Руски съд постанови днес наказание от 22 години затвор на

...
Руски съд постанови днес наказание от 22 години затвор на
Коментари Харесай

Руски журналист, обвинен в държавна измяна, получи 22 години затвор

Руски съд постанови през днешния ден наказване от 22 години затвор на журналиста Иван Сафронов, откакто го призна за отговорен в държавна измяна, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Сафронов беше задържан през 2020 година и упрекнат в откриване на класифицирана информация. Адвокатите му обявиха, че ще апелират присъдата.

Привърженици на наказания публицист настояват, че правосъдното дело против него е отмъщение за репортажите му, разкрили детайлности за интернационалните оръжейни покупко-продажби на Русия.

Иван Сафронов работеше като кореспондент по въпросите на защитата за вестниците " Комерсант " и " Ведомости ", а след това стана консултант на ръководителя на съветската галактическа организация.

Преди постановяването на присъдата Европейски Съюз прикани Русия да отдръпна всички обвинявания против него и да го освободи абсолютно.

Според прокуратурата журналистът е споделил секретна информация за съветски оръжейни продажби в Близкия изток с чешкото външно разузнаване. Той отхвърля обвиняванията и упорства, че информацията, която се твърди, че е предал на Чехия, е била общодостъпна.

Миналия месец Иван Сафронов отхвърли договорка за признание на виновност, според която можеше да получи 12 години затвор.

Тежката присъда против него - по-голяма, в сравнение с съветските съдилища нормално издават по каузи за преднамерено ликвидиране, се преглежда като сериозен удар против публицистиката в Русия. Наказанието беше постановено в миг, когато Кремъл ускорява натиска върху свободата на медиите на фона на войната в Украйна, отбелязва още Ройтерс.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР