Руски вестници днес заклеймиха нарастващите полицейски репресии срещу мирни протестиращи

...
Руски вестници днес заклеймиха нарастващите полицейски репресии срещу мирни протестиращи
Коментари Харесай

Вестници в Русия заклеймиха полицейските репресии, хвърлянето в затвора на журналист

Руски вестници през днешния ден жигосаха възходящите полицейски репресии против мирни протестиращи и осъждането на затвор на известен редактор новинар за препубликуване на анекдот в " Туитър ", осведоми " Франс прес ".

През последните два уикенда десетки хиляди хора излязоха по улиците в цяла Русия в поддръжка на хвърления в пандиза опозиционен политик Алексей Навални, най-отявления критик на президента Владимир Путин.

Съд осъди през вчерашния ден Сергей Смирнов, основен редактор на " Медиазона " - новинарски интернет уебсайт, постоянно критикуващ държавното управление - на 25 дни затвор поради ретуит на анекдот, включваща времето на протестна проява на 23 януари.

" През последните няколко седмици станахме очевидци на извънредно сурови дейности на членове на полицията ", се споделя в изказване на водещото печатно издание " Комерсант ".

" Побоите и всеобщите арестувания не би трябвало да се трансформират в норма у нас ", упорства още вестникът.

" Комерсант " съобщи, че карцерът на Смирнов е " опит за заплашване " както на публицисти от " Медиазона ", по този начин и на други кореспонденти.

Уважаваният бизнес ежедневник РБК съобщи, че няколко от неговите публицисти са били очевидци на " арестувания и потребление на мощ " против медиите по време на митингите.

Вестникът изиска от органите на реда обществено да обяснят ареста на Смирнов и други публицисти.

Независими наблюдаващи настояват, че при последните демонстрации са арестувани най-малко 10 000 души, множеството от които в Москва.

Руският съюз на публицистите споделя, че над 100 медийни чиновници са били ранени или арестувани на манифестации.

Арестите в Москва са мощно пренаселени след притока на арестувани, изтърпяващи краткосрочни присъди за присъединяване в демонстрациите.

Смирнов е арестуван в център за задържане на мигранти отвън съветската столица.

Днес публицист от " Франс прес " е видял към 100 души на опашка пред центъра на Сахарово в очакване да съобщи пакетите за грижи на арестуваните.

Снимки, споделени в обществените мрежи от килията на Смирнов, демонстрират натъпкана стая, в която двама или трима души споделят железна кошара без матрак.

Смирнов е забелязан да се пробва да спи, седнал и облегнат на металната решетка на двуетажно легло. Редакторът съобщи в Twitter в четвъртък, че е изместен в килия с по-малко хора и му е даден матрак.

Съюзниците на Навални приканиха руснаците да излязат на улицата, откакто той беше арестуван предишния месец при идването си от Германия, където той се възстановяваше от отравяне с нервно вещество.

Във вторник съд постанови, че той би трябвало да прекара две години и осем месеца в пандиза за нарушение на изискванията на условна присъда от 2014 година по обвинявания в машинация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР