Руски разузнавателен самолет е навлязъл в зоната за идентификация на

...
Руски разузнавателен самолет е навлязъл в зоната за идентификация на
Коментари Харесай

Руски разузнавателен самолет е засечен два пъти край Аляска

Руски разследващ аероплан е навлязъл в зоната за идентификация на противовъздушната защита на американския щат Аляска два пъти през последните два дни. Това оповестява Северноамериканското командване за въздушно-космическа защита (NORAD) на профила си в " Туитър ".

" В два обособени случая през последните 2 дни, NORAD в Аляска откри, наблюдава и разпознава съветски самолет за наблюдаване, навлизащ и работещ в рамките на ADIZ в Аляска. Руският аероплан не е навлизал в американското или канадското суверенно въздушно пространство ", се споделя в известието.

Идентификационната зона за противовъздушна защита (air defense identification zone, ADIZ) е буферна зона на въздушното пространство, в  която всяка страна опитва да разпознава, локализира и управлява всеки цивилен аероплан в полза на националната си сигурност. ADIZ се обявява едностранно и може да се простира извън територията на страната, с цел да ѝ даде повече време да отговори на вероятно враждебни самолети. Концепцията за ADIZ не е дефинирана в нито един интернационален контракт и не е приета от нито един интернационален орган.

На самолети от други страни не е неразрешено да летят в границите на зоната, само че това се смята за експанзия, защото оттова непознатите самолети могат бързо да преминат в суверенното въздушно пространство на съответната страна.

Последния път, когато NORAD разгласи сходно нарушаване, беше през октомври 2021 година, когато навлязоха пет съветски самолета.

За да следи за възможни инциденти NORAD употребява многослойна защитна мрежа от спътници, наземни радари, бордови радари и изтребители, с които наблюдава и разпознава самолети и дефинира съответстващата реакция, разясняват от командването за въздушно-космическа защита.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР