Руски твърдолинейни националист получи заповед да остане в затвора, след като обвини Путин в слабост

...
Московски съд постанови, че виден твърдолинейни националист, който обвини руския
Коментари Харесай

Московски съд постанови, че виден твърдолинейни националист, който обвини руския президент Владимир Путин в слабост и нерешителност в Украйна ще остане в затвора до 18 септември по обвинения в екстремизъм

От Associated Press, 29 август 2023 г., 10:11 ч. Украйна трябва да остане в затвора по обвинения в екстремизъм.

Игор Стрелков, пенсиониран служител по сигурността, който ръководеше подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. и беше осъден за убийство в Холандия за ролята си в свалянето на пътнически самолет на Malaysia Airlines през същата година, твърди, че че е необходима пълна мобилизация, за да може Русия да постигне победа. По-рано той критикува Путин като „нищожество“ и „страхлива посредственост“. Гиркин ще остане в ареста до 18 септември. Стрелков беше арестуван на 21 юли и е изправен пред обвинения в призиви за екстремистка дейност. Той може да получи пет години затвор, ако бъде признат за виновен.

Юридическият екип на Стрелков настояваше той да остане под домашен арест, позовавайки се на здравословни проблеми.

Съпругата на Стрелков, Мирослава Регинская, говорейки след решението, каза: „решението на съда е несправедливо и ние ще го обжалваме.“

Арестът на Стрелков се тълкува като сигнал, че Кремъл е втвърдил подхода си към ястребовите критици след неуспешния бунт на наемническата компания Вагнер на Евгений Пригожин през юни.

Стрелков беше арестуван близо месец след краткотраен бунт, подхванат от Пригожин, при който войските на Вагнер превзеха военния щаб в южния град Ростов на Дон и след това се приближиха на 200 километра (125 мили) до Москва да поиска свалянето на руските висши военни лидери.

Пригожин беше убит на 23 август, когато самолетът, в който пътуваше, се разби. Американското разузнаване каза, че катастрофата вероятно е била умишлена и много западни лидери предполагат, че Путин стои зад нея.

Бунтът представлява най-сериозната заплаха за 23-годишното управление на Путин, подкопавайки авторитета му и разкривайки слабостта на правителството.

Подобно на Пригожин, Стрелков остро критикува руските военни лидери за некомпетентност, но също така осъжда шефа на Вагнер и описва действията му като предателство и голяма заплаха за руската държава. Двамата многократно си разменяха обиди, а поддръжниците на Стрелков казаха, че наказателно разследване на изявленията му е започнало от един от наемниците на Вагнер.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР