Руски военен пилот умишлено е изстрелял ракети срещу самолет на

...
Руски военен пилот умишлено е изстрелял ракети срещу самолет на
Коментари Харесай

Руски пилот е опитал да свали британски самолет над Черно море преди година, съобщи Би Би Си

Руски боен водач съзнателно е изстрелял ракети против аероплан на английските военновъздушни сили в интернационалното въздушно пространство над Черно море предходната година. Това заяви Би Би Си в четвъртък.

Инцидентът се случи през септември 2022 година Тогава Русия го дефинира като породен от " техническа нередовност ".

Сега обаче Би Би Си, че прихванатите връзки допускат, че водачът на съветски изтребител Су-27 е стрелял по невъоръжения английски аероплан, откакто е получил двусмислена команда от съветска наземна станция. Според прихванатите връзки вторият му водач се е опитал да го спре. Британският аероплан за наблюдаване Rivet Joint има датчици за прихващане на връзки и неговият екипаж е можел да чуе диалозите в съветския изтребител.

Когато се случи случаят през септември предходната година, английските управляващи го дефинираха като незначителен. Тогава министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс сподели пред английския парламент, че съветски аероплан е " изпуснал ракета наоколо до " английски аероплан и че той е изискал пояснение от съветския министър на защитата Сергей Шойгу. Уолъс сподели, че Русия е дала отговор, че " това е техническа нередовност на изтребителя Су-27 ".

" Не считаме, че този случай съставлява умишлена ескалация от страна на руснаците и нашият разбор също сочи, че той се дължи на нередовност ", сподели Уолъс.

След като в четвъртък Би Би Си разгласява новата инфомрация, английското министерство на защитата сподели, че Уолъс е уведомил Народното събрание на страната " в границите на три седмици след настъпването на събитието, в полза на прозрачността и сигурността ".

" Този случай е блестящо увещание за евентуалните последствия от варварската инвазия на Путин в Украйна ", споделиха от министерството.

Говорителят на министър-председателя Риши Сунак, Макс Блейн, сподели, че министър председателят е уверен, че Уолъс не е подвел законодателите с изказването си, добавяйки, че „ явно има ограничавания за някои от оперативните детайлности, които могат да бъдат обществено притежание “ от съображения за сигурност.

Новата информация за случая идва на фона на нараснало напрежение в Черно море. До него се стигна, откакто Русия от така наречен зърнена договорка, която позволяваше безвредното придвижване на товарни кораби от и до украински пристанища.

Впоследствие се стигна и до наложително прекъсване на граждански товарен кораб от страна на съветски боен транспортен съд, който по него. Освен това Русия продължава да организира и учения в Черно море, в това число и в българската икономическа зона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР