Руски съд глоби днес фондацията Уикимедия с 2 милиона рубли

...
Руски съд глоби днес фондацията Уикимедия с 2 милиона рубли
Коментари Харесай

Руски съд глоби Wikipedia за „дезинформация“

Руски съд санкции през днешния ден фондацията " Уикимедия " с 2 милиона рубли по обвинявания, че не е премахнала от " Уикипедия " дезинформация за съветската войска, съобщи Ройтерс, като се базира на правосъдната власт.

Миналата година, малко откакто нахлу в Украйна, Русия одобри широкообхватно ново законодателство, ограничаващо това, което хората имат право да оповестяват за спора. По този метод бяха санкционирани или блокирани уеб страници, разпространяващи информация, която опонира на формалния роман на Кремъл за събитията.

Фондацията " Уикимедия ", която е притежател на " Уикипедия ", към този момент бе санкционирана предходната година, тъй като не премахнала две публикации за войната, в едната от които били давани " оценки за съветското навлизане в Украйна през 2022 година "

Новата санкция беше наложена, откакто управляващите упрекнаха " Уикипедия " в " разпространяване на дезинформация " в публикации за съветските военни подразделения, заяви " Уикимедия Русия ".

Организацията сподели, че решението може да бъде обжалвано, само че добави, че към момента не е решила дали ще го направи.

" В досегашната процедура на съветските съдилища има единствено един-единствен случай, в който " Уикипедия " е съумяла да завоюва обжалване на правосъдно решение ", разяснява пред Ройтерс създателят на съветския клон на фондацията Станислав Козловски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР