Руски съд глоби руска фотографка за публикуване на снимки със

...
Руски съд глоби руска фотографка за публикуване на снимки със
Коментари Харесай

Руски съд глоби руска фотографка за публикуване на снимки със знаме в цветовете на дъгата

Руски съд санкции съветска фотографка за издание на фотоси със знаме в цветовете на дъгата – знак, считан от съветските управляващи за „ екстремистки “, заяви неправителствената организация „ Първи отдел “.

Тридесет и три годишната Ирина Мосина ще би трябвало да заплати 1 500 рубли за разпространяване на „ символиката на екстремистка организация “.

Сумата е дребна, само че санкцията е показателна, защото илюстрира усилването на репресиите против представителите на ЛГБТ+ общността в Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Процесът, който стартира при започване на предходната седмица, е първото сходно дело, откакто съветският Върховен съд забрани „ интернационалното “ ЛГБТ+ придвижване поради „ екстремизъм “ в края на 2023 година, като проправи по този метод пътя за правосъдни преследвания.

Самото придвижване обаче не съществува юридически, защото в Русия няма организация с такова име.

Неправителствената организация „ Първи отдел “ окачестви като „ несправедлива “ присъдата на Ирина Мосина, като посочи, че тя е разгласила фотосите, преди възбраната на ЛГБТ+ придвижването да влезе в действие.

Според сдружението делото е почнало по самодейност на служител на реда от отдела за битка с екстремизма, който е забелязал фотоси на фотографката, съдържащи знамето в цветовете на дъгата в профила ѝ в „ Инстаграм “.

В края на предходната седмица в съветски съдилища бяха заведени други сходни каузи, отбелязва Агенция Франс Прес.

В Нижни Новгород, намиращ се на към 420 км източно от Москва, жена е била задържана за това, че е носила обеци в цветовете на дъгата.

Във Волгоградска област, в Югозападна Русия, в четвъртък съд заяви, че е наложил санкция от 1000 рубли на мъж за издание в обществените мрежи на знаме в цветовете на дъгата.

През 2013 година в Русия бе признат закон, който не разрешава пропагандата на „ нетрадиционни полови връзки “ измежду малолетни.

След като съветските сили нахлуха в Украйна, възбраната бе разширена и обхвана всички форми на агитация на ЛГБТ+ в медиите, интернет, книгите и филмите.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР