Руски свещеник беше порицан за това, че благославя статуята на Сталин

...
Руски православен свещеник е разследван, след като беше заснет да
Коментари Харесай

Руски православен свещеник е разследван, след като беше заснет да благославя нова статуя на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Инцидентът стана във вторник при откриването на осемметровия (26 фута) паметник в град Велики Луки.

В изявление местната епархия на свещеника заяви, че действията му не представляват възгледите на църквата.

Според независимия руски новинарски сайт Сота, свещеникът признава, че докато голям брой духовници са били убити по време на управлението на Сталин, това е довело до създаването на много мъченици.

Неговата епархия каза, че не е одобрила участието му в събитието и че е започнал "вътрешен одит".

Смята се, че десетки хиляди духовници са били сред милионите хора, убити или изпратени в трудови лагери по време на почти 30-годишното комунистическо управление на Сталин.

Много църкви бяха унищожени или насилствено преназначени, като религията се разглеждаше като пречка за успешно социалистическо общество.

Сталинизмът остави дълбоки белези в Източна Европа и много хора все още го хулят за неговата бруталност и нетолерантност.

Няколко статуи на Сталин бяха премахнати в Русия и това отне три години, за да се намери място за тази нова статуя, според държавната новинарска агенция Риа-Новости.

Това беше след като регионалните власти в гр. Волгоград, който някога е носил името Сталинград, се противопостави на това да бъде там.

Въпреки това, през последните години има нарастващ брой руснаци, които възприемат по-положително мнение за Сталин.

Руският президент Владимир Путин и други официални лица го популяризираха като лидер, който води страната към победа срещу нацистка Германия през Втората световна война.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР