Руски войници и бойци от частната военна компания Вагнер се

...
Руски войници и бойци от частната военна компания Вагнер се
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Битката за Бахмут е решаваща за Русия

Руски бойци и бойци от частната военна компания " Вагнер " се бият за завладяването на Бахмут, град с предвоенно население от 70 000 души, прочут най-много с пенливите си виновност, към този момент близо шест месеца. Ежедневните съветски удари трансфораха в миналото елегантния център на града в поредност от разрушени фасади, с парчета, разпръснати по улиците измежду прясно изкопани окопи и противотанкови уреди, написа The Wall Street Journal, представен от " Фокус ".

Руснаците доближиха източните околности на Бахмут при започване на юли след последната си сполучлива атака, завладяването на околните Лисичанск и Северодонецк. Оттогава вълната на войната трагично се обърна в интерес на Киев на други места в страната, a украинските сили изтласкаха съветските войски от големи региони на районите Харков, Донецк и предишния месец Херсон.

Сега Бахмут се трансформира в главното полесражение на войната, като Украйна и Русия хвърлят войски, танкове и артилерия, в централизация на огнева мощност, рядко срещана от началото на нашествието преди 10 месеца. Собственикът на " Вагнер “, Евгений Пригожин, завербува десетки хиляди нарушители в съветски затвори за щурма на Бахмут. Москва също изпрати част от 300-те хиляди бойци, които бяха мобилизирани през октомври.

Бъдещето на Бахмут е жизненоважно за господин Пригожин, поддръжник на президента Владимир Путин, който подлага на критика постоянните съветски военни командири като неспособни, популяризира " Вагнер “ като най-хубавата бойна мощ в страната и си обезпечи достъп до съветските пандизчии и обилно държавно финансиране, откакто даде обещание да завземе украинския град преди месеци.

Новият съветски боен командващ в Украйна, ген. Сергей Суровикин, също има огромен залог тук. Назначен при започване на октомври, военачалник Суровикин оправда изтеглянето от Херсон предишния месец частично с нуждата да се употребяват тези войски за настъпателни интервенции другаде.

" Суровикин би трябвало да покаже някаква победа някъде след назначението си “, споделя Федир Вениславски, член на комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на украинския парламент. " Това, което мощно желае съветското военно и политическо управление, е завладяването на Бахмут. И по тази причина и Суровикин, и Пригожин хвърлят всичките си сили върху това.

Изчислението на Украйна също не се основава единствено на строго военна аргументация. Ако Бахмут падне, град Часов Яр на възвишения навръх запад от него може да обезпечи комфортна отбранителна линия за следените от Украйна 40% от региона на Донецк, който Русия твърди, че е неин.

" От военна позиция Бахмут няма стратегическо значение “, сподели командирът на украинските сухопътни сили, генерал-полковник Александър Сирски, в украинска телевизионна изява този месец. " Но в това време това има психическо значение. “

Наистина, оттегляне от Бахмут би алармирало, че Украйна губи самодейността след четири месеца постоянен прогрес, повишавайки съветския морал и затруднявайки по-нататъшните украински офанзиви в Донецк и близкия Лугански район. Ето за какво през последните три седмици Украйна насити региона със свежи войски и техника.

През по-голямата част от войната Украйна нормално се опитваше да заобикаля общоприети борби, в които и двете страни концентрират ресурсите си, съзнавайки, че този вид война може да играе в интерес на Русия.

" Някои от нещата, които ни вършат мощни, като самостоятелност, разпоредителност, дарба да действаме даже когато нямаме ясни заповеди, също могат да се трансфорат в наши недостатъци, когато доста единици са на едно и също място и всяка има лично виждане “, изяснява Микола Волохов, пълководец на отряда за разузнаване с безпилотни самолети " Тера “, който, наред с други украински сили, беше предислоциран в Бахмут от фронта на Херсон този месец. " Резултатът в Бахмут ще зависи от способността на нашите сили да реализират съгласуваност “.

Друга част от пъзела е какво се случва на фронта Кременна-Сватово на север, където украинските настъпателни интервенции са безусловно затънали заради времето, което е направило неасфалтираните пътища непроходими. Устойчив спад на температурите, съгласно украинските командири, може да замръзи земята и да разреши на украинските сили да възобновят натиска си на изток.

Ако успее, това ще заплаши тила на съветските войски, атакуващи Бахмут, евентуално ще ги принуди да правят отстъпка. Обратно, съветският прогрес в Бахмут, в случай че пристигна първи, ще облекчи украинския напън върху Кременна и Сватово.

Първоначалният съветски метод в Бахмут през лятото беше да залее града с тежка артилерия, трансформирайки една градска зона след друга в отломки, преди да предприеме пехотни офанзиви. Това е методът, по който Русия завладя град Мариупол през май, а през юни и юли завладя Северодонецк и Лисичанск. Месеците на яростни борби край Бахмут обаче донесоха единствено лимитирани облаги.

Командир на украинска 152-милиметрова гаубична батарея " Акация “, капитан с позивна Капитан, споделя, че интензивността на съветския огън в Бахмут тези дни е доста по-малка от това, което е претърпял на фронта в Херсон, преди да се преразпредели тук при започване на този месец.

" Имаме голяма централизация на нашата лична артилерия тук “, споделя капитанът, до момента в който създадена в Съединени американски щати гаубица M109 Paladin от друга бригада минава през поле зад него и открива огън. " И допускам, че на руснаците стартират да им свършват амунициите. “

Опитвайки се да превземе украинските позиции, " Вагнер “ изпраща вълна след вълна от дребни щурмови групи, формирани от пандизчии, които са изправени пред опасността от екзекуция за дезертиране и заричане за прошка, в случай че оцелеят шест месеца в Украйна. По-добре оборудвани и по-добре стимулирани от мобилизираните съветски войски на други фронтови линии, тези мъже от " Вагнер “ са били сполучливи на моменти – само че на голяма цена.

Украинците също дават жертви тук. Наскоро украински бойци прекараха носилка с натрупа на един от своите приятели, към този момент в найлонова торба, през река Бахмутка, която минава през града.

" Проехтяват залпове от оръдейна пукотевица и тогава съветски снаряд се заби в близкия скат, ярка мълния, последвана от облак мрачен пушек. В неподготвено здравно заведение, основано в покрайнините на града, откакто полевата болница в центъра на Бахмут беше неведнъж обстрелвана и затворена, още три такива найлонови торбички бяха струпани на алеята в очакване на превоз “, написа WSJ.

" Руснаците изпразват пандизите си и изпращат най-лошите си да умрат тук, до момента в който ние губим някои от най-хубавите си. Това никога не е равностойно “, отбелязва пък Сергей Стаховски, украински тенисист и винопроизводител, който се бие в Бахмут като част от минометна част.

Независимо, че съветските офанзиви имат за цел да обкръжат Бахмут, до момента минимум три основни снабдителни пътя остават под украински надзор. Военният трафик влиза и излиза от Бахмут когато и да е, с муниции, гориво и храна, идващи на предните линии, а войските се редуват от смени на бойните позиции към предни постове в тила.

Приблизително една десета от предвоенното цивилно население на Бахмут остава в града, споделят украински публични лица. Те са разграничени сред по този начин наречените ждуни, съветските симпатизанти, които чакат съветско завладяване, дружно с хора, които са прекомерно небогати, остарели или заболели, с цел да изоставен, и украинци, които имат вяра в способността на украинската войска да задържи града и в последна сметка да го принуди руснаците да се изтеглят.

Една от последните, Тетяна Шчербак, е здравна сестра, която управлява по този начин наречения " Съпротивителен център “, който украинските управляващи откриха в зарязан магазин по-рано този месец. Там доброволци раздават чай, кафе, топла храна и някои медикаменти на локалните поданици.

Генераторът разрешава на посетителите да зареждат своите телефони и други устройства, а Wi-Fi услугата обезпечава метод за връзка с другари и фамилии. Телевизор, инсталиран на стената, излъчва украински вести на хора, които постоянно няма по какъв начин да знаят какво се случва във войната.

" Основната помощ, от която имат потребност хората тук, е психическата помощ. Изобщо не е просто. В нашия център хората могат най-малко да приказват между тях, само че и да гледат новините по малкия екран и това улеснява оцеляването “, споделя Шчербак. Тя добави, че не възнамерява да бяга. " Разбира се, Бахмут ще издържи “, безапелационна е тя./Факти.бг


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР