Руски съдия отхвърли жалбата на журналиста на Уолстрийт джърнъл Еван

...
Руски съдия отхвърли жалбата на журналиста на Уолстрийт джърнъл Еван
Коментари Харесай

Руски съд отказа да пусне Гершкович от ареста

Руски арбитър отхвърли жалбата на журналиста на " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович против задържането му преди процеса против него по обвинявания в шпионаж, оповестява в. " Гардиън ".

31-годишният Гершкович е първият американски публицист, задържан в Русия по обвинявания в шпионаж от края на Студената война насам и в случай че бъде приет за отговорен, може да получи до 20 години затвор.

Руската работа за сигурност ФСБ го упрекна в събиране на държавни секрети за съветската армия в изгода на американското разузнаване - изказвания, които бяха изрично отхвърлени като политически и неоснователни.

Изслушванията по делото против журналиста се организират при закрити врата заради естеството на обвиняванията, само че камерите бяха позволени за малко в правосъдната зала преди началото на днешното чуване. На него съдът трябваше да се произнесе единствено във връзка с решението за задържане на Гершкович в предварителния арест, а не по съществото на делото.

Това беше първият път, когато външният свят видя същински фрагменти на Гершкович след ареста му в края на март. Журналистът стоеше зад стъклена бариера, известна като " аквариум ", където постоянно се държат обвинени по съветски правосъдни каузи. Той изглеждаше спокоен и се усмихваше. След това репортерите бяха изведени от залата до произнасянето на съда.

Разпоредено е Гершкович да остане в предварителния арест до 29 май, като управляващите могат да удължат този интервал.

Той е държан в пандиза Лефортово в Москва, който е бил ръководен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през руско време и където са били държани голям брой дисиденти и други високопоставени пандизчии.

Вчера американският дипломат в Русия Лин Трейси посети Гершкович, като това беше първият път, в който американски дипломати получават достъп до него след задържането му.

" Той е в положително здраве и остава мощен. Повтаряме апела си за незабавното му освобождение ", съобщи Трейси. Тя също участва в съда през днешния ден, с цел да следи производството.

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Гершкович е бил хванат на мястото на престъплението.

Арестът на журналиста провокира неодобрение от страна на западни водачи, включително президента на САЩ Джо Байдън, който прикани Русия " да го освободи ", и в допълнение обтегна връзките сред Съединени американски щати и Русия, които към този момент са на най-ниското си равнище от десетилетия.

Десетки медийни организации също приканиха Русия неотложно да пусне на независимост Гершкович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР