Руски съд осъди Сергей Смирнов, главен редактор на Медиязона, онлайн

...
Руски съд осъди Сергей Смирнов, главен редактор на Медиязона, онлайн
Коментари Харесай

Затвор за руски журналист, публикувал часа на протеста в Москва

Руски съд осъди Сергей Смирнов, основен редактор на Медиязона, онлайн издание, постоянно критикуващо държавното управление, на 25 дни затвор поради туит на фона на възходящите репресии против критиците.

45-годишният Смирнов е приет за отговорен за неведнъж нарушение на законодателството по отношение на обществените събирания, съобщи пред Агенция Франс Прес юристът му Фьодор Сирош.

В навечерието на митинга на 23 януари в поддръжка на висшия опозиционен водач Алексей Навални, Смирнов е споделил оповестена в Туитър смешка, която включвала времето на пускане на протестния протест в Москва. В споделената обява в Туитър консуматор декларирал, че редакторът наподобява като водача на пънк групата " Tarakany " (хлебарки) Дмитрий Спирин.

Сирош сподели, че Смирнов е упрекнат, че приканва руснаците на митинг. Журналистът е арестуван в събота пред дребния си наследник.

Медиязона е онлайн издание, което написа за злоупотреби с правата на пандизчиите, наред с други тематики. Негов издател е антикремълският деятел Пьотър Верзилов.

„ Това е първият арест на основен редактор на медия в историята на Русия ", написа в Туитър Верзилов. " Кремъл освен се пробва жестоко да предприеме ограничения против митингите, само че също по този начин се пробва да сплаши публицистите, които пишат за протичащото се. "

Верзилов сподели, че Смирнов даже не е участвал на митинга на 23 януари.

Един от най-независимите съветски вестници " Новая газета " съобщи, че през идващите 25 дни ще разгласява " основни публикации в Медиязона " в символ на взаимност със затворения редактор.

През последните два уикенда десетки хиляди руснаци излязоха на улиците в цялата страна в поддръжка на опозиционния водач Навални, най-шумният критик на президента Владимир Путин.

Във вторник 44-годишният герой за битка с корупцията получи затвор от две години и осем месеца за нарушение на изискванията на условна присъда от 2014 година по обвинявания за заграбване, за които той твърди, че са предлог, с цел да го накарат да замълчи.

Наблюдателите на митингите споделят, че на последните манифестации за поддръжка на Навални са арестувани над 10 000 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР