Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които

...
Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които
Коментари Харесай

Руски семейства питат Путин за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна

Руски фамилии питат Кремъл за ориста на свои родственици, които водят война в Украйна. Над 100 фамилии са писали писмо до президента Владимир Путин, в което желаят помощ да схванат къде са техните деца, братя или съпрузи, защото разнообразни ведомства и министерства са им дали спорна информация за това дали бойците са живи, изчезнали или мъртви, написа " Нюзуик ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Настояваме да открием нашите родственици, те да бъдат добавени в описите на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са подхванати издирвателни дейности ", пишат фамилиите в писмото, с което разполага Радио " Свободна Европа ". " Министерството на защитата на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца измененията в статуса на военнослужещите, макар че информацията непрекъснато се трансформира ", се споделя в писмото, в което роднините желаят да узнаят обстоятелствата, с цел да се убедят къде са техните близки. Семействата освен желаят истината за местонахождението на бойците, а упорстват Русия да сътвори районни центрове, където да се получава информация за бойците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Освен това майките и съпругите желаят среща с военния министър Сергей Шойгу, желаят военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки погубен боец да бъде изработен тест за ДНК. Една жена, посочена от " Свободна Европа " като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно позвъняване от съветски военнослужещ, че нейният 47-годишен брачен партньор е умрял в борба, само че няколко дни по-късно украински боец ѝ се обадил, че нейният брачен партньор е оживял и е на лекуване в болница, заяви " Нюзуик ".

По същата тематика американският новинарски уеб страница " Дейли бийст " оповестява, че в писмото си съветските фамилии упрекват военните управляващи в неистини, защото един път им се споделя, че съответният човек е жив, а няколко часа по-късно различен служител декларира, че индивидът в действителност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила известие от Украйна, че брачният партньор ѝ е умрял. По думите ѝ съветските бойци не носят със себе си телефони или документи и по тази причина тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че индивидът е жив и неговата част към този момент се е изтеглила. Но на идващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, с цел да каже, че нейният 47-годишен брачен партньор е изгорен до гибел и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла известия с човек, показал се за боец от украинската войска, който ѝ споделил, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лекуване в болница. " Страх ме е да давам това изявление, само че какво да върша? Ако това е закононарушение, ще си излежа присъдата, само че дано ми върнат брачна половинка ", споделя дамата.

" Дейли бийст " разгласява и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която съветски военни дали три противоречащи си сведения за ориста на нейния 19-годишен наследник: че е жив и още води война, че е покорен от украинците и че е умрял. Чистякова споделя, че при започване на юни пълномощникът за правата на индивида Татяна Москалкина я уведомила, че съгласно отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е нелегално арестуван от украинската страна. Чистякова се пита по какъв начин младежът е попаднал там и какво значи " нелегално ". Жената се оплаква, че животът ѝ заплашен, откакто един полковник споделил пред нея, че военните са психари и я предизвестил да не рови доста, тъй като може да ѝ се случи нещо " непоправимо ".

Лариса, майката на различен друг боец, липсващ в Украйна, споделя, че също е била заплашвана да не търси отговори от управляващите. Тя била извикана в бюро на Федералната работа за сигурност, където ѝ споделили да си затваря устата.

" Дейли бийст " напомня, че писменият зов до Кремъл на майките и съпругите се появява, откакто украинските управляващи неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на починалите си приятели. Последните данни за броя на убитите съветски бойци в Украйна са огласени от министерството на защитата в Москва през март - едвам 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива неразрешено да разгласяват каквато и да било информация за жертвите в жива мощ във войната с Украйна, написа електронното издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР