Руски съд постанови днес присъда от 14 години затвор по

...
Руски съд постанови днес присъда от 14 години затвор по
Коментари Харесай

Бивш шеф на частна фирма по киберсигурност в Русия е осъден на 14 г. затвор за държавна измяна

Руски съд постанови през днешния ден присъда от 14 години затвор по дело за държавна измяна против Иля Сачков, който е някогашен началник на частна компания по киберсигурност в Русия, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на съда.

Агенцията отбелязва, че в основата на обвиняванията против него е предаването на класифицирана информация на задгранични шпиони, написа Българска телеграфна агенция.

По данни на съветски медии показания против Сачков по време на следствието е дал наказаният по-рано по обвинявания в държавна измяна някогашен началник на втори отдел в ръководството на Центъра за осведомителна сигурност на съветската Федерална работа за сигурност Сергей Михайлов. Според неговите показания той е предал на Сачков редица значими документи, които след това се оказали в ръцете на ФБР в Съединени американски щати.

През 2016 година Сачков бе в листата на най-успешните в света бизнесмени на възраст до 30 години съгласно " Форбс ". Той е бил доцент в катедрата по осведомителна сигурност на Московския държавен механически университет " Н. Е. Бауман ", взел участие е и в експертни комисии на Държавната дума и министерството на външните работи на Русия, напомня ТАСС.

Сачков е оказал помощ за основаването на интернационалната компания " Груп Ай Би " (Group-IB), в миналото една от най-известните съветски компании по киберсигурност, която разгласи по-рано тази година, че е прекъснала своите връзки с първичния си пазар, отбелязва Ройтерс. Сачков, който в този момент е 37-годишен и към този момент не е обвързван с компанията, само че има дял в нейния някогашен бизнес в Русия, бе задържан през септември 2021 година от ФСС на Русия по обвинявания в държавна измяна по правосъдно дело, което бе засекретено.

Бившите му сътрудници, купили съветския бизнес на " Груп Ай Би " и преименували го на " Ф.А.К.К.Т " (F.A.C.C.T), споделиха в изказване, че ще апелират неговата присъда и ще изискат от съветския президент Владимир Путин да се намеси.

По време на ареста на Сачков " Груп Ай Би " се фокусираше върху следствието на високотехнологични закононарушения и онлайн измами, в това число в Русия, и имаше световна потребителска база, която включваше банки, енергийни компании, телекомуникационни компании и Интерпол.

Сачков ядоса формалните управляващи една година преди да бъде задържан, когато взе участие в събитие, на което участва министър-председателят на Русия Михаил Мишустин. В тогавашната си тирада, която бе показана по държавната телевизия, Сачков упрекна управляващите, че са разрешили на прочут съветски нарушител хакер да се занимава гладко с активността си, като разкритикува назначението на човек, който съгласно него е някогашен разузнавач, в орган за контрол върху износа на съвременни технологии. Той упрекна представителя на Путин по киберсигурността, че прави рискови изказвания, напомня Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР