Руски военен контингент е пристигнал в столицата на Буркина Фасо,

...
Руски военен контингент е пристигнал в столицата на Буркина Фасо,
Коментари Харесай

Около 100 руски военни са пристигнали в Буркина Фасо

Руски боен контингент е дошъл в столицата на Буркина Фасо, като наподобява това е първото доста разполагане на съветски военни елементи в западноафриканската страна, съобщи Ройтерс, като се базира на свои източници.

Отношенията сред Москва и Уагадугу попаднаха в центъра на вниманието, откакто при започване на предходната година военната хунта, която ръководи Буркина Фасо, изгони разположените там френски войски. Подобен ход по-рано беше подхванат и от Мали, където действаха съветски наемници от частната военна компания " Вагнер ".  

Източниците на Ройтерс в Уагадугу не оповестиха спомагателна информация за идването на съветски военни елементи.

Каналът в " Телеграм " " Африкански корпус ", чиито админи настояват, че са свързани с съветското министерство на защитата, през вчерашния ден заяви, че група от 100 военнослужещи е отпътувала за Буркина Фасо, с цел да " подсигурява сигурността на народа и на водача на страната Ибрахим Траоре ". В текста се добавя, че следва разполагането на още 200 военнослужещи.

Руското министерство на защитата не отговори на молба на организация Ройтерс за коментар по тематиката.

Проруската новинарска организация " Африканска самодейност " през вчерашния ден разгласява в " Телеграм " фотоси на мъже във военни униформи, които разтоварват съоръжение от аероплан Ил-76 с съветски байрак. Медията показва, че на фотографията се виждат някои от 100-те съветски военнослужещи, които ще образоват свои сътрудници от Буркина Фасо и ще им оказват помощ при патрулирането в рискови зони.  

Разполагането на съветски боен контингент в страната ще ускори опасенията от разширяващото се въздействие на Москва в африканския район Сахел. Поредица от преврати доведоха на власт другарски настроени към Русия хунти в Мали, Нигер и Буркина Фасо. Тези процеси трансформираха и образа на дългогодишния районен спор с бунтовници, свързани с " Ислямска страна " и " Ал Кайда ", разяснява Ройтерс.

Военните водачи на Нигер и прилежащ Чад този месец бяха на публични визити в Москва, напомня английската осведомителна организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР