Руски съд днес призна френски гражданин за виновен в събиране

...
Руски съд днес призна френски гражданин за виновен в събиране
Коментари Харесай

Французин е осъден на 3 години затвор в Русия

Руски съд през днешния ден призна френски жител за отговорен в събиране на военна информация и го осъди на три години затвор, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. 

Лоран Винатие, който бе задържан в Москва през юни, към този момент бе признал виновността си, което проправи пътя той да бъде съден по бърза процедура. Адвокатите му желаеха от съда да му наложи санкция.

В мнения на съветски език преди постановяването на присъдата Винатие още веднъж повтори, че напълно осъзнава виновността си и помоли съдията да прояви благосклонност. " Моля Руската федерация да ми елементарни, че не съблюдавах съветските закони ", сподели той.

По думите на наказания той се влюбил в Русия преди 20 години, когато почнал да учи страната, и той завърши изявлението си с фрагмент от творба на съветския стихотворец Александър Пушкин, в който се споделя, че човек би трябвало да има самообладание, че му предстоят по-добри дни. 

Арестите и делата по обвинявания в шпионаж и събиране на сензитивна информация зачестиха в съветската мощно политизирана правна система, откогато Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година, показва АП.

Арестът на Винатие пристигна в миг на високо напрежение сред Москва и Париж след мнения на френския президент Еманюел Макрон за опцията за разполагане на френски войски в Украйна. Руските управляващи упрекнаха Винатие, че не се е записал като " задграничен сътрудник " до момента в който събирал информация за " военните и военнотехническите действия " на Русия, които биха могли да бъдат употребявани в ущърб на сигурността на страната.

Винатие е консултант в Центъра за филантропичен разговор - основана в Швейцария неправителствена организация. През юни организацията съобщи, че прави " всичко допустимо, с цел да му помогне ".

Адвокатите на Винатие настояха, че присъдата, поискана от прокуратурата, е прекомерно строга, и желаеха от съдията да му наложи санкция. Те акцентираха кариерата му на политолог, който се е съсредоточил върху проучването на Русия и подчертаха, че книгите и публикациите му са били другарски настроени към съветската страна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР